play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Voćansko Jurjevo – Jura pohodi Voću u nedjelju 23. travnja

U nedjelju je blagdan sv. Juraja, koji se u narodnim običajima diljem Lijepe naše uvijek radosno i posebno obilježava. U narodu je oduvijek Jura zeleni simbol proljeća, novog života, novog ciklusa u prirodi te je zbog toga bio jedna od omiljenih voćanskih običaja, veseli i živopisni.

Prošle je godine po prvi puta na Voći oživljen ovaj običaj, od strane članova KUD-a  Voća – pohod Jure Zelenoga kroz voćanski kraj!

Tako će biti i ove godine –  članovi KUDa Voća u povorci će (traktor i prikolice), predstaviti Juru u nedjelju 23.04. od 14h nadalje. Sve žitelje Voće i sve zainteresirane pozivamo da dočekaju Juru u njihovom kraju, a plan kretanja povorke Jure kroz pojedine dijelove Voće dajemo u nastavku…

Kako su se za Jurjevo kitile i ograde zelenilom, pozivamo sve koji žele da im Jura zapleše, da okite svoje ograde i povorka će se na takvim mjestima zaustaviti bez obzira na plan zaustavljanja!!!

Iznimno – čast nam je najaviti da ove godine u povorci  sudjeluju i naši dragi prijatelji iz bratske nam Općine Starše. Naime, kako se ovo godine obilježava 40 godina bratimljenja s MZ Zlatoličje i 10 godina bratimljenja Općine Starše o Općine Donja Voća, mnoge ćemo aktivnosti ove godine zajedno realizirati.

Budite blizu povorci – upoznajte i darujte Juru zelenoga, pa će on darovati vas!

 

Plan kretanja povorke:

14h – punkt udruge Barilček u Gornjoj Voći,

– dolazak povorke i okupljane gostiju na punktu udruge Barilček,

– predstavljanje običaja i druženje;

14.30h Banjevac,

– darivanje Jure Zelenog kod obitelji slavljenice Đurđice Premužić

15.00h Općina Donja Voća

– pozdrav od strane Načelnice i predsjednika Općinskog vijeća

15.30h Kanjirsko – obitelj Jure Gregura

– darivanje Jure Zelenog kod obitelji slavljenika Jure Gregura

16.00h Martani

– ophod Jure Zelenog kroz zaseok te predstavljanje običaja kod obitelji  Martan Vere

16.30h Fotez Breg

– ophod Jure Zelenog kroz zaseok (i zaustavljanje kod Fotez Stjepana) pa prema smjeru Donje Voće do zgrade DVD-a

– darivanje Jure

17.30h dolazak pred zgradu DVD-a Donja Voća

 

 

Za kraj…

Kako je Jurjevo, prema starim zapisima, izgledalo u voćanskom kraju?

“U voćanskom kraju na Jurjevo muzikaši su išli od kuće do kuće pjevati i svirati, s time da je jedan od  njih bio obučen u zelenog Juru, okićen s bukovim granjem. Dok su muzikaši pjevali i svirali: “Siđe Jura iz gore na to ravno pole, darujte ga darujte Juru zelenoga…”, Jura je plesao držeći košaru za darove – jaja, vino, rakiju itd, a zauzvrat je svojim plesom obećavao dobar urod na poljima, zdravu stoku i dobru godinu.

Na sv. Juru kitile su se ograde zelenim granjem, ali se kitila i stoka, npr. krave – na  paši su kravama pleli vijence iz bukovog granja i stavljali im na rogove. Kad se došlo doma, vijenci su se skidali i bacili se preko krovova od štala, za zdravlje i veću plodnost stoke te dobar urod na poljima. Do Jurjeva se slobodno paslo bez obzira na međe imanja, a iza Jurjeva svako na svojoj zemlji tj više se nije  smjelo gaziti po tuđemu jer će to smetati sijenu koje će rasti. Na taj dan na paši se jelo “cvrtje” – jaja na “kosanoj” masti.

Pjesma koju Jura i muzikaši i pjevači KUDa-a Voća izvode u ophodnji stari je voćanski napjev zapisan 1947. godine na Voći (dr. Vinko Žganec).

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Regija

  Raste broj hospitaliziranih pacijenata zaraženih COVID-om 19

  U Varaždinskoj županiji jučer je PCR testiranjem potvrđeno 718 novih slučajeva zaraze koronavirusom nakon što je testirana 1.151 osoba. Brzim antigenskim testovima evidentiran je 161 pozitivni slučaj. Preminulih osoba nije bilo. U Općoj bolnici Varaždin na liječenju je 109 osoba, od kojih je šest osoba na respiratoru.   U Varaždinskoj županiji 14-dnevna incidencija iznosi 3.570 novih slučajeva na 100.000 stanovnika.   „- Kliničke slike su, srećom, blage i obično popraćene […]

  today27/01/2022 59

  0%