play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Dan antifašističke borbe obilježen diljem Varaždinske županije

Povodom Dana antifašističke borbe, diljem Varaždinske županije kod spomenika palim borcima položeni su vijenci i upaljene svijeće.

Komemoracije su održane u spomen na više od 500.000 hrvatskih građana koji su aktivno sudjelovali u narodnooslobodilačkoj borbi, dajući svoj doprinos pobjedi nad fašizmom. U postrojbama Narodnooslobodilačke vojske borilo se oko 230.000 boraca iz Hrvatske, a na njezinu teritoriju formirane su 52 brigade, 17 divizija i pet od ukupno 11 korpusa Narodnooslobodilačke vojske.

Dan antifašističke borbe obilježava se 22. lipnja kao državni blagdan u znak sjećanja na osnivanje Prvog sisačkog partizanskog odreda 1941. godine, prve antifašističke postrojbe u ovom dijelu Europe koja simbolizira početak organiziranog otpora protiv fašizma i nacizma.

Antifašizam je danas civilizacijska vrednota Europe utkana i u Ustav Republike Hrvatske na kojoj je izgrađena i zajednica naroda u Europsku uniju. Komemoracije su s tim porukama održane u Varaždinu, Ivancu, Ludbregu, Lepoglavi, Maruševcu, Sračincu i brojnim drugim mjestima.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Kultura

  U Gradskoj vijećnici održan prijem predstavnika folklornih skupina Međunarodnog folklornog festivala COFA

  Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj i predsjednik Gradskog vijeća Lovro Lukavečki u petak su u Gradskoj vijećnici ugostili predstavnike folklornih skupina koje nastupaju na Međunarodnom folklornom festivalu COFA. Uz predstavnike skupina, prijemu su prisustvovali i idejna začetnica i direktorica festivala Petra Golubar te umjetnički voditelj Varaždinskog folklornog ansambla Tim Hrvaćanin. Na početku susreta, gosti su se kratko predstavili, zahvalili Gradu Varaždinu na gostoprimstvu te podijelili svoje dojmove o nastupima i […]

  today12/07/2024 1

  0%