play_arrow

keyboard_arrow_right

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Na međunarodnoj izložbi bučinih ulja Alpe – Adria dodijeljene 22 zlatne medalje, šampionsko ulje iz Krapinsko-zagorske županije

Na jedinstvenoj manifestaciji u Europi, na 3. međunarodnoj izložbi bučinih ulja Alpe – Adria i 10. izložbi bučinih ulja Hrvatske, za zlatne, srebrne i brončane medalje za kvalitetu borila su se bučina ulja iz Hrvatske, Austrije, Slovenije i Mađarske. Na izložbu, koju je Varaždinska županija organizirala zajedno sa Savezom Alpe – Adria i još 12 hrvatskih županija, pristiglo je 168 uzoraka. Svako od njih bilo je podvrgnuto dosad najstrožem ocjenjivanju budući da je ove godine dodatno podignut bodovni prag, a time i ljestvica kvalitete.   Predsjednik Saveza Alpe – Adria i župan Varaždinske županije Radimir Čačić je na prigodnoj svečanosti u atriju Županijske palače, proglasio šampiona izložbe, Uljaru Sinković iz Krapinsko-zagorske županije. Nagradu u iznosu od 2.000 eura uručio je Danijelu Sinkoviću, čije je ulje dobilo najviše ocjene za kvalitetu u kategoriji djevičanskih bučinih ulja, a istovremeno su zlatnu medalju sa svojim drugim proizvodom osvojili i u kategoriji hladno-prešanih bučinih ulja.

“Ovo je najveća specijalizirana izložba bučinih ulja u Europi, a ovi proizvodi su doista najbolji i najkvalitetniji. U takvoj konkurenciji nije ni jednostavno niti lako izboriti zlatnu medalju, a kamoli postati šampion. Čestitam šampionima, obitelji Sinković, osvajačima medalja i svima koji su sudjelovali na izložbi, a upućujem zahvalnost svim županijama kao institucijama, jer su prepoznale vrijednost bučinog ulja i u velikoj mjeri pružile podršku svojim proizvođačima da sa svojim uzorcima dođu na ovu izložbu” rekao je predsjednik Saveza Alpe – Adria i župan Radimir Čačić. Napomenuo je da je ponosan na rad naših poljoprivrednika, na kvalitetu njihovih proizvoda i na rezultate koje postižu sa svojim 100 posto čistim bučinim uljima.

“Ocjenjivački sud je dodijelio ukupno 22 zlatne medalje, 104 srebrne i 23 brončane medalje. – Posebno veseli što smo, unatoč svim ograničenjima zbog pandemije koronavirusa, uspješno odradili ovu izložbu. Pristigli uzorci bili su na visokoj razini kvalitete, o čemu govori činjenica da nijedno ulje nije bilo diskvalificirano na temelju kemijskih parametara. Uz to su brojni kemijski parametri znatno bolji u odnosu na prošle godine, pri čemu se izdvaja onaj ukupnih nečistoća, na koji smo upozoravali proizvođače te ih educirali. Promjene se doista vide, što mi je posebno drago i potvrđuje da su sinergija struke i proizvođača te predani rad ključ uspjeha. Čestitam svima! ” istaknula je predsjednica Ocjenjivačkog suda Melita Makovec iz Bioinstituta Čakovec.

Zadovoljstvo nije krio Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije, koja je 2011. bila jedna od tri županije koje su osnovale danas nacionalnu izložbu bučinih ulja, a sada imaju šampiona.

“Sjajno je imati šampiona kraj tako odličnih proizvođača koji dolaze iz Varaždinske, Međimurske i svih drugih županija. Zahvaljujem Varaždinskoj županiji i županu Čačiću što su posljednje tri godine preuzeli organizaciju izložbe, podigli je na međunarodnu razinu i okupili cijelu kontinentalnu Hrvatsku. Ovo je najbolja pozivnica za građane da koriste bučino ulje, a za nas da proizvođačima omogućimo pozicioniranje ne samo na hrvatskom, nego i na inozemnom tržištu” rekao je Kolar.

