play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Varaždinsko bučino ulje dobilo monografiju

Varaždinsko bučino ulje, vrhunski proizvod svjetske kvalitete, dobio je svoju monografiju koja je predstavljena , 19. svibnja, u Županijskoj palači. „Ovo je doista remek-djelo, i to na više razina. Usudio bih se reći da ovakva monografija u svijetu ne postoji, jer se radi o pitkom štivu, lijepog i reprezentativnog izgleda, zanimljiva je i privlači pažnju čak i djeci, a istovremeno je napisana iznimno stručno” – ustvrdio je Rene Bakalović, najpoznatiji hrvatski stručnjak za gastronomiju.


Jedinstvena monografija na 212 stranica na hrvatskom i engleskom jeziku donosi baš sve podatke o Varaždinskom bučinom ulju. – Riječ je o sveobuhvatnom djelu kroz koje smo nastojali odgovoriti na brojna pitanja, od toga koje su zdravstvene blagodati bučinog ulja i zašto se smatra prirodnim antioksidansom, pa do toga koje sve izazove treba savladati u proizvodnji, od polja do kvalitetnog proizvoda u ambalaži. Posebna je i po tome što su je recenzirali ugledni stručnjaci, prof. dr. sc. Toni Nikolić s PMF-a u Zagrebu, prof. dr. Zlatko Šatović s Agronomskog fakulteta u Zagrebu, najcitiraniji hrvatski znanstvenik agronomske struke, te muzejska savjetnica Spomenka Težak iz Gradskog muzeja Varaždin – rekao je dr. sc. Dragutin Vincek, pročelnik
Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj i jedan od autora monografije. Urednik i glavni autor monografije je dr. sc. Roman Ozimec s Instituta Ruđer Bošković, a uz njega dr. sc. Sandra Balbino s Prehrambeno-biološkog fakulteta u Zagrebu, nutricionist Davor Hostić, dr. sc. Mara Bogović, voditeljica podružnice Savjetodavne službe u Varaždinskoj županiji, kuharski majstor Davor Crleni i dizajner Ivan Goričanec. Na predstavljanju su bili i zamjenik župana Robert Vugrin i predsjednik Turističke zajednice Varaždinske županije Željko Bedeković. Veliki napor, u znanstvenom smislu te u segmentu popularizacije ovog prvorazrednog proizvoda, doveo je do izdavanja ove monografije, koja je sada svakome dostupna na uvid i na korist, napomenuo je župan Radimir Čačić. ”Ne postoji puno stvari u kojima mala sredina kao što je Varaždinska županija može biti lider u svjetskim razmjerima. Međutim, upravo je to Varaždinsko bučino ulje. Čak smo i po kvantiteti, koja nas najčešće eliminira, lider u Hrvatskoj te ozbiljni ponuđač tog prvorazrednog proizvoda i u europskim razmjerima. Na Varaždinsku županiju odnosi se četvrtina hrvatske proizvodnje, no po kvaliteti zauzimamo znatno veći udio. Nesporno je da i druge županije, posebno sjeverne, imaju prvorazredni proizvod. Međutim, činjenica je da je na najvećem svjetskom sajmu, Monde Selectionu u Bruxellesu, u konkurenciji više od 3.000 proizvoda iz 90 zemalja, Varaždinsko bučino ulje jedino iz Hrvatske koje je u 60-godišnjoj povijesti tog natjecanja višestruko nagrađivano. U dvije godine je pet naših proizvođača osvojilo čak pet zlata.” – istaknuo je župan Čačić. Napomenuo je da je pred proizvođačima iz Varaždinske županije novi zadatak. „Probili smo led, dokazali kvalitetu i stvorili ime na tržištu, a sada slijedi još teži zadatak – ostati na vrhu. Pred nama je dugi put da se stabiliziramo na liderskoj poziciji i da proširimo proizvodnju. Imamo znanja, kvaliteta sirovine je prvorazredna, kao i tlo, što znači da imamo sve pretpostavke i samo o našoj energiji, pameti i entuzijazmu ovisi hoćemo li ostati svjetski lider. Naravno, proizvođači sve to trebaju vratiti i naplatiti kroz učešće proizvoda u cjelovitoj gastronomskoj ponudi i kulturi življenja ovoga kraja” – rekao je župan Čačić i uputio čestitke svim autorima monografije.


Urednik dr. sc. Ozimec otkrio je da prilikom istraživanja došao do podataka koji su i njega iznenadili. „Buča kao vrsta potječe s područja današnjeg Teksasa u SAD-u, a primarno se počela širiti zbog sjemenki. Njih su Indijanci počeli koristiti kao energetski visoko vrijedno gorivo, hranu koja im je bila potrebna na dugom putu dok su išli u lov. U to vrijeme buča je bila plod veličine naranče, što je danas teško zamisliti kad imamo buče teške i nekoliko stotina kilograma. Otkrićem Novog svijeta ta kultura je došla u Europu, a mi smo vrlo brzo počeli koristiti buče. Tekst o proizvodnji bučinog ulja na području Varaždinske županije objavljen je 1834. godine te je jedan od najstarijih tekstova koji o tome postoje. Jedan od prvih proizvođača bučinog ulja u Hrvatskoj bio je varaždinski barun Metel Ožegović Barlabaševački, a današnji župan Radimir Čačić nastavlja tu tradiciju putem popularizacije i brendiranja bučinog ulja. Varaždinska županija je imala prvu poznatu uljaru koja je proizvodila bučino ulje, po čemu se vidi da „putujemo“ linijom tradicije. Imamo povijesni temelj i razvojni put koji trebamo slijediti” – zaključio je dr. sc. Ozimec.
Nakladnik monografije „Varaždinsko bučino ulje“ je ADIPA: Društvo za istraživanje i očuvanje prirodoslovne raznolikosti Hrvatske, a sunakladnik Varaždinska županija.

 

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Razno

  Izabran je novi direktor Tehnološkog parka

  Nakon provedenog javnog natječaja i postupka izbora najboljeg kandidata za člana Uprave – direktora TD Tehnološki park Varaždin, kojeg su proveli ovlašteni predstavnici članova Skupštine TD Tehnološki park Varaždin gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj, dekanica Fakulteta organizacije i informatike izv. prof. dr. sc. Nina Begičević Redžep i rektor Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Marin Milković, Skupština TD Tehnološki park Varaždin jednoglasno je donijela Odluku o imenovanju novog direktora […]

  today25/07/2022 35

  0%