play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Nakon tri godine pripreme i rada javnosti je predstavljena monografija “Lepoglava”

– Ovo je jedno od monumentalnih djela ovog grada i može se usporediti s Gazophylaciumom Ivana Belostenca, istaknuo je gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić prilikom predstavljanja monografije koja na 430 stranica, uz 660 fotografija, ilustracija i dokumenata te 300 kartica novinarskih tekstova, i isto toliko prijevoda, prikazuje život ljudi i povijest Lepoglave.

– Motiv da izradimo jednu ovakvu monografiju bila je želja da puno neispričanih priča i povijesnih činjenica o Lepoglavi stavimo u jednu ovakvu ediciju za koju bi nam trebalo i tisuću stranica. Sve ono što imamo u Lepoglavi i čime se ponosimo želimo podijeliti s drugima, dodao je Škvarić.

Uz urednike Darka Gorenaka i Spomenku Težak, o monografiji su govorili dr. sc. Tomislav Pletenac i neki od autora tekstova – dr. sc. Sanja Cvetić i Dubravko Šincek.

– Ovo je djelo za 21. stoljeće i po mojem mišljenju namijenjeno je Lepoglavčanima. Poziva ih na novi pogled na svoj grad, rekao je dr. sc. Tomislav Pletenac. Urednik i autor većine fotografija koje se nalaze u monografiji, Darko Gorenak istaknuo je da je u pripremu i izradu monografije bilo uključeno 30-ak ljudi.

– Svaka priča ukazivala je na novu, a svaka fotografija tražila je nova pojašnjenja, otkrio je Gorenak izrazivši vjeru da će monografijom biti zadovoljni svi oni koji će je čitati, dok je suurednica Spomenka Težak istaknula da je pogled na Lepoglavu jučer, danas i sutra bio glavna vodilja u izradi monografije.

 

Predstavljanju monografije Lepoglava nazočili su brojni gosti među kojima generalni konzul Republike Hrvatske u Švicarskoj Slobodan Mikac, direktor Turističke zajednice Varaždinske županije, ujedno i izaslanik župana Varaždinske županije, Goran Mališ te predsjednik Hrvatske gospodarske komore Varaždin Dragutin Gložinić. U glazbenom programu predstavljanja nastupile su Sanja Štefan i Eva Osonjački.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Varaždin

  Postavljanje nove javne rasvjete u Ulici Stanka Vraza

      U Ulici Stanka Vraza, danas su započeli radovi na modernizaciji javne rasvjete. Prva faza radova od Hallerove aleje do Ulice Vatroslava Lisinskog započela je demontažom zastarjelih svjetiljki i dotrajalih stupova te na spomenutoj dionici u sljedeća tri tjedna neće biti javne rasvjete, najavljeno je iz varaždinske gradske uprave. U tom razdoblju bit će zamijenjeni podzemni elektroenergetski kablovi, postavljeni novi temelji stupova javne rasvjete, novi stupovi i nove energetski […]

  today22/07/2024 1

  0%