play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

O čemu su danas raspravljali vijećnici Županijske skupštine?

Najbolji učenik završnih razreda srednjih škola Varaždinske županije ubuduće će primati novčanu nagradu u iznosu od 5.000 kuna, 1.000 kuna više nego dosad. Za posebna postignuća na međunarodnim natjecanjima nagrade u iznosu 5.000 kuna za prva mjesta, 3.000 kuna za druga te 2.000 kuna za treća mjesta odsad će, uz učenike, dobivati i studenti. Tako su danas na sjednici Županijske skupštine odlučili vijećnici koji su jednoglasno prihvatili Odluku o nagrađivanju učenika i studenata za posebna postignuća na međunarodnim natjecanjima te Odluku o dodjeli nagrade Varaždinske županije najboljem učeniku završnih razreda srednjih škola.

– Ovime smo učinili dodatan iskorak u nagrađivanju učenika i studenata za iznimna postignuća, i to na temelju inicijative županijskih vijećnika. Kao što je svima već poznato, Varaždinska županija podupire znanje i izvrsnost, a ove novčane nagrade su poticaj za postizanje što boljih rezultata u redovnom školovanju, ali i poticanje na izvannastavne i izvanškolske aktivnosti. Svim učenicima i studentima ponovno šaljemo poruku da se znanje, marljivost, trud i rad itekako vrednuju i cijene – istaknuo je župan Anđelko Stričak.

Vijećnici su jednoglasno prihvatili i projekt rekonstrukcije elektrotehničkih komunikacijskih instalacija u OŠ Ludbreg, u starom dijelu školske zgrade građene 60-tih godina prošlog stoljeća.

– Rekonstrukcija će obuhvatiti 2.600 kvadrata školskog prostora, a time će se osigurati ispravnost instalacija radi sigurnosti učenika i zaposlenika te imovine. Procijenjena vrijednost ulaganja je 1,5 milijuna kuna – izvijestio je župan Stričak.

Na sjednici Županijske skupštine prezentirana je Strategija održivog razvoja, modela privatizacije i upravljanja zdravstveno lječilišnog i turističkog kompleksa Varaždinske Toplice. Dokument je izradila Zajednica gospodarskih subjekata koju čine Hotelsko i destinacijsko savjetovanje d.o.o., Studio 3LHD d.o.o. i Zajednički odvjetnički ured Mladen Markoč i Relja Pećina, koja je za pružanje savjetodavnih usluga bila izabrana u postupku javne nabave na temelju čega je s njima ugovor sklopljen u veljači 2021. godine.

Strategija će biti podloga za daljnje odluke koje će biti donošene u suradnji s građanima, Gradom Varaždinske Toplice i Specijalnom bolnicom za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice, konstatirano je tijekom rasprave.

 

Prihvaćeno je i Izvješće o radu župana za drugo polugodište 2021. godine.

– Izgradnja sustava jednakih šansi u obrazovanju, zdravstvo, gospodarstvo, zaštita okoliša, komunalna infrastruktura te sigurnost građana i razvoj civilnog društva, ostaju i nadalje naši prioriteti. Svi smo svjedoci da nikada nije bilo toliko izazova kao u vremenima u kojima živimo, a svi smo spremni surađivati i graditi bolje sutra našim građanima – naveo je župan Stričak.

Nastavni zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije, novi je naziv pod kojim će djelovati dosadašnji Zavod za hitnu medicinu, suglasili su se županijski vijećnici.

– Zavod je u studenome 2021. sklopio Ugovor o suradnji sa Sveučilištem Sjever, kojim se uspostavlja i razvija suradnja ove dvije ustanove u području znanstveno-istraživačke i stručne djelatnosti te, sukladno potrebama, provođenje preddiplomske, diplomske i poslijediplomske nastave i edukacije studenata. Time Zavod postaje nastavna baza Sveučilišta Sjever, a ujedno treći Nastavni zavod za hitnu medicinu u Hrvatskoj – navela je zamjenica župana Silvija Zagorec.

Županijski vijećnici prihvatili su izvještaj o stanju nezaposlenosti i zapošljavanju na području Varaždinske županije za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2021. godine.

