play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Najbolji školski pjevački zborovi iz cijele Hrvatske natječu se u Varaždinskoj županiji na 67. Glazbenim svečanostima

Najbolji pjevački zborovi osnovnih i srednjih škola iz cijele Hrvatske okupili su se u Varaždinu na 67. Glazbenim svečanostima hrvatske mladeži, koje su svečano otvorene u HNK u Varaždinu. Na pozornici Velike koncertne dvorane će nastupiti 40 zborova, najbolji od najboljih u svojim županijama, a proglašenje rezultata i dodjela plaketa bit će u četvrtak 9. svibnja u kasnim poslijepodnevnim satima. Državno natjecanje organiziraju Ministarstvo znanosti i obrazovanja te Agencija za odgoj i obrazovanje, dok je pokrovitelj već tradicionalno Varaždinska županija, a domaćin Glazbena škola u Varaždinu. “Ovo 67. natjecanje pjevačkih zborova jedno je od školskih natjecanja i smotri koje Agencija za odgoj i obrazovanje organizira svake godine. Glazba je posebna vrsta umjetnosti, sudjelovanjem u glazbenim aktivnostima djeca razvijaju niz vještina i kognitivne sposobnosti, pa je važno poticati uključivanje djece u različite glazbene aktivnosti – rekla je Daria Kurtić, v.d. ravnateljica Agencije, koja je i otvorila natjecanje.

Dobrodošlicu u Varaždin i Varaždinsku županiju je sudionicima poželjela zamjenica župana Silvija Zagorec. “Drago mi je što smo i ove godine pokrovitelj Glazbenih svečanosti, najdugovječnijeg školskog natjecanja u glazbi u Hrvatskoj. Imamo priliku ugostiti oko 1.500 sudionika, a posebno nas veseli da Varaždinsku županiju na ovom državnom natjecanju predstavlja devet zborova. Svi sudionici su već pobjednici jer su osigurali nastup na državnom natjecanju i od srca im želim puno uspjeha, da uživaju u radosti i zajedništvu koju donosi glazba, a da kući ponesu lijepe uspomene” istaknula je zamjenica Zagorec.

Predsjednica Državnog povjerenstva dr. sc. Anita Gergorić iz Agencije za odgoj i obrazovanje izvijestila je da broj sudionika svake godine raste. “Interes za bavljenje zborskom glazbom je izuzetno velik. Na županijskim natjecanjima bilo je prijavljeno gotovo 70 zborova, od kojih njih 40 nastupa ovdje u četiri kategorije. Najviše, 16 zborova sudjeluje u A kategoriji zborova mlađeg uzrasta, od 1. do 5. razreda osnovnih škola, dok se 15 zborova natječe u B kategoriji zborova starijeg uzrasta od 5. do 8. razreda. U C kategoriji djevojačkih zborova srednjih škola imamo samo tri zbora, dok se u D kategoriji mješovitih zborova srednjih škola natječe šest zborova. Srednjoškolci su slabije zastupljeni, tako ih moramo jako čuvati i njegovati, ali to ne treba čuditi jer je glazbena umjetnost zastupljena samo u gimnazijama i pojedinim strukovnim školama. Dakle, ukupno je ovdje oko 1.500 sudionika, što je jako velika brojka s kojom smo izuzetno zadovoljni” zaključila je dr. sc. Gergorić.

Iz Varaždinske županije nastup na državnom natjecanju u A kategoriji izborili su pjevački zborovi VI. OŠ Varaždin, OŠ „Vladimir Nazor“ Sveti Ilija, OŠ „Ivana Kukuljevića Sakcinskog“ Ivanec, OŠ Šemovec, OŠ „Petar Zrinski“ Jalžabet i „Uršuline zvjezdice“ Katoličke OŠ Sv. Uršule Varaždin, a u B kategoriji zborovi OŠ Petrijanec, OŠ Novi Marof i „Uršuline zvjezdice“ Katoličke OŠ Sv. Uršule Varaždin. Na svečanom otvorenju prisustvovala je zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, kao i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Varaždina Danijela Vusić, tajnik 67. Glazbenih svečanosti Stjepan Levanić te drugi uzvanici.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Varaždin

  Kritična masa varaždinskih biciklista jučer biciklirala varaždinskim ulicama

  Kritična masa varaždinskih biciklista naziv je manifestacije u sklopu obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti koja je jučer okupila pedesetak biciklista svih generacija u vožnji varaždinskim ulicama. S građanima je biciklirao i Miroslav Marković zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina. Krenuvši sa Kapucinskog trga, Cesarčevom, Kolodvorskom i ulicom Julija Merlića do Kukuljevićeve, zatim Nazorovom ulicom, pa Hallerovom alejom do Ulice Ratimira Hercega i skretanjem u Ulicu braće Radić prošli su krug u dužini oko […]

  today19/09/2022 26

  0%