play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Mali advent u Marofu nastavljen tradicionalnim godišnjim koncertom KUD-a Marof

Vrijeme je došašća i čarolija Božića osjeća se u svakom kutku, a već tradicionalno, Novomarofčanima i njihovim gostima predblagdansko je vrijeme obogaćeno Malim adventom u Marofu koji organiziraju Grad Novi Marof i gradska Turistička zajednica.

Bogat program manifestacije nastavljen je ove subote, paljenjem druge svijeće na adventskom vijencu kod Kulturnog centra „Ivan Rabuzin” te tradicionalnim godišnjim koncertom KUD-a Marof i njihovih gostiju, ali i Božićnim sajmom.

Kao i uvijek dosad, koncert KUD-a Marof oduševio je brojne posjetitelje, pa dugogodišnji predsjednik KUD-a, Dragutin Koščak, nije krio zadovoljstvo. „Ovaj je koncert naša odlično prihvaćena tradicija i njime uvijek nastojimo što bolje predstaviti rad svih sekcija Društva u protekloj godini. Nastupile su tri folklorne sekcije u tri uzrasta, dva dječja i odrasli, zatim naš tamburaški orkestar, Ženska vokalna skupina Zipka i muška klapa Marof, a naši gosti, KUD Moreška s otoka Korčule, na radost i zadovoljstvo svih predstavili su se svojim tradicionalnim plesom moreška koji oni izvode jedini, ne samo u Hrvatskoj, nego i na Mediteranu” – rekao je Koščak.

Korčulanska moreška, bojni ples s mačevima, mijenjala se kroz stoljeća te potpuno saživjela s Korčulom, gdje se jedino i zadržala, dobivši uz opće karakteristike i svoje posebne. Moreška se nekad izvodila svugdje po Mediteranu, a danas se sačuvala samo u gradu Korčuli, gdje se iz generacije na generaciju prenosi više od 400 godina. Uoči koncerta u Centru, upaljena je druga svijeća na adventskom vijencu, uz program KUD-a Marof i njihove goste te brojne građane, među kojima je bio i gradonačelnik Siniša Jenkač. „Bila je ovo još jedna prekrasna večer za koju je zaslužan KUD Marof koji nas je, kao i svaki put dosad, oduševio. Oni su čuvari naše tradicije i kulturne baštine, redovito sudjeluju na gradskim manifestacijama, a svojim nastupima diljem Lijepe naše, ali i inozemstva, na neki su način ambasadori našega grada” – rekao je Jenkač, uz čestitke svim članovima KUD-a kojima je poželio još mnogo uspješnih godina.

Gradonačelnik je istaknuo i kako je sretan što se Mali advent u Marofu vratio u punom sjaju, bez mjera i ograničenja i što su se građani i ovoga puta okupili u velikom broju, kako bi mogli uživati u druženju i pripremljenom programu.

Osim koncerta, održan je i tradicionalni Božićni sajam s bogatom ponudom kolača i drugih domaćih prehrambenih proizvoda te raznih rukotvorina koje će svakako dobro doći u ukrašavanju domova u ovo adventsko vrijeme.

A to je vrijeme posebno radosno mališanima na koje Grad Novi Marof nije zaboravio ni ove godine, pa ih tako ovih dana obilazi omiljeni Sveti Nikola, noseći im prigodne darove.

Mali advent u Marofu se, naravno, nastavlja, a svi vi koji još niste u vrijeme došašća posjetili ovu manifestaciju, svakako dođite i provjerite zašto je i po čemu postala prepoznatljivom u cijeloj Varaždinskoj županiji, pa i šire.

    

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Varaždin

  Varaždinski umirovljenici moći će povoljno ljetovati na Rabu

  Varaždinski umirovljenici moći će povoljno ljetovati na Rabu, a to će biti plaćeno sredstvima koje je Gradska tržnica do sada trošila za naknade članova Nadzornog odbora. Tu je inicijativu gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj u utorak obrazložio Predragu Ciglaru, direktoru Gradske tržnice Varaždin. Do sada se za rad članova nadzornog odbora tržnice izdvajalo mjesečno 10.500 kuna, odnosno godišnje 126.000 kuna. Nadzorni odbor je ukinut  odlukom gradonačelnika na današnjoj skupštini […]

  today17/06/2021 95

  0%