play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Novomarofčani u atriju varaždinske Županijske palače predstavili dvije nadolazeće manifestacije

Na poziv Turističke zajednice Varaždinske županije, Grad Novi Marof i gradska Turistička zajednica u subotu su u atriju Županijske palače najavili dvije svoje nadolazeće manifestacije, a to su Dani vrganja i crnog tartufa u Paki te Dani pere.

Veselimo se nadolazećim manifestacijama i iskoristili smo ovo lijepo vrijeme i Šapncirfest da predstavimo posjetiteljima naše manifestacije i upoznamo ih s onime što donosi njihovo ovogodišnje izdanje” – rekla je voditeljica ureda TZ grada Novog Marofa Renata Horvatić.

Dani vrganja i crnog tartufa u Paki održavat će se 17. i 18. rujna, a i ove se, kao i ranijih godina, očekuju brojni posjetitelji. „To je jako lijepa, tematska manifestacija, no Paka je zanimljiva i zbog svoje utvrde Paka koju povezujemo s utvrdom Čanjevo. To je spoj gastro doživljaja, kulture, aktivnog turizma jer ljudi dođu šetati, ali ima i mnogo biciklista i trkača. Organizirat ćemo i Lov na crni tartuf, budući da se prije nekoliko godina došlo do spoznaje da tartufi postoje i u našem kraju. Za razliku od bijelog, crni tartuf ima nešto manju vrijednost, ali i on se puno koristi u gastronomiji i zanimljiv je za prezentaciju. Pokazno traženje tartufa koje organiziramo u Paki uvijek izaziva velik interes, priprema se tematska hrana, jedan dan vrganji, drugi dan tartufi. Organiziramo i edukativne radionice za djecu, a budući da na našem području ima i dabrova, prezentiramo njihov način života. Bit će opet zanimljivo i lijepo i pozivam sve da nam se pridruže” – poručila je Horvatić.

Dane pere organizira Etno udruga Greben i dosad su se održavali u lipnju, no ove će se godine dan ove autohtone slastice obilježiti u rujnu. Pera je domaći kolač koji se priprema u različitim oblicima i s raznim nadjevima, a riječ je o slastici koja se priprema širom novomarofskoga kraja.

U atriju se svojim proizvodima i pjesmom predstavio i KUD Kraljica mira, relativno mlado Društvo, ali s članovima punim entuzijazma, koji njeguju običaje svojega kraja.

Udruge sa svog područja došao je podržati i gradonačelnik Novom Marofa Siniša Jenkač. „Drago nam je što nas je Varaždinska županija ugostila i pružila nam priliku da predstavimo dio naših udruga koje se bave očuvanjem tradicijskih jela, naše tradicijske kulture, ali i promiču prirodne ljepote i znamenitosti našeg novomarofskog kraja” – rekao je gradonačelnik Jenkač.

Novomarofčanima su se na predstavljanju pridružili župan Anđelko Stričak, njegova zamjenica Silvija Zagorec i direktor županijske TZ Goran Mališ.

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Razno

  Održano međudruštveno gađanje glinenih golubova u organizaciji lovačkog društva „Šljuka“ Petrijanec

  Tradicionalno prva nedjelja kolovoza  rezervirana je za međudruštveno gađanje glinenih  golubova u organizaciji lovačkog društva „Šljuka“ Petrijanec .  Ukupno se natjecalo 39 ekipa iz 4 županije. Najbolje vještine gađanje u ekipnom djelu natjecanja pokazali su  „Orao“ Gornja Stubica,  „Fazan“ Maruševec i Mjesto i „Jareb“ Visoko. Pojedinačno prvo mjesto osvojio je Miljenko Kos, drugo Ivica Ilinić, a treće Davor Bokun. Također svi natjecatelji i posjetitelji svoje vještine gađanja mogli su okušati […]

  today04/08/2021 92

  0%