play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Nove biciklističke staze u Šenoinoj ulici u Varaždinu

U sklopu aktivnosti Grada Varaždina u Europskom tjednu mobilnosti, u četvrtak 21. rujna 2023. godine u Ulici Augusta Šenoe predane su na upotrebu građanima i puštene u promet nove biciklističke staze. Na mjestu parkirališta za automobile, iscrtane su dvosmjerne staze koje su stupićima odijeljene od kolnika za automobile.

O novom prometnom rješenju u centru grada govorio je Miroslav Marković, zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina: Na ovom dijelu uvijek je bilo parkiralište automobila, a biciklisti su se snalazili pa se iz smjera tržnice vozili u suprotnom, zabranjenom smjeru kršeći propise. Odlučili smo konačno riješiti taj problem i odrediti pravce kretanja biciklista u centru grada. Mislim da je ovo rješenje s dvosmjernom biciklističkom stazom koja je odvojena stupićima od automobila dovoljno kvalitetno i da će je građani s vremenom prihvatiti. Ne želimo stvarati dodatne prometne probleme i raditi rješenja na uštrb našim obrtnicima koji rade u centru. Ali ovdje je bio uski čep za bicikliste koji su bili ugroženi jer su se kretali u suprotnom smjeru. – izjavio je Marković napomenuvši da je promet u Šenoinoj zatvoren samo tog dana, a da će se automobili i dalje moći kretati tim ulicama.

Dodao je kako je cilj akcija tijekom Tjedna mobilnosti i cijele nove prometne paradigme u Europskoj uniji ne pre ekstremno ali ipak promijeniti način razmišljanja ljudi kako bi se što manje koristili automobili, a gradovi se više prilagođavali pješacima i biciklistima te alternativnim načinima prijevoza. Ponadao se da će  građani i vlasnici poslovnih prostora dobronamjerno shvatiti kako je ovo dugoročna mjera koja će u konačnici donijeti dobro svima te da ju ne shvaćaju kao nekakav biciklistički terorizam i ekstremizam. Podsjetio je na dobru praksu  europskih gradova, poput Ljubljane, koji su riskirali s naprednim rješenjima i bili na metama kritika: Dugoročno, to je dobra priča za naš grad i već gledamo kako ćemo s takvim rješenjima krenuti i u drugim ulicama u centru. Ovo je promjena na bolje, bit će i nerazumijevanja, kritika opravdanih i neopravdanih ali mi jednostavno moramo ići naprijed. – naveo je zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković i biciklom se odvezao kako bi se i sam uvjerio u funkcionalnost novih biciklističkih staza.

Obilježavajući Dan bez automobila, u prijepodnevnim satima bile su zatvorene Ulica Augusta Šenoe i Ulica Ivana Kukuljevića Sakcinskog. Suradnica i kineziolog Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina su s djecom Dječjeg vrtića Varaždin na ulici provodili razne sportske aktivnosti i igre, a djeca su kredama oslikavala javnu prometnu površinu uputivši i na taj način uputili poruku da javne površine i ulice ne pripadaju samo vlasnicima automobila već i svim drugim kategorijama građana, ponajprije djeci, pješacima i biciklistima.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Općina Cestica objavila Javni poziv za bespovratne potpore za poduzetnike s područja Općine Cestica

  Otvoren je Javni poziv iz Podmjere 1.1. Modernizacija proizvodno poslovnih procesa kojima se nastoji povećati konkurentnost MSP-a kroz ulaganje u modernizaciju strojeva, radnih vozila i opreme te nabavu suvremenih industrijskih tehnologija i rješenja. Cilj ovog poziva je kroz sufinanciranje dijela troškova nabave materijalne  i nematerijalne imovine, mali i srednjim poduzetnicima sa sjedištem na području Općine Cestica pružiti podršku u povećanju konkurentnosti na tržištu kroz ulaganja u napredniju tehnologiju, opremu, strojeve […]

  today18/07/2024 5

  0%