play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Martinje obilježeno na novomarofskom području

Tradicionalno, blagdan svetog Martina, zaštitnika vinara i vinogradara, obilježen je i na novomarofskom području, a i ove je godine za organizaciju proslave jednog od najveselijih vinogradarskih blagdana bila zadužena Udruga vinogradara i voćara „Pinta”, u suradnji s Gradom Novi Marofom te gradskom Turističkom zajednicom.

Manifestacija je održana u nedjelju ispred Kulturnog centra Ivan Rabuzin u Novom Marofu, a posjetitelji su se odlično zabavili uz martinjske običaje i Martinjski sajam, dobro jelo i još bolje vino. Organizatori su gostima ponudili kotlovinu, pečene kestene i ponajbolja vina članova udruge „Pinta”, a o dobrom raspoloženju brinuo je zagorski sastav „Fiškali”. sedam udruga iz južnog dijela županije.

-Zadovoljni smo velikim brojem izlagača i ocjenjivanjem. Bila je to lijepa i uspješna izložba koja potvrđuje kvalitetu vina na ovom području. Inače, naši su članovi sudjelovali i na drugim lokalnim izložbama, od Ludbrega, Vinice, Cestice, do Svetog Ivana Zeline, a veći izlagači kao što su Bolfan – Vinski vrh, Vinarija Kopjar i Vinarija Šafran sudjelovali su i na londonskom Decanteru i postigli sjajne rezultate – kazao je Košćak.

Voditeljica ureda TZ grada Novog Marofa, Renata Horvatić, istaknula je kako je i ove godine s udrugom „Pinta” koja „Martinje v Marofu” organizira već niz godina, ostvarena odlična suradnja.

– Promocija tradicije i običaja posebno nas veseli, ali zadovoljni smo i velikim odazivom izlagača na Martinjski sejem, što ukazuje na kvalitetu manifestacije jer se ove godine tražilo mjesto više. Udruga je svojim radom znatno podignula kvalitetu vinogradarstva i podrumarenja, a onda i same konzumacije vina na našem području. Mi u Turističkoj zajednici uvijek volimo istaknuti da je grof Baltazar Patačić, osnivač Vinskih doktora – Pinte, sahranjen u kripti crkve Blažene Djevice Marije Kraljice svete krunice u Remetincu pa je i to lijepa poveznica s našom udrugom „Pinta” i lijepa novomarofska priča – kazala je Horvatić.

Za krštenje mošta na „Martinju v Marofu” ovoga je puta bio zadužen ceremonijal-meštar biškup Zoran Homen iz Križevaca. Vino je kršteno prema Križevačkim štatutima, a u ceremoniji je pomogao i novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač.

– Vodimo brigu o našoj baštini, našim običajima, što dokazujemo nizom manifestacija koje organiziramo na našem području, a među njima je mnogim građanima omiljeno, posebice vinogradarima i vinarima, „Martinje v Marofu”. Ta su druženja uvijek lijepa i vesela, ponuda je odlična i svi zajedno uživamo. Udruga „Pinta” jedna je od brojnih udruga koje njeguju starinu i običaje ovoga kraja, a Grad Novi Marof pomaže im svima i s time ćemo nastaviti na obostrano zadovoljstvo jer tradicija nam je važna svima – zaključio je gradonačelnik Jenkač.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Više od 18 tisuća eura za projekt „Razvoj pametnih i održivih rješenja u Gradu Novom Marofu”

  Digitalizacija rada gradske uprave te razvoj smart city koncepta, među prioritetima su brojnih jedinica lokalne samouprave, stoga je i osmišljen projekt „Razvoj pametnih i održivih rješenja u Gradu Novom Marofu”. Potvrda da je osmišljen i pripremljen dobro je odluka Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost da sufinancira ovaj projekt vrijedan gotovo 46 tisuća eura, a ugovor o sufinaciranju gradonačelniku Siniši Jenkaču u četvrtak su uručili ministrica zaštite okoliša i […]

  today19/07/2024 7

  0%