play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Lepoglava dobila prvu kuharicu

Iako još od 1561. godine datira zapis o puranu kojeg su blagovali lepoglavski pavlini, gastronomija lepoglavskog kraja nije nikad trajno, na jednom mjestu, zapisana kako bi bila sačuvana i prezentirana javnosti. Tako je bilo sve do sada odnosno do izrade “Kuharice lepoglavskog kraja” koja je, na prigodnoj svečanosti održanoj 16. prosinca u Lepoglavi, predstavljena javnosti. Riječ je o kuharici u kojoj je predstavljeno 29 jela. Neka od njih predstavljena su u izvornom obliku, a dio na način na koji se mogu pripremati i posluživati u današnje vrijeme. “Izvornost okusa i vrijedni ljudi koji čuvaju tradiciju obavezuju nas da kroz prezentaciju i pripremu jela lepoglavskog kraja sačuvamo posebnosti gastronomije Lepoglave, Varaždinske županije i Hrvatske”, navodi autor kuharice, chef Damir Crleni koji je tijekom predstavljanja kuharice istaknuo da je tijekom rada na njoj došao do spoznaje da je lepoglavski kraj bio bogat, ne samo težačkim jelima već kvalitetnim namirnicama, zahvaljujući činjenici da je Lepoglava bila sjecište putova, što je utjecalo i na kvalitetu jela koja su se tu spravljala. Ta su jela predstavljena u ovoj kuharici koja za cilj ima sačuvati ih, ali i potaknuti ugostitelje, prije svega one u Lepoglavi, da ih uvrste u svoju ponudu. “Pavlini i generacije čipkarica itekako su zaslužni za bogatu baštinu kojom se Lepoglava ponosi. U tu baštinu spada i gastronomija lepoglavskog kraja koju predstavljamo ovom kuharicom. Naša gastronomija nešto je što također, s ponosom, možemo ponuditi svima koji dolaze u naš grad.”, istaknuo je gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić.


Kuharica je rezultat suradnje Varaždinske županije, kao nakladnika, i Grada Lepoglave, kao sunakladnika, kao i rada suradnika među kojima i KUD-a Lepoglavski pušlek čijom se inicijativom krenulo u zaštitu izvornosti jednog od jela koji u kuharici zauzima posebno mjesto – Mlinčanog kolača. Prvi korak u zaštiti izvornosti Mlinčanog kolača uspješno je odrađen registriranjem žiga kojim se obilježava štiteći njegov naziv i vizualni identitet. O tome je na predstavljenu kuharice govorila predsjednica KUD-a Lepoglavski pušlek Štefica Bizek. “Nekad nas je bilo sram reći da jedemo Mlinčani kolač, a danas, kada ga predstavljamo na brojnim manifestacijama i prigodama, slušamo samo riječi oduševljena i hvale onih koji ga kušaju”, otkrila je Štefica Bizek istaknuvši da je za takav rezultat važno Mlinčani kolač pripremati sa srcem i dušom.
Pročelnik odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Dragutin Vincek istaknuo je da je u kuharici zapisana tradicija povezana s budućnošću. “Nadam se da će restorani i ugostitelji preuzeti jela iz kuharice i uvrstiti ih na svoje menije”, poručio je na kraju predstavljanja kuharice Dragutin Vincek.

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Kultura

  Besplatan online koncert Centara tradicijske kulture Varaždin 17.studenog

  Najpoznatiji i najnagrađivaniji tamburaški orkestar Centra tradicijske kulture iz Varaždina još jednom priprema odličan koncert za sve ljubitelje tamburaške glazbe! I ovoga puta iskorak u korištenju suvremenih tehnologija, točnije zoom platforme omogućiti će svim gledateljima da koncert poprate iz udobnosti svoga doma. Nažalost, epidemiološka situacija posebice je negativno utjecala na socijalnu isključenost osoba starije životne dobi te ih na taj način ograničila u redovnim aktivnostima. Stoga pozivamo sve korisnike koji […]

  today15/11/2021 46

  0%