play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

5 razloga zašto ne smijete štedjeti kod kupovine guma za automobil

Kada u zimskim mjesecima slaba vidljivost, padaline i poledica otežavaju vožnju, sigurna vožnja treba biti prioritet. Jedan od načina kako da osigurate sigurnost za sebe i svoje suputnike je kupnja premium zimskih guma.

Zakonska obveza korištenja zimske opreme počinje 15. studenog tekuće i traje do 15. travnja iduće godine. Zimska oprema podrazumijeva montažu zimskih guma, koristite li lance, u ovom razdoblju možete nastaviti vožnju i s  ljetnim gumama. No, to vam nipošto ne bismo preporučili. Evo i zašto.

Zimske i ljetne gume imaju različit sastav zbog kojeg se drugačije ponašaju pri zimskim i ljetnim temperaturama. Već pri 7 °C ljetne gume postaju krute zbog čega slabije prianjaju uz cestu, dok zimske gume ostaju fleksibilne i optimalno se drže uz kolnik čak i pri poledici.

Zimske gume ujedno imaju više odvodnih kanala i dublji profil pa zbog toga bolje odvode snijeg i vodu i rjeđe proklizavaju.

5 razloga zašto se isplati uložiti u kvalitetne zimske gume

Evo zašto su premium gume najbolje zimske gume za sigurnu i udobnu vožnju. Potvrdio je to i test HAK revije čija je analiza različitih zimskih guma pokazala kako najbolje performanse ipak imaju premium brendovi.

1. Skraćuju zaustavni put vozila

U usporedbi s ljetnim gumama, zimske gume pri brzini od 60 km/h imaju čak 11 metara kraći zaustavni put. Međutim, razlike u zaustavnom putu vidljive su čak i među različitim modelima zimskih guma.

Kada kočite, svaki metar je važan, stoga izaberite zimsku gumu koja će maksimalno skratiti zaustavni put vozila.

2. Bolje se ponašaju na snijegu i ledu

Na suhoj cesti premium i budžet zimske gume daju slične rezultate. Međutim, zimske mjesece karakterizira veća količina padalina, a upravo u mokrim uvjetima na cesti prednosti skupljih guma dolaze do izražaja.

Premium gume bolje prianjaju uz snježnu i sklisku površinu i rjeđe uzrokuju proklizavanje vozila.

3. Imaju manje problema s akvaplaningom

Ponekad vozilo na mokroj cesti ne može istisnut svu vodu. Tada između gume i ceste ostaje tanak sloj vode koji uzrokuje klizanje vozila, odnosno – akvaplaning.

Na pojavu akvaplaninga utječe brzina vozila, dubina vode na kolniku, ali i količina i dubina odvodnih kanala na gumi. Premium gume kvalitetnije su izrađene pa učinkovitije izbacuju višak vode i rjeđe dolazi do akvaplaninga.

4. Pružaju udobniju vožnju

Premium zimske gume u pravilu proizvode manje buke tijekom vožnje, a budući da bolje prianjaju uz cestu i rjeđe proklizavaju, vožnja je udobnija i sigurnija.

5. Duže traju

Najkvalitetnije zimske gume duže zadržavaju optimalne performanse. Uložite li u startu u kvalitetnije gume, rjeđe ćete kupovati novi set.

 

Budžet auto gume brže se troše i morate ih češće mijenjati. Zato niža cijena s početka nakon nekog vremena prestaje biti povoljna u usporedbi s premium gumama dugog životnog vijeka.

Misao za kraj

Iako su premium gume u pravilu kvalitetnije, i u kategoriji budžet zimskih guma postoje modeli koji na testovima pokazuju jednako dobre, a ponekad čak i bolje rezultate od razvikanih brendova.

 

Kada odlučujete koju zimsku gumu kupiti, oslonite se na recenzije i testove kao što su oni njemačkog autokluba ADAC. 

 

U suradnji s europskih autoklubovima ADAC testira popularne auto gume i iako rezultati najčešće idu u prilog premium gumama, povremeno jeftinije oduševe svojom kvalitetom i rezultatima u zimskim uvjetima.

______________________________

 

Petra Škofić je magistra komunikologije s višegodišnjim iskustvom u stvaranju sadržaja za web. Trenutno radi kao content marketing menadžerica za portal Nabava.net – servis koji od 2001. godine na jednom mjestu prikazuje ponudu proizvoda na hrvatskom tržištu, s ciljem da kroz sveobuhvatni komparativni prikaz olakša ljudima kupnju.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Varaždin

  Postavljanje nove javne rasvjete u Ulici Stanka Vraza

      U Ulici Stanka Vraza, danas su započeli radovi na modernizaciji javne rasvjete. Prva faza radova od Hallerove aleje do Ulice Vatroslava Lisinskog započela je demontažom zastarjelih svjetiljki i dotrajalih stupova te na spomenutoj dionici u sljedeća tri tjedna neće biti javne rasvjete, najavljeno je iz varaždinske gradske uprave. U tom razdoblju bit će zamijenjeni podzemni elektroenergetski kablovi, postavljeni novi temelji stupova javne rasvjete, novi stupovi i nove energetski […]

  today22/07/2024 1

  0%