play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Darko Foder dobitnik prestižne književne nagrade “Katarina Patačić” za najbolju kajkavsku knjigu u 2021. godini

U okviru Mjeseca hrvatske knjige u varaždinskoj Knjižnici i čitaonici „Metel Ožegović“ u Varaždinu je u četvrtak, 10. studenog dodijeljena nagrada „Katarina Patačić“ za najbolju kajkavsku knjigu objavljenu u 2021. godini. Na 22. javni natječaj koji zajednički organiziraju Ogranak Matice hrvatske u Varaždinu i Varaždinsko književno društvo u natječajnom roku pristigla su četiri naslova. To su zbirke kajkavskih pjesama Terezije Flegar „Bara na fejsbuku i kajkaj“, Darka Fodera „Cvjetovi sreće/Ruaže sreče“, Zvonka Kudelića Žune „Sedma od devet“ i Marije Miklaušić „Negdar“.

 

Stručnom je povjerenstvu u sastavu Ernest Fišer, Ivanka Kunić i Tugomir Orak iz više razloga pozornost privukla dvojezična zbirka haiku pjesama „Cvjetovi sreće/Ruaže sreče“ autora Darka Fodera. Zbirka sadrži 24 pjesničke cjeline i 305 haiku pjesama u dva jezična izričaja – na standardnom hrvatskom i ivanečkom govoru. Povjerenstvo je posebno istaknulo Foderovo sustavno i suvereno podizanje lokalnoga ivanečkoga kajkavskog govora na razinu osebujnog književnog izričaja, čime je autor osobno dao značajni doprinos recentnoj reafirmaciji kajkavštine u kontekstu hrvatskoga jezika kao bitne označnice našeg nacionalnog identiteta. Sve to bili su odlučujući čimbenici da Stručno povjerenstvo upravo Foderovu zbirku „Cvjetovi sreće/Ruaže sreče“, proglasi najboljom kajkavskom knjigom za 2021. godine, a njenog autora kao laureata nagradi prestižnom Nagradom „Katarina Patačić“.

Darko Foder je uz književnu nagradu primio je i umjetničku sliku varaždinskog akademskog slikara Slavena Macolića, a vrijedi istaknuti kako je večer svojim solo izvedbama upotpunila glazbenica Mirjana Pospiš.

 

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Kultura

  Predstava „Krokodil Marko“ vratila se iz Sarajeva sa čak dvije nagrade

  Na Festivalu dječjih umjetnosti koji je od 3. do 7. svibnja održan u Sarajevu, Hrvatsko narodno kazalište Varaždin sudjelovalo je s predstavom „Krokodil Marko“ u režiji Dubravka Torjanca, dok je tekst dramatizirala Vesna Kosec-Torjanac prema slikovnici Ivane Guljašević. Ansambl predstave koji čine Marko Cindrić, Nikša i Filip Eldan ravnopravno dijele nagradu u kategoriji najboljeg glumačkog ostvarenja, a Ivanu Duiću je dodijeljena nagrada u kategoriji najbolje scenografije, kreacije lutaka i video […]

  today08/05/2023 31

  0%