play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Niz događanja uz Dan oslobođenja Grada Varaždina i Dan branitelja Varaždinske županije

Na konferenciji za medije održanoj u gradskoj vijećnici Grada Varaždina najavljeno je obilježavanje 30 godina oslobođenja Grada Varaždina i Dan branitelja Varaždinske županije. Ovaj veliki dan kako za branitelje , tako i za sve žitelje grada Varaždina i Varaždinske županije najavili su, župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Ivo Loborec te upravitelj Zavoda za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Varaždinu dr.sc. Vladimir Huzjan.

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj je u uvodu naglasio kako je 22. rujan datum kada se u obrambenom Domovinskom ratu dogodila prekretnica, a ove godine obilježava se 30. godišnjica jednog od najvažnijih datuma.

„Izuzetno mi je drago što ćemo od iduće srijede, 22. rujna pa sve do subote imati više događanja na koje pozivam sve Varaždince i žitelje Varaždinske županije da nam se pridruže, a u subotu će biti veliki mimohod pa pozivam sve da dođu i povedu svoju djecu jer će moći vidjeti sve naše postrojbe koje su sudjelovale u Domovinskom ratu i izložbu naoružanja u našem gradu. Također želim reći da će toj svečanosti nazočiti i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović koji će 25. rujna biti u gradu Varaždinu. Grad i Županija su zajednički partneri u organizaciji ovog događanja i to me veseli” – rekao je gradonačelnik.

Župan Stričak je rekao kako je svaka krizna situacija zastrašujuća sama po sebi, a rat je zasigurno najgora, najteža krizna situacija. „Ljudi s jedne strane daju najgore od sebe, a s druge strane ima onih koji daju najbolje od sebe. Najgore su dali oni koji su napadali našu domovinu, a najbolje oni koji su je branili. Među tim najboljima zasigurno su naši varaždinski branitelji, stoga smatram da 30. obljetnicu treba proslaviti u što svečanijem tonu. Pridružujem se pozivu našeg gradonačelnika da se svi građani odazovu i prisustvuju tom mimohodu. Uvod u obljetnicu Varaždinskih dana rata i Dana branitelja Varaždinske županije započeli smo na svečanoj sjednici Županijske skupštine na kojoj sam kao župan dodijelio dvije nagrade: jednu zasebnoj policijskoj postrojbi, gdje su 11. rujna naši policajci krenuli u obranu grada Vukovara, kao podsjetnik na svu muku, stradavanja koja smo podnijeli kao narod da bi danas mogli živjeti u samostalnoj, suverenoj domovini, a drugu nagradu dodijeli sam jednom učeniku, kao zalog budućnosti i poruku da se sada moramo okrenuti mladima. Potom se proslava nastavila obilježavanjem 30. obljetnice odlaska naših 175 pripadnika u Vukovar, prekjučer je Udruga specijalne jedinice policije Roda predstavila projekt pod nazivom Zajedno,, što smatram doista dobrim smjerom, da se pokaže da branitelji i njihove udruge i danas brinu o potrebitima. Nastavit ćemo sutra, otvaranjem spomenika 37 poginulih , od toga pet nestalih policajaca PU varaždinske, a na otvaranje dolazi i potpredsjednik Vlade, ministar Davor Božinović. Slijedi biciklijada Varaždin Breg-Vinica, potom TK Marathon 95 organizira međunarodnu cestovnu utrku, a sami finiš obilježavanja obljetnice bit će 22. rujna, kad će se održati znanstveni skup o Varaždinskim danima rata jer Varaždinski dani rata koji su bili ključna točka ratnih zbivanja ’91. gdje je došlo do prevage na našu stranu, zaslužuju pažnju državne razine -rekao je župan te dodao kako će u subotu, 25. rujna pripadnici naših ratnih postrojbi, pripadnici udruga branitelja, sudjelovati u mimohodu za koji imamo najavu da će doći predsjednik Republike Hrvatske koji je ujedno vrhovni zapovjednik”- zaključio je župan Stričak.

Dr. sc. Vladimir Huzjan, upravitelj varaždinskog Zavoda za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti predstavio je znanstveno – stručni skup koji će se održati u srijedu, 22. rujna u palači Herzer. „Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti i njen znanstveni rad u Varaždinu zajedno s gradom Varaždinom, Varaždinskom županijom, Muzejom grada Varaždina i udrugama proizašlim iz Domovinskog rata Varaždinske županije će sljedeću srijedu, 22. rujna u 19 sati u Multimedijskoj dvorani Palače Hercer organizirati prigodan znanstveno – stručni skup pod nazivom “30. obljetnica oslobođenja Varaždina – ukupni značaj za domovinski rat”. Znanstvenike interesira koliko Varaždin i oslobođenje Varaždina devedeset i prve godine bilo bitno za Domovinski rat. Zbog toga smo pozvali četiri govornika koji se već duže vrijeme bave znanstvenim radom ; Igora Tabaka, dr.sc.Maria Werhasa, dr.sc. Antu Nazora i ratnog premijera dr.sc. Franju Gregurića- rekao je dr.sc. Vladimir Huzjan.

Predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Ivo Loborec najavio je kako će na Kapucinskome trgu u subotu, 25. rujna biti i Taktičko-tehnički zbor, odnosno prezentacija naoružanja i opreme Hrvatske vojske, policije i vatrogastva.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Potpisan ugovor o sanaciji odlagališta baliranog otpada u Brezju

  U sjedištu varaždinske gradske uprave potpisan je ugovor o sanaciji odlagališta baliranog otpada u Brezju pored Varaždina. Ugovor kojim će se omogućiti konačno rješavanje tog poznatog problema varaždinskih bala s otpadom koje se već 18 godina nalaze na ulazu u grad, potpisali su gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj te predstavnici izvođača radova: u ime vodećeg člana zajednice ponuditelja CE-ZA-R d.o.o. član uprave Željko Teufel i član zajednice ponuditelja […]

  today18/12/2023 27

  0%