play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Varaždinci se upoznali s jednim od najvećih zdravstvenih problema današnjice

Varaždinska bolnica i ove se godine uključila u kampanju “Zaustavimo sepsu” nizom aktivnosti. Nakon organiziranog predavanja za učenike Medicinske škole, u subotu je na Franjevačkom trgu održana javnozdravstvena akcija povodom koje su djelatnici Opće bolnice Varaždin razgovarali s građanima i dijelili letke s podacima o tome što je sepsa, kako nastaje, koji su uzroci i kako je prevenirati.

Kako je tom priliko napomenuto, cilj je edukacija građana o prepoznavanju ranih simptoma seps. Kako je dodala pomoćnica ravnatelja OBV za sestrinstvo Željka Gajski,  jedan od važnijih postupaka u suzbijanju sepse prevencija, odnosno podizanje svijesti građana. Između ostalog, važni su i čista voda, higijena ruku, prevencija interhospitalnih infekcija te siguran porod i cijepljenje.

– Brojnim mjerama zasigurno možemo prevenirati razvoj infekcija i nastanak sepse. Medicinske sestre našeg odjela za intenzivno liječenje, ali i drugih radilišta u Općoj bolnici Varaždin, daju izniman doprinos povećanju svijesti o sepsi među javnosti i zdravstvenim profesionalcima. Tako ćemo nastaviti i dalje i raditi u djelokrugu naših kompetencija kako bi svojim radom i edukacijom utjecali na očuvanje zdravlja i prevenciju bolesti – poručila je Gajski.

Da se bolnica svake godine uključuje u akciju istaknuo je ravnatelj bolnice Damir Poljak.

– Kampanja “Zaustavimo sepsu” započela je 2014. godine, a varaždinska bolnica u nju se uključila samo godinu kasnije. Sepsa je veliki javnozdravstveni problem što pokazuju i brojke. Nažalost, u svijetu svake 2.8 sekunde od sepse umre jedna osoba. Varaždinska bolnica svake godine ima organizirano nekoliko aktivnosti u sklopu kampanje i sve s ciljem da naši zdravstveni radnici, ali i šira javnost, budu što više upoznati sa sepsom – rekao je Poljak te dodao kako djelatnici varaždinske bolnice već godinama organiziraju predavanja za učenike i studente, odnosno buduće zdravstvene djelatnike kako bi ih educirali o jednom od najvećih zdravstvenih problema današnjice.

Akciju na Franjevačkom trgu došli su podržati i saborski zastupnik Damir Habijan te varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj.

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Regija

  Dnevnim bolnicama do smanjenja lista čekanja i broja dana hospitalizacije

  Prema izračunu Europskog društva za internističku onkologiju broj bolesnika s malignom bolesti će se do 2040. godine udvostručiti. Da već sada svjedočimo tom povećanju govori broj prijema kroz dnevnu bolnicu. I dok je 2015. godine u Općoj bolnici Varaždin u dnevnoj bolnici (opće internističke + imunologije, onkologije i hematologije) broj prijema bio 2.674, samo ove godine broj prijema iznosi 12.522. Stoga je od iznimne važnosti bilo ostvariti kvalitetnu zdravstvenu skrb […]

  today27/11/2023 5

  0%