play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Završila je petodnevna radionica primijenjenog kazališta za integraciju djece iz Ukrajine

S izvedbom maštovite lutkarske etide ‘Hrast’ u formi kazališta sjena završila je petodnevna radionica primijenjenog kazališta za integraciju djece iz Ukrajine pod nazivom „Granaju se grane svijetu na sve strane“, koja se, u organizaciji Kazališnog studija mladih Hrvatskog narodnog kazališta u Varaždinu, održala od 24. do 29. lipnja 2022. godine.

Tijekom radionice, upoznala su se i stvaralački komunicirala djeca izbjegla iz Ukrajine te djeca i mladi iz Varaždina i okolice, polaznici Kazališnog studija mladih HNK u Varaždinu.

Pet su se dana družili, upoznavali, približavali dvije kulture, Ukrajinsku i Hrvatsku, stvarali prijateljstva, zajednički otkrivali kazalište sjena i pri tom su doživjeli iskustvo za pamćenje.

Izradili su lutke za kazališta sjena, naučili osnove lutkarske manipulacije i inscenacije, istraživali su mimu i maske, maštu i stvaralačkost. Posljednjeg su dana radionice pokazali i rezultat toga druženja: osmislili su i izveli maštovitu i toplu etidu ‘Hrast’. Kao predložak za tu lutkarsku inscenaciju poslužila im je istoimena pjesma iz zbirke pjesama „Strašna šuma“ ukrajinskog autorskog dvojca (oca i kćeri) Jurija i Darije Lisenko, objavljene na hrvatskome u nakladničkoj kući Edicije Božičević, 2019. godine.

Radionica, koju je osmislila i vodila Tanja Novak, dramska pedagoginja KSM-a,  s ciljem da djeci i mladima omogući da kroz dramsko-pedagošku igru nadopunjuju vlastite svjetonazore i da stvore prijateljstva, da pomogne psihosocijalnoj, jezičnoj i kulturnoj integraciji djece izbjegle iz Ukrajine u novoj zajednici koja ih je prihvatila, pokazala se veoma uspješnom. Stvaralački proces kroz igru donio je djeci mnogo radosti otkrivanja kroz pokret, govor, glazbu, proživljavanje i izražavanje u mediju kazališta sjena, što se vidjelo i u pokaznoj produkciji radionice.

 

Pri realizaciji projekta Kazališnog studija mladih, uz podršku Senke Bulić, Intendantice HNK u Varaždinu pomogli su i Upravni odjel za društvene djelatnosti Grada Varaždina i Upravni odjel za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Pokrenute aktivnosti zaštite mlinčanog kolača i prezentacije kulinarstva lepoglavskog kraja

  Nakon provedenih priprema, započele su konkretne aktivnosti zaštite izvornosti mlinčanog kolača. Prvi korak bit će zaštita žiga kojim će mlinčani kolač biti označen i pod kojim će se nuditi tržištu. Nakon toga, bit će pokrenut i postupak zaštite oznake njegovog zemljopisnog porijekla. Aktivnosti koje će se s tim ciljem provoditi u narednom razdoblju dogovorene su na sastanku predstavnika institucija i organizacija, kao i pojedinaca, uključenih u provedbu postupka zaštite izvornosti […]

  today27/12/2021 91

  0%