play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Varaždinsko književno društvo predstavilo svoja nova izdanja

Varaždinsko književno društvo jučer je u Gradskoj knjižnici i čitaonici „Metel Ožegović“ u Varaždinu priredilo predstavljanje dvaju zbornika „Senje i meteori“ i „Varaždinski književni zbornik – svezak 21.“.

 

Lanjske je godine Varaždinsko književno društvo uspjelo održati gotovo sve planirane programe. Realizirana je 21. književna večer posvećena Gustavu Krklecu „Srebrna cesta“, Đurđi Vukelić Rožić je uručena književna nagrada „Katarina Patačić“ za najbolju kajkavsku knjigu u 2021. godini, a proveden je i recital suvremenog književnog pjesništva „Senje i meteori“. Najboljim su ostvarenjima tada proglašeni radovi triju pjesnikinja: Đurđice Garvanović Porobija, Grozdane Drašković i Ljubice Ribić.

 

O objavljenim zbornicima su govorili predsjednik Društva Tugomir Orak i profesorica Ružica Marušić-Vasilić koji su i rezimirali lanjska književna postignuća članova, od objave knjiga do nagrada na različitim recitalima. Također je naglašena potreba uključivanja mladih u rad Varaždinskog književnog društva, ali i povećanja broja članova budući da ih je sada četrdesetak.

 

U Varaždinskom književnom zborniku na gotovo 300 stranica objedinjeni su najuspjeliji radovi članova VKD-a.

 

Najzastupljeniji u Zborniku su poetski radovi, njih 138 koje je poslalo 27 pjesnika, zatim 34 prozna rada koji su djelo 16 članova VKD-a, po tri dramska teksta i eseja je poslalo šestero autora, a zastupljeni su i prikazi knjiga, gdje su objavljena tri rada troje autora, te po jedan putopis i stručni rad. U Zborniku se na poseban način Varaždinsko književno društvo oprašta od svojih članova Božene Filipan i Izidora Furjana koji su lani preminuli.

Po književnoj građi ovaj je Zbornik najopsežniji i najbogatiji, istaknula je profesorica Ružica Marušić Vasilić rekavši kako je ovo djelo 31-og člana Društva. Posebno su članovi Društva  aktivni, ali i uspješni na kajkavskim književnim natječajima, rečeno je na predstavljanju.

U programu predstavljanja zbornika sudjelovali su: Ružica Juras, Zlata Bogović, Tomislav Ribić, Darko Foder, Ivan Goran Žunar, Ivan Grahovec, Mira Šincek, Kristina Slunjski, Draženka Bakšaj i Davorka Črnčec.

 

 

 

 

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Razno

  Članovi Povjerenstva za ravnopravnost spolova Varaždinske županije održali prvu sjednicu

  U Županijskoj palači u Varaždinu održana je konstituirajuća sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Varaždinske županije. Naime, sukladno odredbama Zakona o ravnopravnosti spolova na održanoj sjednici Županijske skupštine 30. studenoga 2021. ove godine za članove Povjerenstva imenovani su Dragica Ratković kao predsjednica, zatim Kristina Mirčetić Petrin, Tin Jurak, Melita Mesarić, Sonja Poljak, Ljubica Božić, prof. dr. sc. Violeta Vidaček Hainš, Nevenka Kirchbaum, dr. sc. Mario Lešina, Verica Vitković i Sandra Županić. […]

  today29/12/2021 35

  0%