play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Alopecija – najčešći uzroci i rješenja

Izvor: PippiLongstocking / Shutterstock.com

 

Sponzorirani članak

Zdrav biološki proces, u normalnim okolostima, uključuje rast kose i njezino ispadanje. Kod povećanog ispadanja kose, uzrokovanog raznim faktorima, dolazi do gubitka kose ili alopecije, koje je potrebno liječiti.

Što je finasterid i kako utječe na zdravlje ?

Vrsta lijeka kojeg nazivamo i inhibitor 5-alfa reduktaze, a koji zaustavlja pretvaranje spolnog hormona – testosterona u drugi dihidrotestosteron hormon ili DHT, zove se finasterid. Koristi se kod liječenja muškaraca sa blagom hiperplazijom prostate i gubitkom kose, isto tako može se koristiti za liječenje prekomjernog rasta kose kod žena i kao dio terapije kod onih transrodnih.

Česta tabu tema kod muškaraca i veliki strah dolazi zbog opadanja kose. Ćelavost je izražena velikim količinama muškog hormona DHT-a, koji smanjuje folikulu same dlake i samim time i opadanjem iste. Što genetskim čimbenicima što starenjem, kosa postaje sve tanja i slabija, a tjeme sve rijeđe. Otprilike oko 75% muškaraca bori se sa njenim ispadanjem. Možda vam se čini puno, ali normalno dnevno ispadanje je 50 do 100 vlati kose.

Osim genetskog, psihološkog, tu su i fiziološki čimbenici, poput visokog krvnog tlaka i visokog kolesterola. Prema istraživanjima, osobe sa visokim krvnim tlakom imaju dvostruko veći rizik od ispadanja kose, od onih s niskim. Dok zbog visokog kolesterola osobama je usporen krvožilni sustav zbog preopterečenosti jetre i slabog srca, a samim time i prokrvljenosti tjemena. Pozitivnih reakcija o tome koliko je učinkovit finasterid je više nego li nuspojava, od kojih su neki poput, smanjenje libida, osjetljivost bradavica, koje prestaju odmah nakon prestanka uzimanja lijeka.

Alopecija i kako se boriti protiv ispadanja kose

Gubitak cijele kose ili parcijalno, privremeno ili zauvijek, na glavi ili tijelu, u velikim količinama nazivamo alopecija. Nije dokazano zašto se javlja, ali jedni od glavnih uzročnika su geni, potom hormonalni poremećaj, stanje astme, Down-sindrom, alergije, vitiligo, virusne, bakterijske ili gljivične infekcije, stres i razne autoimune bolesti. Nokti su jedni od pokazatelja bolesti, postaju crveni, lomljivi i tanki, s tipično bijelim točkicama.

Doktor će vam ustanoviti bolest gledanjem dalke kroz mikroskop, proučavanjem tjemena, uzimanjem biopsije tjemena i kompletne krvne slike. Ispadanje kose kod muškaraca i žena razlikuje se po intenzitetu, mjestima gubitka vlasi i dobi u kojem opadanje započinje.

Postoje različiti tipovi alopecije, a najrašireniji su androgena alopecija i alopecija areata. Androgena alopecija iako češća kod muškaraca, obuhvaća i žensku populaciju. Kod muškaraca ona obuhvaća cijelo tijeme ili djelomično ispadanje kose, dok kod žena se kosa razrijeđuje na tjemenu. Kad je riječ o žarištu ispadanja dlaka sa kose ili tijela, govorimo o alopeciji areati. Nerijetko se javlja u periodu kad je imunološki sustav oslabljen ili nakon što je osoba bila izložena stresu. Sreća u nesreći je ta što ovaj tip opadanja kose nije trajan.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Jana Koščak dijelila medalje na kvalifikacijama Erste Plave Lige

  Stadion Sloboda u Varaždinu, 22. svibnja bio je domaćin kvalifikacija za Erste Plavu ligu 2024, za koju su se natjecali učenici osnovnih škola iz Varaždinske županije i okolice. Sudjelovalo je 187 djece od 1. do 6. razreda, a po dvoje najboljih iz svake discipline i kategorije plasiralo se na finalno natjecanje, koje će se održati 7. rujna u Zagrebu u sklopu memorijala Boris Hanžeković. Nenad Pavliček iz Atletskog kluba Sloboda, […]

  today25/05/2024 8

  0%