play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

HDZ-ovi saborski zastupnici iz Varaždinske županije o novom paketu mjera Vlade RH

S ciljem ublažavanja posljedica inflacije i sveopćeg rasta cijena, Vlada Republike Hrvatske donosi  četvrti paket mjera pomoći građanima i gospodarstvu koji iznosi 1,7 milijardi  eura.

 

Novi su paket mjera u subotu u Varaždinu predstavili saborski zastupnici HDZ-a Nadica Dreven Budinski, Damir Habijan i Siniša Jenkač.

 

Prve su mjere donijete još u proljeće 2020. godine, kao covid dodatak u vrijeme korona krize, podsjetio je Habijan.

 

– Nakon toga, prošle godine u proljeće i u jesen dva paketa pomoći poduzetnicima, odnosno gospodarstvu i našim građanima. Ta tri paketa mjera bila su u vrijednosti 5,1 milijarde eura, a ovaj zadnji paket mjera koji je donijet ovog mjeseca u iznosu 1,7 milijardi eura. Smisao je tih mjera prije svega smanjiti inflatorni pritisak na građane te potporama i mjerama pomoći i poduzetništvu, što je apsolutno za svaku pohvalu – rekao je Habijan.

 

Dodao je da vjeruje kako zahvaljujući novim, kao i dosadašnjim paketima mjera,  ne postoji nijedna kategorija građanki i građana u Hrvatskoj koja na neki način, u nekom obimu, nije tim mjerama obuhvaćena.

 

Habijan je posebno spomenuo umirovljenike.

 

– Riječ je o gotovo 700.000 naših sugrađanki i sugrađana koji će u travnju dobiti tri jednokratne pomoći, zavisno o visini njihove mirovine, odnosno od 160, 120, 80 ili 60 eura, a vrijednost te mjere je 64 milijuna eura. Isto tako, nedavno smo u Hrvatskom saboru izmijenili Zakon o doprinosima za 32.000 umirovljenika i ukida se dodatni doprinos. To je bilo onih 3 posto koji je još 2009. uveden u sklopu antirecesijskih mjera. Isto tako, povećan je koeficijent za slobodne umjetnike. Dakle, 0,8 je bilo do sada, vraća se osnovica na 1,2 – kazao je Habijan dodavši da je ukupna vrijednost sva četiri paketa mjera pomoći, dvaju u 2020. godini, jednog lanjskog te ovog najnovijeg, 247 milijuna eura.

Poseban je naglasak Habijan stavio na naknade za troškove energije, istaknuvši da će gotovo 70. 000 osoba koje su u statusu ugroženog kupca energenata imati pravo na podmirivanje troškova te da se mjesečna naknada s dosadašnjih 66 povećava na 70 eura.

 

– Isto tako, ukupno 135.000 osoba s invaliditetom obuhvaćeno je ovim paketom mjera. Spomenut ću i za drugi tjedan najavljenu raspravu u Hrvatskom saboru o Zakonu o osobnoj asistenciji. Sada smo imali situaciju da su imali mogućnost usluge osobne asistencije 20 sati tjedno, a izmjenama koje će biti u raspravi sljedeći tjedan to će biti 16 sati dnevno. To je jedna od glavnih izmjena tog zakona i sigurno će građanima koji imaju  osobu kojoj je potrebno dati osobnu asistenciju na taj način biti olakšano pružanje skrbi za osobe kojima je takva asistencija potrebna – zaključio je Habijan.

 

I Nadica Dreven Budinski uvjerena je da će Vlada RH novim paketom mjera uvelike pomoći građanima i gospodarstvenicima da se lakše nose sa svim izazovima ovih kriznih vremena.

 

– Svi se još sjećamo lockdowna i znamo koliko su bile značajne te mjere našim gospodarstvenicima jer se spasilo 700 radnih mjesta, 120 tisuća gospodarstvenika, da bi se sve moglo nastaviti dalje. Ulaže se puno i u turizam, jednu od naših najvećih gospodarskih grana. Ove zadnje mjere koje dolaze od 1. travnja, znači ne prekidaju se, nego dalje nastavljaju, svi naši gospodarstvenici smatraju velikom pomoći, s obzirom na krizu za koju ni ne znamo kako će dugo trajati – izjavila je Dreven Budinski.

Dodala je da Hrvatska nije otok, da je riječ o globalnoj krizi.

 

– Imali smo i pandemiju, velike potrese, što je dodatno stvorilo troškove našoj Vladi, no kao što vidimo, Vlada odgovorno odgovara na sve izazove – rekla je Dreven Budinski.

 

Od niza mjera, zastupnica je posebno istaknula potpore za samozapošljavanje, navodeći da je u varaždinskom Područnom uredu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje 2021. godine tu potporu koristilo 260 ljudi, a lani 225.

