play_arrow

keyboard_arrow_right

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Varaždinski gradonačelnik upriličio prijem za predstavnike OPG-a Pocedulić

Gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj i njegov zamjenik Miroslav Marković danas su u Gradskoj vijećnici primili predstavnike Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Pocedulić, Tamaru Šabić i Daria Pocedulića.

 

OPG Pocedulić iz Gornjeg Kučana bavi se uzgojem heljde više od 20 godina, a njihova varaždinska heljda certificirana je i upisana na sortnu listu Republike Hrvatske. Procedura je trajala 7 godina. „Nije postojala nikakva sorta domaće heljde u Hrvatskoj i svi oni koji su htjeli sijati heljdu ili je uzgajati, nisu mogli pronaći domaće sjeme jer nije postojalo. U proces revitalizacije i priznavanja varaždinske heljde ušli smo u suradnji s Varaždinskom županijom, Agronomskim fakultetom i Ministarstvom poljoprivrede.“ – objasnila je Tamara Šabić.

Istaknula je kako se iz godine u godinu trude razvijati nove proizvode, proširiti ponudu, pa su tako njihovi krekeri od heljde 2020. godine ponijeli titulu najinovativnijeg proizvoda od Ministarstva poljoprivrede: „Krekeri od heljde koje proizvodimo jedini u Hrvatskoj, dobili su nagradu za najinovativniji hrvatski proizvod, a ocjenjivanje su provodili stručnjaci s Prehrambenog fakulteta, Agronomskog fakulteta i iz Ministarstva poljoprivrede.“

 

Građani će uskoro moći njihove proizvode kupiti i u njihovom vlastitom objektu u Gornjem Kučanu gdje će održavati i prezentacije. „U fazi smo završetka izgradnje objekta za prodaju, preradu i prezentaciju uzgoja varaždinske heljde. Surađivat ćemo s raznim udrugama, osnovnom školom, a vjerujemo da će se ostvariti i suradnja s turističkim zajednicama. Želja nam je da se glas o varaždinskoj heljdi proširi i da ona postane još zastupljenija prehrambena namirnica.“ – rekla je Tamara Šabić.

 

Gradonačelnik Neven Bosilj je čestitao predstavnicima OPG Pocedulić na upisu njihove heljde na sortnu listu Republike Hrvatske kao i na svim dosad osvojenim priznanjima. „Varaždinska heljda postala je čuvana sorta na nacionalnoj razini, a naši vrijedni proizvođači svojim su trudom i upornošću to i zavrijedili. Važno je da zajedno promoviramo takve domaće proizvode, da pomognemo našim proizvođačima kojima je danas izrazito teško opstati. Zato će OPG Pocedulić, kao i svi naši varaždinski proizvođači, u svojim aktivnostima imati punu podršku Grada Varaždina. Heljda je sada jedan od naših brendova, uz to što je izrazito ukusna i zdrava namirnica, a odlične reakcije imaju i turisti kad je kušaju u našim restoranima. Vjerujem da će im biti zanimljivo pogledati i prezentaciju uzgoja stoga se to mora iskoristiti i u našoj turističkoj ponudi.“ – rekao je gradonačelnik.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Regija

  Povodom Međunarodnog dana mladih, zamjenica župana Silvija Zagorec uputila je prigodnu čestitku

  Povodom Međunarodnog dana mladih, koji se obilježava svake godine 12. kolovoza, zamjenica župana Silvija Zagorec uputila je prigodnu čestitku mladima te najavila skoro raspisivanje Javnog poziva za isticanje kandidatura za izbor članova i zamjenika članova Savjeta mladih Varaždinske županije. "Čestitam svim mladima Vaš dan. Znam koliko vam je svima bilo teško i izazovno ovo razdoblje izoliranosti, zabrinutosti i ograničenja, stoga vam želim poručiti da ste važni, da čujemo i slušamo […]

  today12/08/2021 52