play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Zatečeno stanje i perspektive Čistoće Varaždin

Kakvo je stanje zatekla nova uprava u varaždinskom komunalnom poduzeću Čistoća d.o.o. i kakve su perspektive poslovanja, u utorak, 28. prosinca 2021. godine, govorilo se na tematskoj konferenciji za novinare održanoj u Gradskoj vijećnici.

O tim su temama govorili dr. sc. Neven Bosilj, gradonačelnik i Zoran Svetec, direktor Čistoće. Na konferenciji su sudjelovali i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković te zamjenik direktora Čistoće Saša Avirović.

Od trenutka kad je došla u Čistoću, nova je uprava zatražila reviziju poslovanja pa je Zoran Svetec napomenuo: „Čistoća je prošle godine imala gubitak 2 milijuna kuna. Kada izračunamo to na razini cijele godine, manjak će biti oko 3,6milijuna kuna. Najveći je problem u službi gospodarenja otpadom. Na razini godine tu je predviđen gubitak skoro 5 milijuna kuna. Svi ti gubici moraju se riješiti racionalizacijom poslovanja i ono što je nužno, povećanjem cijena. Čistoća ima puno veće troškove zbog zbrinjavanja recikliranog otpada.“ – rekao je Svetec objasnivši da Čistoća ne zarađuje već mora plaćati gotovo 3 milijuna kuna za zbrinjavanje povećanih količina prikupljene plastike i biootpada.

Dodao je da Čistoći predstavlja dodatan problem to što nema vlastiti odlagalište otpada već ga mora odvoziti na udaljena odlagališta. „Temeljem zakona doći će do izjednačavanja cijena za domaćinstva u kućama i u zgradama. Tako će primjerice u kućama bez odvoza biootpada cijena skočiti sa sadašnjih 60,78 kuna na 70,06 kuna što je oko 15 posto, a u kućama s odvozom biootpada cijena će porasti za 8 posto. Svim tim mjerama želi se postići da Čistoća posluje transparentno i pozitivno, te da svojim građanima pruži kvalitetnu uslugu.” – zaključeno je na kraju prezentacije uz najavu da će uz porast cijena doći do povećanja broja odvoza plastike, papira i biootpada.

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj komentirao je stanje u Čistoći konkretnim podacima: „Do sada smo imali jedan totalni nered u Čistoći. Nažalost, Čistoća je u protekle četiri godine sama pojela svoju supstancu, pojela je 19 milijuna kuna depozita. Neracionalno se poslovalo i trošilo nemilice. Samo 3,5 milijuna se potrošilo na održavanje informatičkih sustava, a gotovo da nema nikakvog IT sustava. Plaćali su se troškovi odvjetnika 1,7 milijuna kuna, reprezentacija 1,2 milijuna kuna. Također, Čistoća je plaćala za druge jedinice lokalne samouprave 2,6 milijuna kuna za ono što su one morale plaćati. Tu sve leže mogućnosti racionalizacije poslovanja. Sa ovim cijenama koje će biti u rangu s ostalima u susjednim županijama mi ćemo uz racionalizacije postići da Čistoća može poslovati na pozitivnoj nuli.” – zaključio je gradonačelnik Bosilj napomenuvši da će Grad Varaždin određene socijalno ugrožene kategorije građana subvencionirati pri plaćanju računa.

Nakon provedene procedure i odluke Gradskog vijeća, nove cijene očekuju se u proljeće slijedeće godine.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  U Varaždinskoj županiji 73 nova slučaja zaraze koronavirusom

  U Varaždinskoj županiji jučer su potvrđena 73 nova slučaja zaraze koronavirusom nakon što je testirana 201 osoba. Preminulo je sedam osoba. U Općoj bolnici Varaždin na liječenju su 173 osobe, od kojih je 12 osoba na respiratoru. Oporavilo se 457 osoba i broj aktivnih slučajeva je 3.063. Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije cijepljenje organizira u Općoj bolnici Varaždin u dvorani 1 u podrumu Kirurgije prema ovom rasporedu: Utorak, 8. […]

  today07/02/2022 69

  0%