 

– Varaždinska županija je poznata po malim gospodarstvenicima, poduzetnicima, poljoprivrednicima i OPG-ovima i to je jako dobro za razvoj županije. Drago nam je da smo mi i dalje jedna od TOP 5 županija u Hrvatskoj, što znači da se nastavlja s investicija.  Ove zadnje mjere, što se tiče gospodarstva i malog poduzetništva su vrlo vrijedne, posebice kad je riječ o električnoj energiji. Potpora za električnu energiju će trajati šest mjeseci, a za plin godinu dana, do 1. travnja 2024. godine i možemo reći da od zemalja članica Europske unije jedino Mađarska ima više, što se tiče sufinanciranja plina za kućanstvo i male poduzetnike – zaključila je Dreven Budinski.

 

Zastupnik Siniša Jenkač smatra da je komparacija jedna od najboljih metoda da se uvidi koliko nešto vrijedi, a da je kada je riječ o zemljama EU, Hrvatskoj uzor Njemačka u kojoj takvih subvencija nema.

 

–  U Njemačkoj je njihovim građanima, njihovom gospodarstvu, cijena električne energije porasla tri puta, a cijena plina četiri puta bez ikakvih subvencija, što znači da je naša Vlada prepoznala problematiku i na ovaj način ublažila krizu, ali ono što je važno je da te subvencije nisu osjetili samo građani, nego i jedinice lokalne, regionalne samouprave, sve naše ustanove, škole, bolnice, zdravstvene ustanove i mnogi drugi – kazao je Jenkač.

 

Iznio je primjer Grada Novog Marofa kojem je gradonačelnik kojem je lani u prosincu te u siječnju i veljači ove godine cijena struje koju za rasvjetu fakturira Hrvatska elektroprivreda iznosila po stvarnoj fakturi više od  35 000 eura mjesečno, no uz subvencije, ista je kao i prije krize i poskupljenja i iznosi 11.000 eura.

 

– I ovo je također subvencija našim građanima jer svi mi zajedno izdvajamo proračune naših regionalnih i lokalnih jedinica samouprave. I evo to je jedan jasan primjer gdje subvencije omogućavaju nama gradonačelnicima i načelnicima da iskoristimo sredstva koja bi morali platiti za električnu energiju, koja bi morali platiti za plin. Ta sredstva možemo uložiti u neke druge naše redovne aktivnosti, u komunalnu i društvenu infrastrukturu, u stipendije, ostale pomoći našim građanima – rekao je Jenkač.

Na razini županija, gradova i općina trenutno se provode neke aktivnosti koje nisu direktno vezane uz pakete pomoći, ali veza je kroz NPO-e, kroz razne programe, dodao je.

 

– Smatram da je među najvažnijima iskorištavanje sredstava za sanaciju klizišta. Trenutno su na području Varaždinske županije otvoreni deseci radilišta, u pripremi su još deseci i vjerujem da ćemo uspjeti do lipnja povući 35 milijuna eura za sanaciju klizišta, za presvlačenje potresom oštećenih cesta. I to je značajna pomoć i ulaganje u infrastrukturu koja život znači – naglasio je zastupnik Jenkač.

 

Spomenuo je i jednu od trenutno najvažnijih infrastrukturnih aktivnosti koje provodi Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

 

– Na području Republike Hrvatske više je od 300 potpisanih ugovora o dogradnji dječjih vrtića. Praktički će svi oni koji su izrazili želju i bili spremni za dogradnju dječjih vrtića, moći to učiniti i mislim da će više od 20 preostalih dječjih vrtića koji se nisu uspjeli dograditi ili obnoviti kroz Mjeru 7.4.1 ruralnog razvoja, biti u ovom programu preko Ministarstva. To je novi početak novog načina obrazovanja, gdje će predškola postati nulta godina obrazovanja, gdje će predškola biti obavezna, a paralelno će se dograditi značajni kapaciteti naših dječjih vrtića, omogućit će se da mjera cjelodnevnog obrazovanja zaživi – kazao je Jenkač.

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Potpisan Sporazum za razvoj širokopojasnog pristupa na području Općina Vidovec, Beretinec, Gornji Kneginec i Sveti Ilija

    Načelnici Općina Vidovec, Beretinec, Gornji Kneginec i Sveti Ilija potpisali su Sporazum o suradnji na projektu razvoja širokopojasnog pristupa prihvatljivog za financiranje iz europskih fondova.  Radi se o projektu razvoja širokopojasnog (optičkog) interneta na području četiriju općina koji bi njihovim žiteljima omogućio brzi pristup internetu uz velike brzine prijenosa podataka. Dostupnost širokopojasnog interneta preduvjet je za daljnji društveni i gospodarski razvoj te tranziciju prema digitalnom društvu i gospodarstvu , a […]

  today26/02/2022 166

  0%