play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

O nastavku učenja slovenskog jezika na sastanku u Varaždinskoj županiji

U Maloj dvorani Županijske palače održan je sastanak vezan uz projekt provođenja slovenskog jezika u osnovnim i srednjim školama Varaždinske županije. Sastanku su nazočili zamjenica župana Silvija Zagorec, pročelnik za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek, te saborska zastupnica i predstavnica slovenske nacionalne manjine u Varaždinskoj županiji Barbara Antolić Vupora, Roman Gruden iz slovenskog Ministarstva obrazovanje, znanost i sport te predsjednica Saveza slovenskih društava u Hrvatskoj dr.sc. Barbara Riman.

Uvaženim gostima dobrodošlicu u Varaždinu županiju zaželjela je zamjenica Silvija Zagorec.

-Ovaj susret nastavak je jednog dugogodišnjeg prijateljstva i uspješnog partnerstva koji još jednom dokazuje kako je ideja o poticanju interesa za slovenski jezik, književnost i kulturu pripadnika slovenske nacionalne manjine dobra i da s njom treba nastaviti. Drago mi je da se slovenski jezik uči u školama Varaždinske županije koja inače graniči sa Slovenijom, a poznato je da Hrvatska i Slovenija dobro surađuju na mnogim područjima, a obrazovanje je svakako jedno od njih. Stoga se nadam kako ćemo i dalje aktivno razvijati ovu dobru suradnju, a sve kako bi zajednički mogli oblikovati zajednicu u kojoj živimo, koja njeguje toleranciju, različitost, jednakost – izjavila je zamjenica župana Zagorec.

Glavna tema sastanka bila je provođenje zajedničkog međunarodnog projekta proučavanja slovenskog jezika i kulture u Varaždinskoj županiji, a u koji je uključeno više od 150 učenika osnovnih škola kojima je osnivač Varaždinska županija, a još 50-tak učenika Druge gimnazije Varaždin uključeno je u učenje slovenskog jezika i to kroz  predmet “Slovenski jezik i kultura“. Na sastanku se govorilo i o ovogodišnjem obilježavanju deset godina učenja slovenskog jezika u školama Varaždinske županije, a svečanost bi trebala biti upriličena na jesen ove godine.

Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr.sc. Miroslav Huđek istaknuo je na sastanku kako Varaždinska županija ispunjava i njeguje formulu Europske unije, odnosno potiče učenje nacionalnog jezika, zatim učenje jednog svjetskog jezika te jezika nacionalne manjine ili jezika susjedne zemlje, a u ovom slučaju to je slovenski jezik.

Saborska zastupnica i predstavnica slovenske nacionalne manjine u Varaždinskoj županiji Barbara Antolić Vupora iskazala je zadovoljstvo aktivnošću pripadnika slovenske nacionalne manjine te je naglasila da manjina u svome radu i aktivnostima ima konstantnu podršku Varaždinske županije.

-Kad govorimo o učenju slovenskog jezika – tu se onda vodi računa i o samoj opstojnosti slovenske nacionalne manjine, koja, moram priznati, polako nestaje. A drugi važan aspekt je što nam se učenjem slovenskog, otvaraju vrata i prema drugim projektima koji zajednički možemo provoditi – rekla je saborska zastupnica Antolić Vupora.

Roman Gruden iz slovenskog MIZŠ-a iskazao je zadovoljstvo odrađenim sastankom čiji zaključci će zasigurno nadograditi dosadašnju uspješnu suradnju i kroz učenja slovenskog jezika, ali i obilježavanja značajnijih događanja za pripadnike slovenske nacionalne manjine i većinskog stanovništva Varaždinske županije.

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Regija

  Sve spremno za Dramske igre na njemačkom jeziku -„Theaterspiele“

  Već 19 godina Udruga za popularizaciju njemačkog jezika na području Republike Hrvatske „Europski kulturni krug-EKULT“  uz Osnovnu školu Vidovec  te općinu Vidovec organizira  Dramske igre na njemačkom jeziku „Theaterspiele“. To je projekt koji je u ovih 19 godina izrastao u međunarodnu manifestaciju uz jaku potporu i pokroviteljstvo Veleposlanstva Republike Njemačke, Zaklade podunavskih Švaba iz Stuttgarta, Središnjeg ureda za školstvo u inozemstvu pri Ambasadi Republike Njemačke, Austrijskog kulturnog foruma, Grada Varaždina, […]

  today29/03/2023 4

  0%