– Prosječna stopa nezaposlenosti u 2021. godini u Varaždinskoj županiji iznosila je 3,6 posto. Prošlu godinu smo završili s 2.023 nezaposlene osobe i stopom nezaposlenosti od 2,9 posto, što je bila najniža stopa u Republici Hrvatskoj. Tijekom 2021. godine u Varaždinskoj županiji prijavljena su 9.832 slobodna radna mjesta, što je za 17,5 posto, odnosno 1.467 slobodnih radnih mjesta više nego tijekom 2020. U 2021. godini podneseno je 3.027 zahtjeva za dozvolu za boravak i rad stranih državljana na području Varaždinske županije, pri čemu je Regionalni ured HZZ-a proveo 90 testova tržišta rada za 803 radnika, a poslodavcima je dostavljena pozitivna obavijest za 695 radnika – izvijestila je pročelnica Regionalnog ureda Varaždin HZZ-a Branka Šaško.

Napomenula je da od početka pandemije koronavirusa Hrvatski zavod za zapošljavanje aktivnosti usmjerava na očuvanje radnih mjesta: za očuvanje više od 60.000 radnih mjesta u Varaždinskoj županiji prošle godine isplaćene su potpore u ukupnom iznosu većem od 460 milijuna kuna.

Vijećnici su za novu ravnateljicu Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije jednoglasno imenovali Sanju Kopjar, diplomiranu inženjerku agronomije – vrtlarstva i oblikovanja pejzaža, dosadašnju dugogodišnju djelatnicu te Javne ustanove. Time su prihvatili prijedlog Upravnog vijeća Javne ustanove, koje je javni natječaj za ravnatelja raspisalo nakon što je dosadašnja ravnateljica Jelena Pavleković u siječnju zatražila razrješenje s te funkcije iz osobnih razloga, zbog stupanja na dužnost ravnateljice Javne ustanove Gradski bazeni. Sanja Kopjar imenovana je na mandat od četiri godine, a dužnost ravnateljice obavljat će od 1. ožujka.

Uz odluku o produljenju važenja “Županijske razvojne strategije Varaždinske županije do 2020. godine”, Županijska skupština prihvatila je izvješće o izvršenju Plana djelovanja prirodnih nepogoda za 2021. godinu, te usvojila Procjenu ugroženosti od požara i tehnoloških eksplozija za Varaždinsku županiju i Plan zaštite od požara za Varaždinsku županiju, kao i Godišnji provedbeni plan unapređenja zaštite od požara za područje Varaždinske županije za 2022. godinu

Na sjednici je prihvaćen zaključak o davanju pozitivnog mišljenja korisniku izvlaštenja trgovačkom društvu Ciglana Cerje Tužno d.o.o. radi podnošenja prijedloga za utvrđivanje interesa Republike Hrvatske.

Prihvaćena su izvješća o radu Zaklade za pomoć djeci Vita za 2021. godinu, kao i Zaklade za prevenciju kriminaliteta „Sveti Mihael“ za 2021. godinu. Usvojeno je izvješće o županovim nagradama i potporama za 2021. godinu, kao i izmjene Rješenja o imenovanju predsjednika i članova Službeničkog suda u Varaždinskoj županiji te Rješenja o imenovanju mrtvozornika za pregled te utvrđivanje vremena i uzroka smrti osoba umrlih izvan zdravstvene ustanove.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Župan Stričak u Općini Cestica s načelnikom Korotajem o zajedničkim projektima na području Općine

  U sklopu posjeta Općini Cestica, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak se u sjedištu općine susreo s načelnikom općine Mirkom Korotajem i njegovim suradnicima, predsjednikom Općinskog vijeća Darkom Majhenom, ujedno i županijskim pročelnikom Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove, te djelatnicima Jedinstvenog Upravnog odjela. Sastanku su nazočili i ravnatelj ŽUC-a Tomislav Osonjački, njegov pomoćnik ,ujedno i županijski vijećnik Krunoslav Lukačić, općinska vijećnica Sandra Županić, Tomislav Sokolić, zamjenik pročelnika Upravnog odjela […]

  today29/05/2024 1

  0%