play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Lucija Vupora u slovenskom parlamentu: Slovenskoj manjini u Hrvatskoj prijeti marginalizacija

Predsjednica Vijeća slovenske nacionalne manjine u Općini Cestica i aktivna članica Slovenskog kulturnog društva Nagelj, Lucija Vupora, imala je zapažen nastup kao gošća u Državnom zboru Republike Slovenije.

Jedan od glavnih izazova s kojima se suočava slovenska manjina u Hrvatskoj je činjenica da nismo uspjeli djelovati na širok spektar prava u području politike, manjinske samouprave, obrazovanja, kulture i medija, a koja su predviđena Ustavnim zakonom o pravima Nacionalne manjine u Hrvatskoj – napomenula je ova buduća magistra sociologije Sveučilišta u Mariboru.

Istaknula je Vupora kako zabrinjava niska stopa izlaznost birača na izborima za predstavnike slovenske nacionalne manjine te nedostatak kandidata za ta mjesta u tri županije, osam općina i tri grada. Razlog je taj, pojasnila je, što manjinska vijeća i predstavnici među pripadnicima slovenske manjinske zajednice, unatoč svim naporima, još uvijek nisu priznati kao važan mehanizam kojim bi mogli utjecati na poboljšanje položaja nacionalne manjine u Hrvatskoj.

Slovenska manjina nema svojeg predstavnika u Hrvatskom saboru, izuzev zastupnice Barbare Antolić Vupora koja jest Slovenka, ali je izabrana voljom većinskog naroda na listi jedne političke stranke. Stoga prijeti opasnost da slovenska manjina u Hrvatskoj bude marginalizirana.
Slovenska manjina u Hrvatskoj važan je nositelj slovenske kulture, jezika i identiteta, pa je uključivanje u politički proces ključno kako bi se osiguralo da se čuje glas ove zajednice i da su njezina prava i interesi zaštićen i promovirani – zaključila je Vupora.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Više od 18 tisuća eura za projekt „Razvoj pametnih i održivih rješenja u Gradu Novom Marofu”

  Digitalizacija rada gradske uprave te razvoj smart city koncepta, među prioritetima su brojnih jedinica lokalne samouprave, stoga je i osmišljen projekt „Razvoj pametnih i održivih rješenja u Gradu Novom Marofu”. Potvrda da je osmišljen i pripremljen dobro je odluka Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost da sufinancira ovaj projekt vrijedan gotovo 46 tisuća eura, a ugovor o sufinaciranju gradonačelniku Siniši Jenkaču u četvrtak su uručili ministrica zaštite okoliša i […]

  today19/07/2024 6

  0%