play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Župan Anđelko Stričak u posjeti OPG Mekota

Škotsko visinsko govedo koje se nekada moglo vidjeti samo na fotografijama, unazad nekoliko godina krasi pašnjake i travnjake u mjestu Črešnjevo gdje na svom imanju obitelj Mekota upravo uzgaja ove životinje.

Obzirom da uzgoj škotskog goveda postaje sve više popularno i u našim krajevima te privlači sve više pažnje,  župan Anđelko Stričak je u pratnji pročelnika Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr.sc. Dragutina Vinceka posjetio imanje te se uvjerio u aktivnosti i rad obitelji koja se osim uzgojem škotskog goveda bavi i uzgojem fajferica, crnih slavonskih svinja.

Kako je naglasila Silvija Mekota, vlasnica OPG-a, škotsko govedo nije pretjerano zahtjevno za uzgoj, a meso mu je iznimne kvalitete.

-Nismo u planu nikad imali da ćemo se ovime baviti, no iz određene ljubavi pa i radoznalosti krenulo je samo od sebe. Da to ne volimo, ne bi smo se time bavili . Moram istaknuti  kako se za ova goveda od milja kaže i da su žive kosilice. Iako ne jedu one samo travu, već za njih moramo pripremiti i do 150 velikih bala sijena-rekla je Silvija Mekota, inače učiteljica matematike u Osnovnoj školi Vidovec istaknuvši kako ju rad na imanju opušta, a uz sve to aktivna je i kao članica u općinskom vijeću Općine Beretinec.

Župan Stričak pohvalio je rad, ali i entuzijazam ove obitelji koja ulaže svoje vrijeme i financijska sredstva  u  uzgoj ove zanimljive vrste goveda.

– Koliko sam imao prilike čuti, ovakva vrsta goveda  popularnija su u Sloveniji i Austriji, ali polako se počinju uzgajati i kod nas. Kažu da je meso izuzetno dobro, a  goveda imaju karakterističan izgled pa svakako izazivaju pažnju. Prije tri tjedna raspisali smo Javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti u poljoprivredi pa još jednom pozivam sve poljoprivredne proizvođače, naravno i OPG Mekota, da prouče Javni poziv i jave se na njega. Unazad tri godine svi koji su se javili su dobili određeni iznos potpore- rekao je župan Stričak.

Pročelnik Vincek naglasio je kako Županija podupire stočare putem sufinanciranja rasplodnog materijala, modernizacije stajskih objekata kao i što sufinancira bezbroj drugih mjera koje proizvođačima direktno ili indirektno mogu pomoći u njihovoj proizvodnji.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Poziv građanima: Dostavite podatke o smještajnim kapacitetima za prihvat izbjeglica iz Ukrajine

  Područni ured Civilne zaštite Varaždin uputio je javni poziv svim građanima ako imaju slobodan privatni smještaj (kuću, stan, vikendicu i sl.), da se jave Ravnateljstvu civilne zaštite. Građani koji raspolažu slobodnim i pogodnim smještajnim kapacitetima za prihvat izbjeglica iz Ukrajine  pozivaju se da dostave kontakt podatke na broj telefona 112 ili putem elektroničke pošte na adresu rcz.zbrinjavanje@mup.hr

  today04/03/2022 139

  0%