play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Opet će Vidovcem mirisati sarma, najduža na svijetu

U Vidovcu će od 23. do 25. rujna biti održana 24. po redu Zeljarijada, tradicionalna kulturno-gospodarska manifestacija posvećena Varaždinskom zelju. Tijekom tri dana posjetitelje očekuje mnoštvo programa, a najveća atrakcija zasigurno će i ove godine biti priprema mega-sarme od 850 kilograma mesa i 1.300 glavica zelja u subotu, 24. rujna, kada će se birati i najbolji vidovečki gibanik.

 

Najavljeno je to na konferenciji za novinare u atriju Županijske palače u Varaždinu, na kojoj su prisustvovali predstavnici organizatora, KUD-a Vidovec, te pokrovitelja Općine Vidovec i Varaždinske županije. Glavni pokrovitelj ovogodišnje Zeljarijade je Ministarstvo poljoprivrede.

 

– Zeljarijada, čiji je osnovni cilj popularizacija autohtonog zelja, očuvanje tradicijskih vrijednosti, običaja i kulture, održat će se uživo nakon dvije godine. Riječ je o najvećoj gastronomskoj manifestaciji u Varaždinskoj županiji koju je u godinama prije pandemije posjećivalo tisuće posjetitelja iz naše, ali i drugih županija. Jedinstvena je po tome što promovira Varaždinsko zelje, najkvalitetnije i najfinije zelje na svijetu. Stoga ne treba posebno govoriti o značaju ove manifestacije za promociju izvornih poljoprivrednih proizvoda i gastronomije Varaždinske županije, očuvanje tradicijskih vrijednosti, običaja i kulture Vidovca, ali i cijele županije, za turizam, a u konačnici i za poljoprivredu i gospodarstvo. Varaždinsko zelje vole mladi, poštuju stariji, a cijene gurmani – rekla je zamjenica župana Silvija Zagorec.

 

Napomenula je da će ovom Zeljarijadom biti obilježen i „mali jubilej”, pet godina od zaštite Varaždinskog zelja i dobivanja oznake izvornosti na razini Europske unije. – Županija podržava i njeguje ovu jedinstvenu manifestaciju s ciljem daljnjeg brendiranja i promocije najkvalitetnijeg zelja na svijetu, od kojeg se priprema najbolja sarma. Pozivamo posjetitelje da dođu u Vidovec, gdje ih očekuje bogat gastronomski i zabavni program – istaknula je Silvija Zagorec.

Načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić rekao je da je ovogodišnja manifestacija međunarodnog karaktera, a održavat će se u dvorištu Općine Vidovec na Trgu svetog Vida 9.

– U bogat program uključeni su svi naši mještani, sve udruge, a fokus je, osim na najvećoj sarmi na svijetu, na prezentaciji Varaždinskog zelja i starih običaja. Tako će posjetitelji vidjeti kako se riba i kiseli zelje, jer tehnologija se u tom dijelu gotovo i nije promijenila, sve se radi ručno, od sadnje, rezanja, spremanja zelja. Varaždinsko zelje za naše stanovništvo puno znači. Školovale su se generacije i generacije zeljara, a poljoprivreda puno znači za gospodarski razvoj Općine, koja je centar poljoprivredne proizvodnje u sjeverozapadnom dijelu Varaždinske županije. U Općini Vidovec je velik broj mladih ljudi koji su se uključili u proizvodnju i zaslužni su što je nastavljena tradicija koja postoji od 18. stoljeća. Manifestacija će ove godine sigurno imati velik „boom“. S obzirom da imamo i međunarodne sudionike, zelje ćemo promovirati i na taj način – rekao je načelnik Bruno Hranić.

 

Program 24. Zeljarijade predstavila je predsjednica KUD-a Vidovec Ines Pavleković.

– Manifestacija počinje u petak, 23. rujna, programom Zeljarskih igara u kojima sudjeluju djeca osnovnih škola Vidovec i Tužno. Uslijedit će okrugli stol o aktualnostima o poljoprivrednoj proizvodnji i strateškom planu za novo programsko razdoblje. Nakon toga bit će upriličena prezentacija gaženja i kiseljenja zelja, uz jela od Varaždinskog zelja djece srednjoškolske dobi. Slijedi zabavni dio, Zeljarska noć uz Tamburaški sastav Skandali i koncert grupe Vigor – najavila je Ines Paveković.

U subotu, 24. rujna, program počinje „Vidovečkom špajzom“, Sajmom starih zanata, Gospodarskim sajmom i Sajmom zaštićenih poljoprivrednih proizvoda.

 

– Na sajmu će se predstavljati OPG-ovi iz Varaždinske županije. U 9 sati počinje kuhanje mega-sarme, nakon čega slijedi natjecanje u kuhanju zeljarskog kotlića. U 14 sati svečano otvaramo 24. Zeljarijadu, a u organizaciji Udruge žena birat će se najbolji vidovečki gibanik. Večer je predviđena za malo drugačiji program, za “Makedonsko-zeljarsku noć” uz nastup orkestra „Misko Krstevski trio“. Nakon toga slijedi zabavna večer uz Aktiv bend – navela je.

Nedjelja, 25. rujna, predviđena je za mimohod KUD-ova i Međunarodnu smotru folklora. – U mimohodu će sudjelovati više od 500 sudionika, više od 40 konjarica i konjara s 13 kočija te folklorna društva koja će kasnije sudjelovati na Međunarodnoj smotri folklora – najavila je Ines Pavleković i sve pozvala da dođu u Vidovec.

 

Autohtono Varaždinsko zelje je i ovaj put za Zeljarijadu donirala Marija Cafuk, čuvarica sjemena čuvane sorte varaždinskog zelja.

 

Na konferenciji za novinare prisustvovali su direktor TZ-a Varaždinske županije Goran Mališ, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša dr. sc. Dragutin Vincek, kao i članovi KUD-a Vidovec.

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Varaždin

  Portugal će biti zemlja partner na Varaždinskim baroknim večerima

  Veleposlanica Portugalske Republike u Republici Hrvatskoj Nj. E. Maria Paula Vieira Leal Da Silva posjetila je  Grad Varaždin. U Gradskoj vijećnici primio ju je gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj. Protokolarnom susretu i radnom sastanku nazočili su također Maria José Homem, lektorica portugalskog i zadužena za kulturu u veleposlanstvu, te Davor Bobić, ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri i Raymond Rojnik, ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin. Na zajedničkoj konferenciji za novinare objavljeno […]

  today16/04/2024 4

  0%