play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Pritisak na bolnički sustav se nastavlja

U Varaždinskoj županiji je tijekom 24 sata evidentiran 141 novi slučaj zaraze koronavirusom. Broj novozaraženih u tjedan dana na 100.000 stanovnika je 502, dok je 14-dnevna incidencija na 100.000 stanovnika 998.

Na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi se 149 osoba s težom kliničkom slikom, od kojih je 87 osoba smješteno na lokaciji u Varaždinu, a 62 osobe su u Klenovniku. U jedinicama intenzivnog liječenja, na respiratoru, nalazi se 28 osoba, a u posljednja 24 sata preminulo je 6 osoba pozitivnih na COVID-19.

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 512 uzoraka pri čemu je udio pozitivnih među simptomatskim pacijentima 40 posto, a udio u svim testiranim uzorcima iznosi 28 posto.

Od početka epidemije na području Varaždinske županije evidentirane su 18.593 osobe pozitivne na COVID-19. Aktivnih slučajeva je 830.

 

S ciljem ublažavanja pritiska na bolnički sustav Stožer civilne zaštite Varaždinske županije ukazuje na sljedeće:

 

Svako druženje i okupljanje koje nije u skladu s epidemiološkim mjerama izravno ugrožava opstojnost bolničkog sustava.

Privatna druženja u zatvorenom prostoru bez maske i distance uz nazočnost samo jednog prenositelja zaraze s velikom vjerojatnošću će se prenijeti na većinu ostalih.

S obzirom da se kao kontakti zaraženih prijavljuju uglavnom i skoro jedino članovi obitelji i najbliži suradnik s radnog mjesta, postoji povećani rizik da se prenositelji zaraze bez ograničenja kreću i javnim prostorom i sudjeluju na organiziranim okupljanjima.

Primitkom prve doze cjepiva niste odmah zaštićeni od zaraze i težih oblika oboljenja, jer organizmu treba vremena da razvije antitijela.

 

Važeća Odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske između ostaloga nalaže:

 

zabranu održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 25 osoba na jednom mjestu

na privatnim okupljanjima i svečanostima može biti prisutno najviše 10 osoba iz 2 različita kućanstva

ugostiteljski objekti mogu usluživati hranu i piće samo na otvorenim terasama i drugim otvorenim prostorima za usluživanje

obustava rada dječjih igraonica u zatvorenom prostoru

sportska natjecanja i treninzi koji su dopušteni mogu se održavati samo bez gledatelja.

 

Ponovno naglašavamo da nijedan set epidemioloških mjera ne može nadomjestiti osobnu odgovornost svakog pojedinog građana naše županije.

 

Sve odluke Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske su dostupne na njihovim službenim stranicama: https://civilna-zastita.gov.hr/odluke-stozera-civilne-zastite-rh-za-sprecavanje-sirenja-zaraze-koronavirusom/2304.

Jednako tako su i sve preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dostupne na webu putem sljedeće poveznice: https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/koronavirus-najnovije-preporuke/ .

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Jana Koščak dijelila medalje na kvalifikacijama Erste Plave Lige

  Stadion Sloboda u Varaždinu, 22. svibnja bio je domaćin kvalifikacija za Erste Plavu ligu 2024, za koju su se natjecali učenici osnovnih škola iz Varaždinske županije i okolice. Sudjelovalo je 187 djece od 1. do 6. razreda, a po dvoje najboljih iz svake discipline i kategorije plasiralo se na finalno natjecanje, koje će se održati 7. rujna u Zagrebu u sklopu memorijala Boris Hanžeković. Nenad Pavliček iz Atletskog kluba Sloboda, […]

  today25/05/2024 8

  0%