Na jubilarnoj, 10. izložbi bučinog ulja zastupljene su sve kontinentalne županije, od Međimurske do Vukovarsko-srijemske županije, napomenuo je predsjednik Organizacijskog odbora Izložbe i pročelnik za poljoprivredu i ruralni razvoj Dragutin Vincek.

“Iako se radi o različitim nazivima i robnim markama, proizvodima iz Hrvatske, Austrije, Slovenije i Mađarske zajedničko svima je da se radi o radi o 100 posto čistim bučinim uljima. Ispred Organizacijskog odbora zahvaljujem svim županijama, kao i partnerima iz Poljoprivredne komore Austrije, Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije i poljoprivrednim proizvođačima iz Mađarske” rekao je Vincek i najavio da će svaki proizvođač dobiti diplome, katalog izložbe, naljepnice ovisno o osvojenoj medalji, kao i rezultate kemijske i senzorske analize svojeg proizvoda.


U kategoriji djevičanskih bučinih ulja zlatne medalje su osvojili
: Uljara Sinković, Agro-Noršić, Darko Šipek, Matija Mesar, Andreja Petrović, Olajutő Szovetkezet (Mađarska) i Josip Žmegač.


U kategoriji hladno-prešanih bučinih ulja zlatne medalje su osvojili
: OPG Liege, Učenička zadruga „Zdenček“, OPG Osrečak, Batha-Porta (Mađarska), Ivica Cesar, Verica Zakojč, Uljara Sinković, Miran Kolarič (Slovenija), Zlatko Vularić, Danijel Kunštović, Luka Ivoš, Vjekoslav Kopljar, Tomislav Kovač, Peter Balogh (Mađarska) i OPG Kukec.

 1. međunarodnu izložbu bučinih ulja Alpe – Adria i 10. izložbu bučinih ulja Republike Hrvatske organizirali su Varaždinska županija sa Savezom Alpe – Adria i hrvatskim županijama: Krapinsko-zagorskom, Međimurskom, Zagrebačkom, Sisačko-moslavačkom, Koprivničko-križevačkom, Osječko-baranjskom, Bjelovarsko-bilogorskom, Karlovačkom, Virovitičko-podravskom, Vukovarsko-srijemskom, Požeško-slavonskom županijom, Gradom Zagrebom, Poljoprivrednom komorom Austrije – Klagenfurt, Kmetijskom gozdarskom zbornicom Slovenije – Ptuj i Murska Sobota te Udrugom poljoprivrednih proizvođača iz Mađarske.

 

Na Youtube kanalu Varaždinske županije možete pogledati video s 3. međunarodne izložbe bučinih ulja Alpe – Adria i 10. izložbe bučinih ulja Hrvatske u kojem je prikazan proces ocjenjivanja uzoraka bučinih ulja.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Nove vijesti
 • PLAYLISTA
  11:44TI SI GENIJE - LISAC JOSIPA
  11:32TO NIJE TO - DANIJELA
  11:26WE ARE THE PEOPLE - GARRIX MARTIN FEAT. BONO & THE EDGE
  11:168 SLOVA - ZAPREŠIĆ BOYS & OPĆA OPASNOST
  11:05ZADNJA RUŽA - KOČIŠ VLADIMIR ZEC
 • Razno

  Župan Stričak održao izvanrednu konferenciju za medije, na površinu isplivali problemi u zdravstvu

  Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak se danas na izvanrednoj konferenciji za medije osvrnuo na aktivnosti i postignute dogovore ostvarene u prvom tjednu obnašanja dužnosti župana, ali i na aktualne probleme, među kojima je manjak sredstva za isplatu svibanjskih plaća djelatnicima Opće bolnice Varaždin zasigurno jedan od najvažnijih. „Ravnatelj Opće bolnice Varaždin je Varaždinsku županiju kao osnivača u petak obavijestio da je na računu te zdravstvene ustanove 19,8 milijuna kuna, a […]

  today14/06/2021 20