play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Opet će Vidovcem mirisati sarma, najduža na svijetu

U Vidovcu će od 23. do 25. rujna biti održana 24. po redu Zeljarijada, tradicionalna kulturno-gospodarska manifestacija posvećena Varaždinskom zelju. Tijekom tri dana posjetitelje očekuje mnoštvo programa, a najveća atrakcija zasigurno će i ove godine biti priprema mega-sarme od 850 kilograma mesa i 1.300 glavica zelja u subotu, 24. rujna, kada će se birati i najbolji vidovečki gibanik.

 

Najavljeno je to na konferenciji za novinare u atriju Županijske palače u Varaždinu, na kojoj su prisustvovali predstavnici organizatora, KUD-a Vidovec, te pokrovitelja Općine Vidovec i Varaždinske županije. Glavni pokrovitelj ovogodišnje Zeljarijade je Ministarstvo poljoprivrede.

 

– Zeljarijada, čiji je osnovni cilj popularizacija autohtonog zelja, očuvanje tradicijskih vrijednosti, običaja i kulture, održat će se uživo nakon dvije godine. Riječ je o najvećoj gastronomskoj manifestaciji u Varaždinskoj županiji koju je u godinama prije pandemije posjećivalo tisuće posjetitelja iz naše, ali i drugih županija. Jedinstvena je po tome što promovira Varaždinsko zelje, najkvalitetnije i najfinije zelje na svijetu. Stoga ne treba posebno govoriti o značaju ove manifestacije za promociju izvornih poljoprivrednih proizvoda i gastronomije Varaždinske županije, očuvanje tradicijskih vrijednosti, običaja i kulture Vidovca, ali i cijele županije, za turizam, a u konačnici i za poljoprivredu i gospodarstvo. Varaždinsko zelje vole mladi, poštuju stariji, a cijene gurmani – rekla je zamjenica župana Silvija Zagorec.

 

Napomenula je da će ovom Zeljarijadom biti obilježen i „mali jubilej”, pet godina od zaštite Varaždinskog zelja i dobivanja oznake izvornosti na razini Europske unije. – Županija podržava i njeguje ovu jedinstvenu manifestaciju s ciljem daljnjeg brendiranja i promocije najkvalitetnijeg zelja na svijetu, od kojeg se priprema najbolja sarma. Pozivamo posjetitelje da dođu u Vidovec, gdje ih očekuje bogat gastronomski i zabavni program – istaknula je Silvija Zagorec.

Načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić rekao je da je ovogodišnja manifestacija međunarodnog karaktera, a održavat će se u dvorištu Općine Vidovec na Trgu svetog Vida 9.

– U bogat program uključeni su svi naši mještani, sve udruge, a fokus je, osim na najvećoj sarmi na svijetu, na prezentaciji Varaždinskog zelja i starih običaja. Tako će posjetitelji vidjeti kako se riba i kiseli zelje, jer tehnologija se u tom dijelu gotovo i nije promijenila, sve se radi ručno, od sadnje, rezanja, spremanja zelja. Varaždinsko zelje za naše stanovništvo puno znači. Školovale su se generacije i generacije zeljara, a poljoprivreda puno znači za gospodarski razvoj Općine, koja je centar poljoprivredne proizvodnje u sjeverozapadnom dijelu Varaždinske županije. U Općini Vidovec je velik broj mladih ljudi koji su se uključili u proizvodnju i zaslužni su što je nastavljena tradicija koja postoji od 18. stoljeća. Manifestacija će ove godine sigurno imati velik „boom“. S obzirom da imamo i međunarodne sudionike, zelje ćemo promovirati i na taj način – rekao je načelnik Bruno Hranić.

 

Program 24. Zeljarijade predstavila je predsjednica KUD-a Vidovec Ines Pavleković.

– Manifestacija počinje u petak, 23. rujna, programom Zeljarskih igara u kojima sudjeluju djeca osnovnih škola Vidovec i Tužno. Uslijedit će okrugli stol o aktualnostima o poljoprivrednoj proizvodnji i strateškom planu za novo programsko razdoblje. Nakon toga bit će upriličena prezentacija gaženja i kiseljenja zelja, uz jela od Varaždinskog zelja djece srednjoškolske dobi. Slijedi zabavni dio, Zeljarska noć uz Tamburaški sastav Skandali i koncert grupe Vigor – najavila je Ines Paveković.

U subotu, 24. rujna, program počinje „Vidovečkom špajzom“, Sajmom starih zanata, Gospodarskim sajmom i Sajmom zaštićenih poljoprivrednih proizvoda.

 

– Na sajmu će se predstavljati OPG-ovi iz Varaždinske županije. U 9 sati počinje kuhanje mega-sarme, nakon čega slijedi natjecanje u kuhanju zeljarskog kotlića. U 14 sati svečano otvaramo 24. Zeljarijadu, a u organizaciji Udruge žena birat će se najbolji vidovečki gibanik. Večer je predviđena za malo drugačiji program, za “Makedonsko-zeljarsku noć” uz nastup orkestra „Misko Krstevski trio“. Nakon toga slijedi zabavna večer uz Aktiv bend – navela je.

Nedjelja, 25. rujna, predviđena je za mimohod KUD-ova i Međunarodnu smotru folklora. – U mimohodu će sudjelovati više od 500 sudionika, više od 40 konjarica i konjara s 13 kočija te folklorna društva koja će kasnije sudjelovati na Međunarodnoj smotri folklora – najavila je Ines Pavleković i sve pozvala da dođu u Vidovec.

 

Autohtono Varaždinsko zelje je i ovaj put za Zeljarijadu donirala Marija Cafuk, čuvarica sjemena čuvane sorte varaždinskog zelja.

 

Na konferenciji za novinare prisustvovali su direktor TZ-a Varaždinske županije Goran Mališ, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr. sc. Dragutin Vincek, kao i članovi KUD-a Vidovec.

 

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Regija

  U tijeku radovi na rotacijskom parkingu kod groblja u Petrijancu

  U sklopu brojnih projekata na području Općine Petrijanec kraju se privode radovi na proširenju postojećeg parkirališta uz grobnu kuću na Petrijanečkom groblju. “Ovo je treća faza uređenja groblja, nakon što smo prvom fazom opločili dvije staze betonskim tlakavcima, drugu fazu izveli smo proračunskim sredstvima otkupivši dvije parcele uz grobnu kuću za parking. Ovim projektom planirano je urediti i proširiti postojeći neuređeni parkirališni prostor za lokalne posjetitelje groblja i drugih mještana […]

  today28/09/2023 5

  0%