play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Na međunarodnoj izložbi bučinih ulja Alpe – Adria dodijeljene 22 zlatne medalje, šampionsko ulje iz Krapinsko-zagorske županije

Na jedinstvenoj manifestaciji u Europi, na 3. međunarodnoj izložbi bučinih ulja Alpe – Adria i 10. izložbi bučinih ulja Hrvatske, za zlatne, srebrne i brončane medalje za kvalitetu borila su se bučina ulja iz Hrvatske, Austrije, Slovenije i Mađarske. Na izložbu, koju je Varaždinska županija organizirala zajedno sa Savezom Alpe – Adria i još 12 hrvatskih županija, pristiglo je 168 uzoraka. Svako od njih bilo je podvrgnuto dosad najstrožem ocjenjivanju budući da je ove godine dodatno podignut bodovni prag, a time i ljestvica kvalitete.   Predsjednik Saveza Alpe – Adria i župan Varaždinske županije Radimir Čačić je na prigodnoj svečanosti u atriju Županijske palače, proglasio šampiona izložbe, Uljaru Sinković iz Krapinsko-zagorske županije. Nagradu u iznosu od 2.000 eura uručio je Danijelu Sinkoviću, čije je ulje dobilo najviše ocjene za kvalitetu u kategoriji djevičanskih bučinih ulja, a istovremeno su zlatnu medalju sa svojim drugim proizvodom osvojili i u kategoriji hladno-prešanih bučinih ulja.

“Ovo je najveća specijalizirana izložba bučinih ulja u Europi, a ovi proizvodi su doista najbolji i najkvalitetniji. U takvoj konkurenciji nije ni jednostavno niti lako izboriti zlatnu medalju, a kamoli postati šampion. Čestitam šampionima, obitelji Sinković, osvajačima medalja i svima koji su sudjelovali na izložbi, a upućujem zahvalnost svim županijama kao institucijama, jer su prepoznale vrijednost bučinog ulja i u velikoj mjeri pružile podršku svojim proizvođačima da sa svojim uzorcima dođu na ovu izložbu” rekao je predsjednik Saveza Alpe – Adria i župan Radimir Čačić. Napomenuo je da je ponosan na rad naših poljoprivrednika, na kvalitetu njihovih proizvoda i na rezultate koje postižu sa svojim 100 posto čistim bučinim uljima.

“Ocjenjivački sud je dodijelio ukupno 22 zlatne medalje, 104 srebrne i 23 brončane medalje. – Posebno veseli što smo, unatoč svim ograničenjima zbog pandemije koronavirusa, uspješno odradili ovu izložbu. Pristigli uzorci bili su na visokoj razini kvalitete, o čemu govori činjenica da nijedno ulje nije bilo diskvalificirano na temelju kemijskih parametara. Uz to su brojni kemijski parametri znatno bolji u odnosu na prošle godine, pri čemu se izdvaja onaj ukupnih nečistoća, na koji smo upozoravali proizvođače te ih educirali. Promjene se doista vide, što mi je posebno drago i potvrđuje da su sinergija struke i proizvođača te predani rad ključ uspjeha. Čestitam svima! ” istaknula je predsjednica Ocjenjivačkog suda Melita Makovec iz Bioinstituta Čakovec.

Zadovoljstvo nije krio Željko Kolar, župan Krapinsko-zagorske županije, koja je 2011. bila jedna od tri županije koje su osnovale danas nacionalnu izložbu bučinih ulja, a sada imaju šampiona.

“Sjajno je imati šampiona kraj tako odličnih proizvođača koji dolaze iz Varaždinske, Međimurske i svih drugih županija. Zahvaljujem Varaždinskoj županiji i županu Čačiću što su posljednje tri godine preuzeli organizaciju izložbe, podigli je na međunarodnu razinu i okupili cijelu kontinentalnu Hrvatsku. Ovo je najbolja pozivnica za građane da koriste bučino ulje, a za nas da proizvođačima omogućimo pozicioniranje ne samo na hrvatskom, nego i na inozemnom tržištu” rekao je Kolar.

Na jubilarnoj, 10. izložbi bučinog ulja zastupljene su sve kontinentalne županije, od Međimurske do Vukovarsko-srijemske županije, napomenuo je predsjednik Organizacijskog odbora Izložbe i pročelnik za poljoprivredu i ruralni razvoj Dragutin Vincek.

“Iako se radi o različitim nazivima i robnim markama, proizvodima iz Hrvatske, Austrije, Slovenije i Mađarske zajedničko svima je da se radi o radi o 100 posto čistim bučinim uljima. Ispred Organizacijskog odbora zahvaljujem svim županijama, kao i partnerima iz Poljoprivredne komore Austrije, Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije i poljoprivrednim proizvođačima iz Mađarske” rekao je Vincek i najavio da će svaki proizvođač dobiti diplome, katalog izložbe, naljepnice ovisno o osvojenoj medalji, kao i rezultate kemijske i senzorske analize svojeg proizvoda.


U kategoriji djevičanskih bučinih ulja zlatne medalje su osvojili
: Uljara Sinković, Agro-Noršić, Darko Šipek, Matija Mesar, Andreja Petrović, Olajutő Szovetkezet (Mađarska) i Josip Žmegač.


U kategoriji hladno-prešanih bučinih ulja zlatne medalje su osvojili
: OPG Liege, Učenička zadruga „Zdenček“, OPG Osrečak, Batha-Porta (Mađarska), Ivica Cesar, Verica Zakojč, Uljara Sinković, Miran Kolarič (Slovenija), Zlatko Vularić, Danijel Kunštović, Luka Ivoš, Vjekoslav Kopljar, Tomislav Kovač, Peter Balogh (Mađarska) i OPG Kukec.

 1. međunarodnu izložbu bučinih ulja Alpe – Adria i 10. izložbu bučinih ulja Republike Hrvatske organizirali su Varaždinska županija sa Savezom Alpe – Adria i hrvatskim županijama: Krapinsko-zagorskom, Međimurskom, Zagrebačkom, Sisačko-moslavačkom, Koprivničko-križevačkom, Osječko-baranjskom, Bjelovarsko-bilogorskom, Karlovačkom, Virovitičko-podravskom, Vukovarsko-srijemskom, Požeško-slavonskom županijom, Gradom Zagrebom, Poljoprivrednom komorom Austrije – Klagenfurt, Kmetijskom gozdarskom zbornicom Slovenije – Ptuj i Murska Sobota te Udrugom poljoprivrednih proizvođača iz Mađarske.

 

Na Youtube kanalu Varaždinske županije možete pogledati video s 3. međunarodne izložbe bučinih ulja Alpe – Adria i 10. izložbe bučinih ulja Hrvatske u kojem je prikazan proces ocjenjivanja uzoraka bučinih ulja.

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Grad Varaždin potiče građane na uzgoj zdrave hrane

  Grad Varaždin će i ove godine provesti mjeru poticanja građana na uzgoj zdrave hrane za vlastite potrebe dodjelom organskog peletiranog gnojiva vlasnicima i/ili posjednicima prihvatljivog zemljišta pogodnog za proizvodnju poljoprivrednih proizvoda. Za ovu mjeru poticanja Grad Varaždin je osigurao ukupno 94.000 kg organskog peletiranog gnojiva. Zainteresirani građani Grada Varaždina mogu već od danas podnijeti prijavu putem online obrasca koji je objavljen na službenim mrežnim stranicama Grada Varaždina. Javni poziv je […]

  today29/05/2024

  0%