play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Izložba Euro na kotačima u Varaždinu

Euro na kotačima naziv je putujuće izložbe koje je u organizaciji Hrvatske narodne banke jučer i danas bila postavljena u Varaždinu, na Trgu kralja Tomislava. Uz brojne zainteresirane građane, naročito učenike i studente, interaktivnu izložbu razgledalo je i gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj koji je istaknuo: Varaždinci su vrlo zainteresirani za izložbu i prelazak na euro nije ništa strašno. Mi smo dio srednjoeuropske kulture bili već stoljećima tako da smo priviknuti na te vrijednosti. Eto mi već dana danas neke račune, primjerice cijene nekretnina i automobila izražavamo u eurima. Uskoro ćemo se priviknuti i na maloprodajne cijene tako da nama Varaždincima to neće biti nikakav problem. Zaista je velik interes za ovu izložbu  koja po dva dana putuje po svim gradovima. Jučer je bilo više od tisuću posjetitelja a danas i još više pa ćemo preteći i Osijek po broju posjetitelja. – ocijenio je gradonačelnik Bosilj interes Varaždinaca za izložbu Euro na kotačima.

Organizatori izložbe, prema riječima Maje Pečinić, savjetnice u Direkciji za europsku suradnju HNB-a više su nego zadovoljni posjetom. Ističu da su građani Varaždina pa i cijele Hrvatske, sudeći prema reakcijama na izložbi,  dobro informirani i pripremljeni za prijelaz na plaćanje eurima. Uvođenje eura 1. siječnja 2023. važan je korak za Hrvatsku, a kako bi se građani upoznali s novom valutom Vlada RH i Hrvatska narodna banka, uz sufinanciranje Europske unije provode kampanju za zamjenu hrvatske kune eurom. Putujuća interaktivna izložba “Euro na kotačima” poseban je edukativni projekt u okviru kampanje – zahvaljujući njoj euro će “doputovati” na popularne gradske lokacije 27 gradova diljem zemlje, a multimedijski sadržaji posjetiteljima će pružiti relevantne informacije o uvođenju eura kao službene valute. Izložba je namijenjena svim uzrastima te nastoji edukacijom i objektivnim informiranjem predstaviti značenje uvođenja eura u osobnom i društvenom kontekstu, pri čemu je sadržaj projekt predstavljen na suvremen način, te upotpunjen interaktivnim igrama i kvizovima. Edukatori koji rade na izložbi su predstavnici HNB-a i studenti ekonomskih fakulteta, a njihova je uloga odgovoriti na sva pitanja posjetitelja i pomoći im u prolasku kroz izložbu.

 

 

 

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Varaždin

  Dvije varaždinske osnovne škole prelaze na on line nastavu

  Danas, u ponedjeljak, 17. siječnja 2022. godine, Stožer civilne zaštite Grada Varaždina na prijedlog ravnatelja osnovnih škola i uz suglasnost osnivača, a s obzirom na epidemiološku situaciju, donio je odluku da se u VI. osnovnoj školi Varaždin i VII. osnovnoj školi Varaždin primjenjuje model C (on line) – svi učenici prate nastavu na daljinu i to od sutra, 18. siječnja do 28. siječnja 2022. godine.   Razlog donošenja ovakve Odluke […]

  today17/01/2022 30

  0%