play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Knjiga “Hommage à Rabuzin” povodom stote obljetnice rođenja najvećeg slikara Novog Marofa

Novi Marof tijekom cijele godine obilježava 100. obljetnicu rođenja Ivana Rabuzina, a u petak je u velikoj dvorani Kulturnog centra koji nosi njegovo ime predstavljena knjiga “Hommage à Rabuzin”. „Rabuzinovim danima čuvamo sjećanje na velikog slikara i promoviramo njegovu umjetnost. Sada smo financirali tiskanje knjige, uz autore koji su to učinili besplatno, da bi i na ovaj način sačuvali sjećanje na Rabuzina, promovirali umjetnost jednog od najznačajnijih umjetnika čitave Hrvatske. Imamo sreću i čast da je živio u Novom Marofu. Obveza nam je čuvati njegovo stvaralaštvo, a upravo je tiskanje ove knjige način da to činimo” – naglasio je Siniša Jenkač, gradonačelnik Novog Marofa.

Okosnica knjige “Hommage à Rabuzin” opsežna je i stručna memoarska studija Vladimira Crnkovića pod naslovom “Prisjećanje na Ivana Rabuzina uz 100. godišnjicu rođenja: Kolaž memoarskih zapisa popraćen fragmentima tekstova o Rabuzinovoj umjetnosti što sam ih ispisivao tijekom naše iznimno uspješne 40-godišnje suradnje”.

„Rabuzin je jedan od najvećih slikara ne samo naše naive i modernog slikarstva, nego i svjetske umjetnosti druge polovice 20. stoljeća, jedan od najlirskijih slikara uz Chagalla. Naša je obaveza da se takvog čovjeka prisjećamo, da ga približimo novim naraštajima, On je moj suvremenik, s njim sam 40 godina surađivao. Ali bojim se da mladi naraštaji o njemu nemaju dovoljno informacija” – rekao je Crnković te dodao da je od početka knjiga bila zamišljena da slavi Rabuzina i Rabuzinovu umjetnost i zato su uključeni relevantni pjesnici, a pjesničke zapise potpisuju Ernest Fišer, Božica Jelušić, Emilija Kovač, Zdenka Maltar, Luko Paljetak, Božica Pažur i Valentina Šinjori.

Kako je Rabuzin jedan od vrhunskih modernih slikara, tako je koncipiran i dizajn Borisa Ljubičića, koji slijedi Rabuzinovu poetiku. Monografija sadrži 26 reproduciranih umjetnina Ivana Rabuzina, od kojih 23 u koloru, a 3 crno-bijele, te 6 fotoportreta.

Monografska knjiga “Hommage à Rabuzin” prvi je dostojanstveni rezultat šire zasnovanog umjetničkog i nakladničkog projekta Kajkavskoga spravišča, društva za širenje i unapređivanje znanosti i umjetnosti iz Zagreba, pod radnim nazivom „Sto stranica za sto godina Ivana Rabuzina“. Taj projekt, srećom nadrastajući početni opseg svoga naziva, biti primjereno nastavljen u ovogodišnjoj produkciji na stranicama časopisa za književnost, umjetnost, kulturu Kaj – koji već 54. godište redovito izlazi u Zagrebu, upravo u nakladi Kajkavskoga spravišča. Umjetnički velikan Ivan Rabuzin bio je ugledni član te kulturno-znanstvene udruge još od njenih početaka i suradnik časopisa Kaj od 1973., autor njegovih naslovnica. Na predstavljanju knjige govorila je i Božica Pažur, glavna i odgovorna urednica časopisa Kaj u ime Kajkavskog spravišča i nakladnika, urednica knjige uz Vladimira Crnkovića.

Ravnateljica POU Novi Marof Ivana Kušek Perši također je podsjetila na velikog umjetnika „ Rabuzin je bio iskreni poticatelj domaćim umjetnicima, i likovnjacima i književnicima, nukajući ih na stvaranje, skrbeći tako o njihovim talentima – da im ne bi „zahrđaveli“, ili „zgubili se“, jer i to je moguće na ovom svijetu…” – istaknula je Kušek Perši.

Nakon izložbe “Jedinstvena Rabuzinova umjetnost” iz zbirke Vladimira Malogorskog, koja je u ožujku i travnju predstavila umjetnikov rad u svim njegovim razvojnim fazama, ali i oblicima primjene, izložbe njegovih razglednica u digitalnom obliku, likovne kolonije održane njemu u čast, na red je došlo i zaokruženo predstavljanje umjetnikovog rada, zabilježenog u knjizi koju će svatko poželjeti imati i koja je vrijedan zapis i svjedok iznimnog, svjetski priznatog opusa Ivana Rabuzina.

Organizatori predstavljanja bili su Grad Novi Marof, Pučko otvoreno učilište Novi Marof, Turistička zajednica grada Novog Marofa i Kajkavsko spravišče Zagreb.

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Varaždinska županija predsjedanje Savezom Alpe – Jadran predala Štajerskoj

  Varaždinska županija je na redovnoj sjednici Vijeća Alpe – Jadrana održanoj u Varaždinu službeno predala predsjedanje Savezom Alpe – Jadran austrijskoj saveznoj pokrajini Štajerskoj. Župan Anđelko Stričak je zastavu Saveza simbolično predao Christopheru Drexleru, članu Vlade Štajerske zaduženom za europska pitanja. Na sjednici Vijeća okupili su se predstavnici članica Saveza Alpe – Jadran: austrijskih regija Koruške i Štajerske, predstavnici mađarske županije Vas, kao i predstavnici hrvatskih županija, Međimurske, Koprivničko-križevačke, Krapinsko-zagorske, […]

  today10/03/2022 76

  0%