play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Završna konferencija projekta „Povećanje kapaciteta obrazovnih ustanova Varaždinske županije za proizvodnju solarne energije“

Varaždinska županija promišlja zeleno i održivo – zaključak je završne konferencije projekta „Povećanje kapaciteta obrazovnih ustanova Varaždinske županije za proizvodnju solarne energije“ održane danas u Županijskoj palači.

Uz zamjenicu župana Varaždinske županije Silviju Zagorec i pročelnika Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslava Huđeka, ravnatelje i djelatnike osnovnih i srednjih škola na čijim krovovima su instalirane fotonaponske elektrane, završnoj konferenciji prisustvovala je i državna tajnica pri Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Spomenka Đurić koja je okupljenima čestitala na dobro osmišljenom, te u konačnici uspješno provedenom projektu.

-Projekt kojeg ste proveli jedan je od oglednih primjera kako bi se u praksi trebala koristiti sredstva dodijeljena u sklopu poziva „Povećanje kapaciteta za proizvodnju solarne energije“. Potvrda toga je ugradnja 12 fotonaponskih elektrana na zgrade odgojno-obrazovnih ustanova diljem Varaždinske županije. Osim što ste ojačali svoje kapacitete za upravljanje i promicanje obnovljivih izvora energije, pridonijeli ste smanjenju emisije CO2, kao i povećanoj sigurnosti opskrbe električnom energijom. U ime Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, kao upravitelja Programa „Energija i klimatske promjene“, želim vam kvalitetnu realizaciju finalnog dijela implementacije projekta, te ćemo vam kao i do sada biti podrška u postizanju vaših ciljeva – rekla je, između ostalog, u svom uvodnom obraćanju državna tajnica Spomenka Đurić.

Zamjenica župana Silvija Zagorec istaknula je kako je u današnje vrijeme kada se suočavamo s brojnim izazovima, kao što je i stalan rast energenata, itekako važno okrenuti se obnovljivim izvorima energije.

-Kao županija želimo osigurati održivi razvoj te biti jedna od županija predvodnica u korištenju obnovljivih izvora energije. O tome svjedoče i naši projekti. Od Projekta Školski DIZEL – DIgitalno i ZELeno, do ovog projekta putem kojeg su na naših 12 osnovnih i srednjih škola izgrađene i dograđene fotonaponske elektrane. Time, osim što ćemo ostvariti uštedu sredstava koja ćemo prenamijeniti u nove razvojne programe i daljnje podizanje kvalitete obrazovanja na području Varaždinske županije, istovremeno kroz edukaciju djelatnika i učenika osvješćujemo širu javnost o važnosti zelenog i digitalnog promišljanja. Ujedno smo našim građanima kroz Javni poziv dodijelili preko 100.000 eura bespovratnih sredstava za poticanje korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama na području Varaždinske županije, a s tim mjerama nastavit ćemo i dalje. Također, osim energije dobivene iz Sunca za Varaždinsku županiju značajna je i energija dobivena iz geotermalnog izvora. Tako zajedno s Općinom Mali Bukovec provodimo projekt Bukotermal, odnosno izgradnju geotermalne elektrane – rekla je zamjenica župana Silvija Zagorec naglasivši kako se budućim generacijama mora osigurati održiva budućnost.

Osim izgradnje i dogradnje fotonaponskih elektrana na krovove 12 odgojno-obrazovnih ustanova s područja Varaždinske županije, projekt je obuhvatio i radionice namijenjene djelatnicima škola, dok su za učenike osnovnih i srednjih škola osmišljene i podijeljene brošure s informacijama o obnovljivim izvorima energije. Projekt čija je vrijednost  351.226,25 eura sufinanciran je kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) od strane Islanda, Lihtenštajna i Norveške uz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u iznosu od 298.542,31 eura, dok je preostala sredstva osigurala Varaždinska županija. Prijavitelj projekta je Varaždinska županija, a partner na projektu je Javna ustanova za regionalni razvoj Varaždinske županije.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Varaždin

  Postavljanje nove javne rasvjete u Ulici Stanka Vraza

      U Ulici Stanka Vraza, danas su započeli radovi na modernizaciji javne rasvjete. Prva faza radova od Hallerove aleje do Ulice Vatroslava Lisinskog započela je demontažom zastarjelih svjetiljki i dotrajalih stupova te na spomenutoj dionici u sljedeća tri tjedna neće biti javne rasvjete, najavljeno je iz varaždinske gradske uprave. U tom razdoblju bit će zamijenjeni podzemni elektroenergetski kablovi, postavljeni novi temelji stupova javne rasvjete, novi stupovi i nove energetski […]

  today22/07/2024 2

  0%