play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Na 12. Žetvenim svečanostima u Trnovcu prisjetili se života naših djedova i baka

S ciljem očuvanja, oživljavanja i prenošenja tradicijskih običaja na mlađe generacije, u Trnovcu su u subotu održane 12. Žetvene svečanosti. Riječ je o manifestaciji na kojoj su organizatori, KUD „Mak” Trnovec i njihovi gosti, prikazali kako se nekada želo i vršilo žito. Ove godine sudjelovalo je devet ekipa s područja Varaždinske županije, ali i šire, a pozorno ih je pratio velik broj posjetitelja. Nastupili su tako KUD „Mak” Trnovec, Udruga „Gotali” Gotalovec, Udruga žena „Trnovečko srce”, Udruga žena „Cvijet” Šemovec, Udruga Umirovljenika Općine Trnovec Bartolovečki, Udruga žena „Jalžabet”, Udruga žena „Lepoglavski pušlek” Lepoglava, Udruga „Hajdina” Kućan – Zbelava i KUD „Voća” Donja voća. Zadovoljstvo manifestacijom koja se održava već 12. godinu izrazila je općinska načelnica Verica Vitković.  “Sve ekipe koje su danas sudjelovale njeguju tradicije naših starih, kao i naš KUD „Mak”. Žito je zrelo i danas smo vidjeli kako se to nekad želo na starinski način, imamo kose, srpove i sav ostali alat i pribor koji se nekad koristio. Nije bilo mobitela, nije bilo digitrona, nego se na starinski način radilo – rekla je Vitković i dodala da je danas u Trnovcu bilo smijeha, veselja, pjesme i domaćih starinskih jela. Vjerujem da su se svi naši domaćini i gosti ugodno zabavili i prenijeli tradiciju na svoju mladež, da vide kako je to nekad bilo daleko življe i veselije nego što je to danas – kazala je načelnica.

Varaždinski župan Anđelko Stričak istaknuo je kako je cilj ovakvih manifestacija podsjetiti na to kako su nekad živjeli, stvarali i radili naši djedovi i bake. “Nakon cjelogodišnje muke, truda i rada u polju, dočekali bi te žetvene dane i to je bila posebna radost i veselje. Hvala Općini, a i svim udrugama koje su uključene u sve ovo da se prisjetimo tih dana” rekao je Stričak te dodao da i sȃm dan-danas zna kositi sa srpom i kosom s obzirom na to da je kao dijete pomagao roditeljima, bakama i djedovima u polju, što je pokazao i na ovogodišnjim Žetvenim svečanostima.

Predsjednik KUD-a „Mak” Trnovec Miro Koren otkrio je kako se ideja za Žetvene svečanosti javila 2011. godine prilikom boravka u Mađarskoj na jednoj prezentaciji žetve. “To nam se jako dopalo i već 2012. godine smo prvi put organizirali Žetvene svečanosti u našoj općini. Najvažnije je druženje i prezentacija našim mladima kako se nekad radilo. Nama su to pokazali naši stari, članovi našega KUD-a, a mi ćemo to prezentirati drugim mladim naraštajima ” naveo je Koren.

 

 

 

 

 

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Varaždin

  Postavljanje nove javne rasvjete u Ulici Stanka Vraza

      U Ulici Stanka Vraza, danas su započeli radovi na modernizaciji javne rasvjete. Prva faza radova od Hallerove aleje do Ulice Vatroslava Lisinskog započela je demontažom zastarjelih svjetiljki i dotrajalih stupova te na spomenutoj dionici u sljedeća tri tjedna neće biti javne rasvjete, najavljeno je iz varaždinske gradske uprave. U tom razdoblju bit će zamijenjeni podzemni elektroenergetski kablovi, postavljeni novi temelji stupova javne rasvjete, novi stupovi i nove energetski […]

  today22/07/2024 2

  0%