play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Javnom tribinom obilježen Svjetski dan nepušenja u Varaždinskoj županiji

 

Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije povodom Svjetskog dana nepušenja, koji se obilježava 31. svibnja, organizirao je javnu tribinu na kojoj su se sudionici mogli upoznali sa zdravstvenim rizicima pušenja i e-cigareta kod djece i mladih, kao i programom Škole nepušenja koja djeluje pri ZZJZ Varaždinske županije.

Sudionike tribine u ime župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka pozdravila je predsjednica Savjeta za zdravlje Varaždinske županije prim. doc. dr. sc. Spomenka Kiđemet-Piskač koja je pohvalila Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije kao organizatora tribine, ali i za sve javnozdravstvene aktivnosti koje Zavod provodi, pa shodno tome i Školu nepušenja, a sve s ciljem osnaživanja zdrave zajednice.

Da je pušenje jedan od najznačajnijih čimbenika rizika za zdravlje dokazano je bezbroj puta, posebice kada je riječ o respiratornim, kardiovaskularnim i malignim bolestima. U uskoj je vezi sa srčanim ili moždanim udarom. Svakih osam sekundi zbog posljedica pušenja u svijetu netko umre. No, unatoč tome statistike nam pokazuju da još uvijek veliki broj ljudi puši, u Hrvatskoj više od jedne trećine. Pušenje je posebno opasno za mlade koji eksperimentiraju s duhanom te mogu vrlo brzo razviti ovisnost o pušenju – iznijela je podatke predsjednica Savjeta Spomenka Kiđemet-Piskač pozvavši sve da se osvijeste o zdravom načinu života koji ne uključuje cigarete.

Voditeljica Djelatnosti za promicanje zdravlja i javnozdravstvenu medicinu ZZJZ Varaždinske županije mr. Irena Stipešević Rakamarić dr. med. spec. javnog zdravstva subspec. iz alkoholizma i drugih ovisnosti naglasila je kako je tribina bila namijenjena stručnim suradnicima škola, a sudjelovali su i učenici pojedinih srednjih škola s područja Varaždinske županije.

Prema podacima Europske zdravstvene ankete koja je u Hrvatskoj provedena 2019. godine 22 posto stanovnika svakodnevni su pušači, od toga 25 posto su muškarci, dok 19 posto čine žene. Među ljudima koji puše svaki dan, njih čak 81 posto puši unatrag deset i više godina. Zabrinjava i podatak da je posljednjih godina sve prisutniji obrazac ponašanja kako kod odraslih, a tako i kod mladih uporaba e-cigareta. Iako se njihova uporaba prikazuje kao manje štetan način uporabe nikotina, ona i dalje razvija ovisnost. S obzirom na relativno nedavnu pojavu e-cigareta važno je za naglasiti kako dokazi o njihovom utjecaju na razvoj mnogih bolesti, naročito malignih, neće biti dostupni još godinama. U Hrvatskoj, prema dobivenim rezultatima e-cigarete u životu je konzumiralo 17 posto učenika – upozorila je Irena Stipešević Rakamarić.

Pri Zavodu za javno zdravstvo Varaždinske županije kroz proteklih nekoliko godina djeluje Škola nepušenja koja je potpuno besplatna i za nju nije potrebna uputnica.

Škola nepušenja namijenjena je osobama koje su motivirane za prestanak pušenja, a samostalno ne mogu prestati. Do sada je kroz naš program prošlo oko 50 polaznika, od mlađe životne dobi do one visoke. Rezultati govore kako je 25 posto naših polaznika od cigareta apstiniralo i do godinu dana po završetku programa Škole. Program se provodi u manjim skupinama do 12 osoba, pet dana, po dva sata i svatko tko je zainteresiran može nam se obratiti na telefon 042 320 969 ili na mail: mentalno.zdravlje@zzjzzv.hr – pozvala je voditeljica Škole nepušenja Andreja Kolačko.

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Kultura

  U Gradskoj vijećnici održan prijem predstavnika folklornih skupina Međunarodnog folklornog festivala COFA

  Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj i predsjednik Gradskog vijeća Lovro Lukavečki u petak su u Gradskoj vijećnici ugostili predstavnike folklornih skupina koje nastupaju na Međunarodnom folklornom festivalu COFA. Uz predstavnike skupina, prijemu su prisustvovali i idejna začetnica i direktorica festivala Petra Golubar te umjetnički voditelj Varaždinskog folklornog ansambla Tim Hrvaćanin. Na početku susreta, gosti su se kratko predstavili, zahvalili Gradu Varaždinu na gostoprimstvu te podijelili svoje dojmove o nastupima i […]

  today12/07/2024 3

  0%