play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Čisteći medvjedići u Varaždinu skupili više od 7500 čikova!

Prije nešto više od tri tjedna Čisteći medvjedići i RokOtok započeli su kampanju “Baci čik u koš” kojom žele ukazati na štetnost bacanja opušaka u okoliš. Nakon prvog “čikolova” u Zagrebu koji je izazvao veliku pozornost javnosti i na kojem je skupljeno više od 14 tisuća opušaka, “medvjedići” su čistili centar Nove Kapele gdje je u dva sata skupljeno oko 6.200 opušaka.

Varaždin ne ‘spava’

„Logičan slijed je bio da ‘čikolov’ dovedemo i u naš grad’, rekla je Mirta Lampelj koja dodaje kako je varaždinski čikolov pohodilo 20 „medvjedića“ koji su u tri sata skupili više od 7500 čikova. „Čistio se uži centar grada i Park Vatroslava Jagića, a prilikom čišćenja primili smo riječi pohvale i podrške od strane naših sugrađana koje ovim putem pozivamo da nam se ubuduće u sličnim akcijama i sami pridruže.“ Naime u ovoj je akciji sudjelovalo 7 Varaždinaca, dvoje Amerikanaca koji se redovito odazivaju na pozive varaždinskog ogranka Čistećih medvjedića i 11 Zagrepčana. Tijekom čišćenja je građanima, uz skretanje pozornosti na štetnost opušaka, podijeljeno i 20-ak džepnih ČM pepeljarica.

Zašto čikolov?

Opušci su najčešći otpad u okolišu i u prosjeku ih je 80% odbačeno na krivo mjesto, a to rezultira s čak 4.5 bilijuna opušaka godišnje koji završe izvan kanti za smeće, što iz prakse mogu potvrditi i Čisteći medvjedići. Njihovi otrovi preko zemlje i vode završe u ljudskoj prehrani, a zbog svojih svojstava štetni su za zdravlje i ekosustav. Filteri u njima su najčešće polimerni, odnosno napravljeni od celuloznog acetata, koji je iznimno teško biorazgradiv. Pomoću oborina završavaju u odvodu, preko kojeg dolaze do rijeka i oceana, a iz oceana dospijevaju na plaže. Zbog male mase prenose se i vjetrom. “Kad smo prije tri i pol godine tijekom ranih dana korone započeli s Čistećim medvjedićima,uočavali smo opuške na svakom koraku pa smo se odlučili malo ozbiljnije se pozabaviti njima. Nažalost, dobar dio ljudi pogrešno misli da su opušci biorazgradivi pa ih onda iz neznanja, ali i komocije, bacaju na pod, u odvode, kanalizaciju, mora, rijeke, potoke”, izjavio je Perica Štefan, osnivač Čistećih medvjedića.

Kavica i čista Dravica ide dalje

Maja Bilušić koja je s Mirtom osnivačica varaždinskog ogranka dodaje kako s volontiranjem ne staju: „Do kraja godine planiramo još koju akciju „Kavica i čista Dravica“ na koju se Varaždinci rado odazivaju, a ako vrijeme dozvoli biti će tu i koja akcija čišćenja tijekom tjedna.“ Do sada je iz šume uklonjeno oko 10 tona otpada, a cilj akcija je uz čišćenje otpada koji nesavjesni pojedinci odlažu u prirodu i osvješćivanje sugrađana o važnosti očuvanja okoliša te poticanje na zajedničko volontiranje.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  U Varaždinske Toplice stiže 26.500 eura za uređenje nerazvrstanih cesta

      Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine donijelo je Odluku o odabiru projekata gradova i općina za poticanje razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda za sufinanciranje u 2024. godini.   Među projektima odabranim za sufinanciranje nalazi se i onaj Grada Varaždinskih Toplica, pa je tako za projekt Uređenja nerazvrstanih cesta na području Varaždinskih Toplica Gradu dodijeljeno 26.500 eura.   Zadovoljstvo dobivenim sredstvima istaknula je gradonačelnica Dragica Ratković. […]

  today23/07/2024 5

  0%