play_arrow

keyboard_arrow_right

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
  • cover play_arrow

    Radio Megaton Radio Megaton..

Promo

Alopecija – najčešći uzroci i rješenja

today27/10/2021 74

Background

Izvor: PippiLongstocking / Shutterstock.com

 

Sponzorirani članak

Zdrav biološki proces, u normalnim okolostima, uključuje rast kose i njezino ispadanje. Kod povećanog ispadanja kose, uzrokovanog raznim faktorima, dolazi do gubitka kose ili alopecije, koje je potrebno liječiti.

Što je finasterid i kako utječe na zdravlje ?

Vrsta lijeka kojeg nazivamo i inhibitor 5-alfa reduktaze, a koji zaustavlja pretvaranje spolnog hormona – testosterona u drugi dihidrotestosteron hormon ili DHT, zove se finasterid. Koristi se kod liječenja muškaraca sa blagom hiperplazijom prostate i gubitkom kose, isto tako može se koristiti za liječenje prekomjernog rasta kose kod žena i kao dio terapije kod onih transrodnih.

Česta tabu tema kod muškaraca i veliki strah dolazi zbog opadanja kose. Ćelavost je izražena velikim količinama muškog hormona DHT-a, koji smanjuje folikulu same dlake i samim time i opadanjem iste. Što genetskim čimbenicima što starenjem, kosa postaje sve tanja i slabija, a tjeme sve rijeđe. Otprilike oko 75% muškaraca bori se sa njenim ispadanjem. Možda vam se čini puno, ali normalno dnevno ispadanje je 50 do 100 vlati kose.

Osim genetskog, psihološkog, tu su i fiziološki čimbenici, poput visokog krvnog tlaka i visokog kolesterola. Prema istraživanjima, osobe sa visokim krvnim tlakom imaju dvostruko veći rizik od ispadanja kose, od onih s niskim. Dok zbog visokog kolesterola osobama je usporen krvožilni sustav zbog preopterečenosti jetre i slabog srca, a samim time i prokrvljenosti tjemena. Pozitivnih reakcija o tome koliko je učinkovit finasterid je više nego li nuspojava, od kojih su neki poput, smanjenje libida, osjetljivost bradavica, koje prestaju odmah nakon prestanka uzimanja lijeka.

Alopecija i kako se boriti protiv ispadanja kose

Gubitak cijele kose ili parcijalno, privremeno ili zauvijek, na glavi ili tijelu, u velikim količinama nazivamo alopecija. Nije dokazano zašto se javlja, ali jedni od glavnih uzročnika su geni, potom hormonalni poremećaj, stanje astme, Down-sindrom, alergije, vitiligo, virusne, bakterijske ili gljivične infekcije, stres i razne autoimune bolesti. Nokti su jedni od pokazatelja bolesti, postaju crveni, lomljivi i tanki, s tipično bijelim točkicama.

Doktor će vam ustanoviti bolest gledanjem dalke kroz mikroskop, proučavanjem tjemena, uzimanjem biopsije tjemena i kompletne krvne slike. Ispadanje kose kod muškaraca i žena razlikuje se po intenzitetu, mjestima gubitka vlasi i dobi u kojem opadanje započinje.

Postoje različiti tipovi alopecije, a najrašireniji su androgena alopecija i alopecija areata. Androgena alopecija iako češća kod muškaraca, obuhvaća i žensku populaciju. Kod muškaraca ona obuhvaća cijelo tijeme ili djelomično ispadanje kose, dok kod žena se kosa razrijeđuje na tjemenu. Kad je riječ o žarištu ispadanja dlaka sa kose ili tijela, govorimo o alopeciji areati. Nerijetko se javlja u periodu kad je imunološki sustav oslabljen ili nakon što je osoba bila izložena stresu. Sreća u nesreći je ta što ovaj tip opadanja kose nije trajan.

Written by: Marko Plantić

Rate it

Previous post

Razno

Članovi Stožera civilne zaštite informirali javnost o stanju s koronavirusom

Na današnjoj Konferenciji za medije Stožera Civilne zaštite Varaždinske županije koji je održani u atriju Županijske palače, članovi Stožera , načelnica Silvija Zagorec, v.d. ravnatelja Opće bolnice Varaždin Damir Poljak, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Marin Bosilj, voditelj Operativno komunikacijskog centra PU varaždinske Danijel Leskovar, voditeljica Epidemiološke djelatnosti županijskog Zavoda za javno zdravstvo Katica Čusek Adamić, dr.med, prim.Renata Krobot, dr.med. voditeljica Odjela za anesteziologiju, reanimaciju i intenzivno liječenje Opće bolnice […]

today27/10/2021 48