play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Veliki odaziv građana na radionicu o Strategiji razvoja urbanog područja

U Gradskoj vijećnici Grada Varaždina danas, u srijedu 8. lipnja 2022. godine  održana je četvrta po redu radionica na kojoj su građani, predstavnici institucija, ustanova i poduzeća te mjesnih odbora mogli dati svoje prijedloge i ideje o Strategiji razvoja urbanog područja.  Podsjetimo, Grad Varaždin sjedište je urbanog područja koji obuhvaća i gradove Ludbreg, Novi Marof i Varaždinske Toplice te Općina Beretinec, Gornji Kneginec, Jalžabet, Martijanec, Maruševec, Petrijanec, Sračinec, Sveti Ilija, Trnovec Bartolovečki, Vidovec i Vinica. Urbano područje Varaždin jedno je od najvećih u Republici Hrvatskoj, jer ima najveći broj mogućih JLS-ova koje su se smjele uključiti. Gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj  bio je izuzetno zadovoljan odazivom građana na današnju radionicu te je izjavio:  Ova današnja radionica nije tu samo da se zadovolji forma već će prijedlozi i ideje naših građana pomoći da se izradi kvalitetna Strategija razvoja urbanih područja koja mora biti gotova do listopada ove godine. Zbog kašnjenja države ovaj program 2021. – 2027. nažalost će započeti tek sljedeće godine, a Varaždin će biti potpuno spreman da krene s povlačenjem preko 200 milijuna kuna koji će nam biti na raspolaganju. Imamo puno projekata koje planiramo realizirati kroz ITU mehanizam zajedno s drugim jedinicama lokalne samouprave koji su uključeni u urbano područje – naglasio je gradonačelnik Bosilj.

Na samu radionicu ali i Strategiju razvoja urbanog područja osvrnula se i pročelnica Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Grada Varaždina Slađana Miočić. “Ideja današnje radionice je uključivanje naših građana  u proces izrade Strategije. Važno nam je da se skupi što više dobrih ideja od naših građana, uz ideje koje imamo mi kao nositelj ovog urbanog područja. Važno je i otvaranje dijaloga između politike, donositelja odluke i građana, ali  i shvaćanje zajedničkog interesa područja, odnosno što ukupna zajednica može imati dobrog od tih projekata i što može pokrenuti daljnji razvoj ovog područja” naglasila je pročelnica Miočić te objasnila kako svi projekti moraju biti kreativni i dugoročno održivi te dati dodanu vrijednost cijelom području. Također, moraju biti što bolje integirani i to ne samo teritorijalno već i sadržajno kako bi imali što bolje rezultate prilikom prijava za financiranje.  Odazivom i reagiranjem građana bila  je zadovoljna i direktorica međunarodne agencije za razvoj Mara d.o.o. Jelena Kučan:  – Današnji odaziv građana pokazuje nam da je ljudima stalo da daju svoje prijedloge i da žele biti dio politike razvoja. Danas su na ovoj radionici sudionici mogli dati svoje ideje za oblikovanje strateških ciljeva i vizije razvoja. Radionica je bila vrlo interaktivna, ljudi su davali svoje prijedloge i bili su zaista aktivno uključeni. Na dosad održanim radionicama prikupili smo puno korisnih informacija, tako da se i ovim putem zahvaljujem građanima što su se uključili u naše radionice. – navela je Kučan. U izradu Strategije razvoja urbanog područja uključeno je i Koordinacijsko i Partnersko vijeće, planirane su i radionice s načelnicima i gradonačelnicima i svim relevantnim institucijama i tijelima i ono što je posebno važno stalna uključenost građana. Obrasci za dostavu mišljenja bilo kada i u bilo koje vrijeme dostupni su i na internetskoj stranici ITU-a, a danas će biti objaviti i obrazac za unos integriranih strateških velikih projekata.

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Kultura

  Tko su nagrađeni na drugom recitalu duhovne poezije Sveti Martin, svetac milosrđa i dijeljenja?

  U velikoj dvorani Kulturnog centra „Ivan Rabuzin“ u Novom Marofu, u subotu, 5. studenog 2022. održan je drugi recital duhovne poezije Sveti Martin, svetac milosrđa i dijeljenja, 2022. godine. Natječaj za ovaj recital raspisala je Udruga za književnost i kulturu Humščak, Breznički Hum, krajem lipnja 2022. godine. Na natječaj se odazvalo devedeset i troje (93) autora poslavši ukupno 163 pjesme. Stručno prosudbeno povjerenstvo u sastavu: Dr. sc. Đurđica Garvanović-Porobija, prof., […]

  today07/11/2022 213

  0%