play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Knjiga “Hommage à Rabuzin” povodom stote obljetnice rođenja najvećeg slikara Novog Marofa

Novi Marof tijekom cijele godine obilježava 100. obljetnicu rođenja Ivana Rabuzina, a u petak je u velikoj dvorani Kulturnog centra koji nosi njegovo ime predstavljena knjiga “Hommage à Rabuzin”. „Rabuzinovim danima čuvamo sjećanje na velikog slikara i promoviramo njegovu umjetnost. Sada smo financirali tiskanje knjige, uz autore koji su to učinili besplatno, da bi i na ovaj način sačuvali sjećanje na Rabuzina, promovirali umjetnost jednog od najznačajnijih umjetnika čitave Hrvatske. Imamo sreću i čast da je živio u Novom Marofu. Obveza nam je čuvati njegovo stvaralaštvo, a upravo je tiskanje ove knjige način da to činimo” – naglasio je Siniša Jenkač, gradonačelnik Novog Marofa.

Okosnica knjige “Hommage à Rabuzin” opsežna je i stručna memoarska studija Vladimira Crnkovića pod naslovom “Prisjećanje na Ivana Rabuzina uz 100. godišnjicu rođenja: Kolaž memoarskih zapisa popraćen fragmentima tekstova o Rabuzinovoj umjetnosti što sam ih ispisivao tijekom naše iznimno uspješne 40-godišnje suradnje”.

„Rabuzin je jedan od najvećih slikara ne samo naše naive i modernog slikarstva, nego i svjetske umjetnosti druge polovice 20. stoljeća, jedan od najlirskijih slikara uz Chagalla. Naša je obaveza da se takvog čovjeka prisjećamo, da ga približimo novim naraštajima, On je moj suvremenik, s njim sam 40 godina surađivao. Ali bojim se da mladi naraštaji o njemu nemaju dovoljno informacija” – rekao je Crnković te dodao da je od početka knjiga bila zamišljena da slavi Rabuzina i Rabuzinovu umjetnost i zato su uključeni relevantni pjesnici, a pjesničke zapise potpisuju Ernest Fišer, Božica Jelušić, Emilija Kovač, Zdenka Maltar, Luko Paljetak, Božica Pažur i Valentina Šinjori.

Kako je Rabuzin jedan od vrhunskih modernih slikara, tako je koncipiran i dizajn Borisa Ljubičića, koji slijedi Rabuzinovu poetiku. Monografija sadrži 26 reproduciranih umjetnina Ivana Rabuzina, od kojih 23 u koloru, a 3 crno-bijele, te 6 fotoportreta.

Monografska knjiga “Hommage à Rabuzin” prvi je dostojanstveni rezultat šire zasnovanog umjetničkog i nakladničkog projekta Kajkavskoga spravišča, društva za širenje i unapređivanje znanosti i umjetnosti iz Zagreba, pod radnim nazivom „Sto stranica za sto godina Ivana Rabuzina“. Taj projekt, srećom nadrastajući početni opseg svoga naziva, biti primjereno nastavljen u ovogodišnjoj produkciji na stranicama časopisa za književnost, umjetnost, kulturu Kaj – koji već 54. godište redovito izlazi u Zagrebu, upravo u nakladi Kajkavskoga spravišča. Umjetnički velikan Ivan Rabuzin bio je ugledni član te kulturno-znanstvene udruge još od njenih početaka i suradnik časopisa Kaj od 1973., autor njegovih naslovnica. Na predstavljanju knjige govorila je i Božica Pažur, glavna i odgovorna urednica časopisa Kaj u ime Kajkavskog spravišča i nakladnika, urednica knjige uz Vladimira Crnkovića.

Ravnateljica POU Novi Marof Ivana Kušek Perši također je podsjetila na velikog umjetnika „ Rabuzin je bio iskreni poticatelj domaćim umjetnicima, i likovnjacima i književnicima, nukajući ih na stvaranje, skrbeći tako o njihovim talentima – da im ne bi „zahrđaveli“, ili „zgubili se“, jer i to je moguće na ovom svijetu…” – istaknula je Kušek Perši.

Nakon izložbe “Jedinstvena Rabuzinova umjetnost” iz zbirke Vladimira Malogorskog, koja je u ožujku i travnju predstavila umjetnikov rad u svim njegovim razvojnim fazama, ali i oblicima primjene, izložbe njegovih razglednica u digitalnom obliku, likovne kolonije održane njemu u čast, na red je došlo i zaokruženo predstavljanje umjetnikovog rada, zabilježenog u knjizi koju će svatko poželjeti imati i koja je vrijedan zapis i svjedok iznimnog, svjetski priznatog opusa Ivana Rabuzina.

Organizatori predstavljanja bili su Grad Novi Marof, Pučko otvoreno učilište Novi Marof, Turistička zajednica grada Novog Marofa i Kajkavsko spravišče Zagreb.

 

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Razno

  U općini Sračinec besplatno zbrinut otpad poljoprivrednika

  Prošli četvrtak u Sračincu je organizirana velika, godišnja akcija prikupljanja otpadne ambalaže poljoprivrednih proizvođača. Tvrtka C.I.A.K. u suradnji s udrugom CROCPA prikupljala je tom prilikom praznu ambalažu herbicida i pesticida tvrtki proizvođača/uvoznika koji financiraju projekt i omogućavaju poljoprivrednicima besplatan povrat njihove ambalaže. No, poljoprivredna gospodarstva kroz proizvodnu sezoni akumuliraju i druge vrste otpada: ambalažu sjemenske robe, umjetnog gnojiva i otpadna ulja iz strojeva i traktora, folije rolo bala i slično, […]

  today09/11/2022 33

  0%