play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Gradu Varaždinu dodijeljen Green prix 2022.  u kategoriji Lokalne i regionalne samouprave -pokretači zelenih promjena

Pedeset godina nakon prve konferencije o zaštiti okoliša u subotu 4. lipnja u Zagrebu su dodijeljene Nacionalne nagrade za okoliš 2022. – Green Prix koje je uručio ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović. Nagrada u kategoriji lokalne i regionalne samouprave kao pokretači zelenih promjena pripala je Gradu Varaždinu za projekt „Mapa solarnog potencijala“ koji je osmislila i provodi Regionalna energetska agencija Sjever. Dodjela nagrada održana u sklopu festivala Greencajt u staroj Tvornici žarulja, a plaketu je u ime gradonačelnika Nevena Bosilja preuzela pročelnica Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti, Slađana Miočić.

Nacionalne nagrade za okoliš dodjeljuje Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u partnerstvu s Greencajt festivalom, Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom. Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj je kazao: “Ova vrijedna nagrada je dokaz da, iako svega godinu dana upravljamo Gradom, idemo u dobrom smjeru – mislimo i živimo zeleno. Tranzicija prema drugačijim modelima rada na zaštiti okoliša , drugačijim modelima upravljanja gradom nije jednostavna i ne može se dogoditi preko noći. Nastavit ćemo s pozitivnim promjenama kako bi naš Grad bio zeleniji i efikasniji zbog svih naših građana, a naročito zbog budućnosti naše djece.”

Solarna mapa grada Varaždina je izrađena u sklopu projekta Social Green iz programa Interreg Europe, a od javnog predstavljanja zaprimljeno je preko 120 upita zainteresiranih građana putem kontaktnog obrasca, a vezano uz daljnje korake u procesu izgradnje elektrane. Kroz interaktivnu web aplikaciju, mapa solarnog potencijala omogućava građanima grada Varaždina i svih 9 prigradskih naselja izračunati preporučenu snagu solarne elektrane na vlastitim objektima koje mogu pronaći na interaktivnoj mapi. Solarna mapa kao rezultat također prikazuje investicijske troškove instalacije, uštede energije i emisija CO2 kroz zanimljive usporedbe te najvažnije, isplativost investicije. Uz to, mapa je prilagođena korisnicima, jednostavna za korištenje i pruža informacije vezane uz sve korake koje trebaju građani proći u procesu realizacije solarne elektrane.

 

 

 

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Regija

  Utrka Grada Varaždinske Toplice privukla mnoge zaljubljenike u trčanje i sport!

  Zajednica športskih udruga grada Varaždinske Toplice i Grad Varaždinske Toplice uspješno su organizirali tradicionalnu 52. Utrku grada, koja se održala na sportskim terenima stadiona NK Mladosti Varaždinske Toplice, dok su u kategoriji rekreativke i rekreativci trčali 1700, odnosno 3200 metara ulicama grada. Predsjednica Zajednice športskih udruga Grada Varaždinskih Toplica Marinela Belavić istaknula je kako je 52. Utrka Grada Varaždinskih Toplica jedan od važnijih događanja u gradu koji svake godine okuplja […]

  today29/09/2023 3 1 2

  0%