play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Mali advent u Marofu nastavljen tradicionalnim godišnjim koncertom KUD-a Marof

Vrijeme je došašća i čarolija Božića osjeća se u svakom kutku, a već tradicionalno, Novomarofčanima i njihovim gostima predblagdansko je vrijeme obogaćeno Malim adventom u Marofu koji organiziraju Grad Novi Marof i gradska Turistička zajednica.

Bogat program manifestacije nastavljen je ove subote, paljenjem druge svijeće na adventskom vijencu kod Kulturnog centra „Ivan Rabuzin” te tradicionalnim godišnjim koncertom KUD-a Marof i njihovih gostiju, ali i Božićnim sajmom.

Kao i uvijek dosad, koncert KUD-a Marof oduševio je brojne posjetitelje, pa dugogodišnji predsjednik KUD-a, Dragutin Koščak, nije krio zadovoljstvo. „Ovaj je koncert naša odlično prihvaćena tradicija i njime uvijek nastojimo što bolje predstaviti rad svih sekcija Društva u protekloj godini. Nastupile su tri folklorne sekcije u tri uzrasta, dva dječja i odrasli, zatim naš tamburaški orkestar, Ženska vokalna skupina Zipka i muška klapa Marof, a naši gosti, KUD Moreška s otoka Korčule, na radost i zadovoljstvo svih predstavili su se svojim tradicionalnim plesom moreška koji oni izvode jedini, ne samo u Hrvatskoj, nego i na Mediteranu” – rekao je Koščak.

Korčulanska moreška, bojni ples s mačevima, mijenjala se kroz stoljeća te potpuno saživjela s Korčulom, gdje se jedino i zadržala, dobivši uz opće karakteristike i svoje posebne. Moreška se nekad izvodila svugdje po Mediteranu, a danas se sačuvala samo u gradu Korčuli, gdje se iz generacije na generaciju prenosi više od 400 godina. Uoči koncerta u Centru, upaljena je druga svijeća na adventskom vijencu, uz program KUD-a Marof i njihove goste te brojne građane, među kojima je bio i gradonačelnik Siniša Jenkač. „Bila je ovo još jedna prekrasna večer za koju je zaslužan KUD Marof koji nas je, kao i svaki put dosad, oduševio. Oni su čuvari naše tradicije i kulturne baštine, redovito sudjeluju na gradskim manifestacijama, a svojim nastupima diljem Lijepe naše, ali i inozemstva, na neki su način ambasadori našega grada” – rekao je Jenkač, uz čestitke svim članovima KUD-a kojima je poželio još mnogo uspješnih godina.

Gradonačelnik je istaknuo i kako je sretan što se Mali advent u Marofu vratio u punom sjaju, bez mjera i ograničenja i što su se građani i ovoga puta okupili u velikom broju, kako bi mogli uživati u druženju i pripremljenom programu.

Osim koncerta, održan je i tradicionalni Božićni sajam s bogatom ponudom kolača i drugih domaćih prehrambenih proizvoda te raznih rukotvorina koje će svakako dobro doći u ukrašavanju domova u ovo adventsko vrijeme.

A to je vrijeme posebno radosno mališanima na koje Grad Novi Marof nije zaboravio ni ove godine, pa ih tako ovih dana obilazi omiljeni Sveti Nikola, noseći im prigodne darove.

Mali advent u Marofu se, naravno, nastavlja, a svi vi koji još niste u vrijeme došašća posjetili ovu manifestaciju, svakako dođite i provjerite zašto je i po čemu postala prepoznatljivom u cijeloj Varaždinskoj županiji, pa i šire.

    

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Politika

  Stričak: Našim programom “5+2” gradimo sustav jednakih šansi

  U utorak je konstituiran Županijski odbor Hrvatske demokratske zajednice Varaždinske županije, koji nakon unutarstranačkih izbora po načelu jedan član – jedan glas vode predsjednik Anđelko Stričak i potpredsjednici Nadica Dreven Budinski, Željko Dvekar, Josip Križanić i Damir Poljak. Županijski odbor ima 41 člana, od kojih je 16 žena ili 39 %, a visoku i višu stručnu spremu ima 61 % članova. Najviše je članova starosti između 40 i 50 godina. […]

  today15/12/2021 250

  0%