play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Iz Grada Varaždina poručuju: Brinemo o svim napuštenim životinjama

Nakon neopravdanih prozivki i javne polemike, u cilju istinitog i cjelovitog informiranja javnosti, Grad Varaždin objavljuje priopćenje iz kojeg je jasno da poštuje sve zakonske obaveze te da se iz gradskog proračuna izdvajaju značajna sredstva za brigu o svim napuštenim životinjama.

Grad Varaždin, temeljem odredbi članka 62. Zakona o zaštiti životinja, u potpunosti ispunjava svoju zakonsku obvezu putem financiranja rada skloništa za životinje koje vodi Udruga „Spas“, i koje je registrirano pri Ministarstvu poljoprivrede (SZŽ-017, KLASA: UP/I-322-01/09-01/83; URBROJ: 525-06-1-0529/10-10, od 04. svibnja 2010. godine). Članak 64. istog Zakona propisuje obveze skloništa kao što su osiguravanje smještaja za izgubljene i napuštene životinje, osiguravanje zdravstveno veterinarske zaštite, vođenje evidencije o izgubljenom životinjama i dr. Također, financiranjem rada skloništa za životinje udruge „Spas“ Grad Varaždin ispunjava svoju zakonsku obvezu vezano za trajnu sterilizaciju napuštenih i izgubljenih životinja.

Za sve navedeno, u 2024. godini osigurana su sredstva u Proračunu Grada Varaždina i to 140.000,00 eura za financiranje rada skloništa za životinje i 27.000,00 eura za financiranje sterilizacije pronađenih životinja.

Predviđeno je i 20.000,00 eura za provođenje sterilizacije izgubljenih, vlasničkih i slobodnoživućih mačaka, putem javnog poziva koji je u pripremi i bit će uskoro objavljen..

Nadalje, gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj je prije nekoliko dana potpisao Ugovor kojim se Udruzi „Spas“ urgentno dodjeljuje 5.000,00 eura, a utrošiti će se za zbrinjavanje izgubljenih mačaka. Odnosi se to, prije svega, na mačke koje su zatečene u Čistoći ali i one koje građani jednostavno ostave pred vratima „Spasa“. Naime, Udruga „“Spas“ je sklonište za životinje odnosno u prvom redu za pse, za što je i registrirano. Činjenica je da u Republici Hrvatskoj nema još nijednog registriranog skloništa za mačke te da ne postoji zakonska obaveza čipiranja mačaka što je jedan od uzroka neodgovornog ostavljanja mačaka.

Članovi Udruge „Životni zov“ čiji se rad cijeni, a koji neopravdano prozivaju Grad Varaždin, na sastanku sa zamjenikom gradonačelnika Miroslavom Markovićem tražili su podmirenje starih dugova u iznosu 10.000 eura što Grad Varaždin ne smije učiniti. Iako Udruga „Životni zov“ nije registrirana u Varaždinu, pa time nije u nadležnosti Grada Varaždina, Grad Varaždin je s iznosom od 40.000 kuna pomogao krajem 2021. godine kada je požar uništio kućicu Udruge „Životni zov“ u kojoj je bilo smješteno 40-tak mačaka. Potrebno je to ponovo naglasiti jer članovi Udruge ističu veliku pomoć Varaždinske županije u iznosu od 600 eura.

Uz sve nabrojano, podsjećamo da je u tijeku realizacija izgradnje Utočišta za mačke koje bi se nalazilo u neposrednoj blizini Udruge „Spas“ čime bi Varaždin postao prvi grad u Republici Hrvatskoj koji će na primjeren način brinuti o napuštenim mačkama.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Varaždin

  Postavljanje nove javne rasvjete u Ulici Stanka Vraza

      U Ulici Stanka Vraza, danas su započeli radovi na modernizaciji javne rasvjete. Prva faza radova od Hallerove aleje do Ulice Vatroslava Lisinskog započela je demontažom zastarjelih svjetiljki i dotrajalih stupova te na spomenutoj dionici u sljedeća tri tjedna neće biti javne rasvjete, najavljeno je iz varaždinske gradske uprave. U tom razdoblju bit će zamijenjeni podzemni elektroenergetski kablovi, postavljeni novi temelji stupova javne rasvjete, novi stupovi i nove energetski […]

  today22/07/2024 2

  0%