play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Dječji vrtić Vinica oživio tradiciju pečenja kruha u viničkoj etno kući

Najstarija odgojno obrazovna skupina „Ježići“, zajedno sa svojim odgajateljicama u sklopu „Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje u Dječjem vrtiću Vinica“, posjetili su viničku etno kuću, gdje su se okušali u pečenju kruha na stari tradicijski način te uz predavanja i radionicu koju su vodile zamjenica ravnateljice Ksenija Humek i odgojiteljica Ana Matijašec upoznali pobliže stare tradicijske običaje viničkog kraja.

Djeca su sa oduševljenjem pratila nekadašnji način dolaska do kruha, od prerade žita u brašno, autohtone recepture pripreme tijesta za kruh te način pečenja u starinskom šporhetu. Odgojiteljice su također uz pečenje, na svojstven način prikazale i dio viničke povijesti uz priče te stare predmete kao što su žrvi, sita, rifle, žetarka, strugajka, balažice, rasuhe i njihovu primjenu u prošlim vremenima. Radionicu su posjetili ravnatelj Srednje škole „Arboretum Opeka“ Marčan, gospodin Dragan Brkić te načelnik Općine Vinica Branimir Štimec.

Današnji način života često ne dopušta djeci da se svakodnevno susreću sa starinskim načinom pečenjem kruha te njegovanje starih običaja, stoga nam je drago da kroz našu tradicijsku kuću djeca mogu na praktični način upoznati našu prošlost, ali i bogatu viničku povijest na koju smo iznimno ponosni – izjavio je načelnik Općine Vinica Branimir Štimec, prilikom obilaska dječje radionice u viničkoj etno kući.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  U Varaždinske Toplice stiže 26.500 eura za uređenje nerazvrstanih cesta

      Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine donijelo je Odluku o odabiru projekata gradova i općina za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda za sufinanciranje u 2024. godini.   Među projektima odabranim za sufinanciranje nalazi se i onaj Grada Varaždinskih Toplica, pa je tako za projekt Uređenja nerazvrstanih cesta na području Varaždinskih Toplica Gradu dodijeljeno 26.500 eura.   Zadovoljstvo dobivenim sredstvima istaknula je gradonačelnica Dragica Ratković. […]

  today23/07/2024 5

  0%