play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Varaždinski folklorni ansambl gostovao u Sjevernoj Makedoniji

Varaždinski folklorni ansambl sudjelovao je od 20. do 22. kolovoza na 2. međunarodnom festivalu folklora “Kumanovo” u istoimenom gradu u Sjevernoj Makedoniji. Organizator festivala je KUD “Pance Pesev” iz Kumanova, jedno od najstarijih kulturno-umjetničko društva u Sjevernoj Makedoniji koje ove godine slavi 95. obljetnicu rada. Prvo izdanje festivala održalo se 2019. godine, dok je prošlogodišnje bilo otkazano zbog pandemija koronavirusa.

Na festivalu su uz VFA sudjelovale folklorne skupine iz Srbije, Bugarske i Crne Gore te nekoliko makedonskih skupina. Članovi VFA u Kumanovu su se susreli s akademskim kulturno-umjetničkim društvom “Mirce Acev” iz Skopja s kojim su 2011. sudjelovali na festivalu CIME u švicarskom gradu Evolenu te Folklornim ansamblom “Bitola” čiji su gosti bili 2006. godine, a čiji je voditelj, Boro Rutevski, predsjednik makedonskog ogranka međunarodnog vijeća organizatora festivala folklora CIOFF.

Koncerti su se održavali u večernjim satima na platou ispred Kulturnog centra “Trajko Prokopiev” u Kumanovu. VFA se predstavio koreografijama plesova i pjesama Međimurja, Hrvatskog zagorja i bunjevačkih Hrvata. Program su uvježbali umjetnički voditelj ansambla Pjerino Hrvaćanin, plesni voditelji Tim i Fin Hrvaćanin te voditelj tamburaškog sastava Matija Auker.

U subotu, 21. kolovoza održan je službeni prijem za sve sudionike festivala kod gradonačelnika Kumanova Maksima Dimitrievskog. Kumanovo i Varaždin bili su gradovi prijatelji u vrijeme Jugoslavije, no zadnjih je desetljeća ta suradnja oslabila. Gospodin Dimitrievski poslao je preko članova VFA pismo za gradonačelnika Varaždina s nadom da će suradnja između dva grada ponovno zaživjeti.

Uz koncerte na glavnoj pozornici, prvu večer festivala održan je mimohod ulicama Kumanova. Sunčanu nedjelju članovi VFA iskoristili su za izlet u Skopje u kojem su razgledavali spomenik Aleksandru Velikom na Trgu Makedonija i staru skopsku čaršiju.

Ovo je bilo treće gostovanje Varaždinskog folklornog ansambla u Sjevernoj Makedoniji. U sklopu makedonske turneje 2006. godine nastupali su na festivalima u Bitoli, Negotinu i Lozovu. Dvije godine kasnije dio članova VFA sudjelovao je na festivalu u Velesu u suradnji s KUD-om “Zavičaj” iz Sračinca.

Turneja u Sjevernoj Makedoniji bila je prvo inozemno gostovanje Varaždinskog folklornog ansambla od početka pandemije, odnosno od kolovoza 2019. godine kada su sudjelovali na međunarodnom festivalu folklora CIOFF-IOV u Šumperku u Češkoj. VFA je jedan od rijetkih hrvatskih folklornih ansambla koji su ove godine sudjelovali na festivalima folklora izvan Hrvatske, a članovi ansambla nadaju se da je to korak bliže povratku “normalnom” načinu života.

S početkom nove školske godine VFA najavljuje upis novih članova u folklorni ansambl, tamburašku sekciju, dječju folklornu skupinu i školu tambure. Svi zainteresirani mogu se javiti mailom na adresu kontakt@vfa.hr, preko društvenih mreža ansambla ili na probi u prostorijama ansambla u Aninoj ulici 11 u Varaždinu.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Varaždin

  Uređene Radnička i Vrtna ulica u Kućan Marofu

  U Radničkoj ulici u Kućan Marofu održana je konferencija za novinare o radovima na komunalnoj infrastrukturi koji se trenutno odvijaju u Varaždinu. Nakon više intervencija, želja građana i Mjesnog odbora Kućan Marofa, Grad Varaždin je uredio Radničku i Vrtnu ulicu. Vrijednost radova iznosi milijun 411 tisuća kuna. Trenutno se radi na biciklističkoj stazi u Gornjem Kućanu u dužini od 3 tisuće metara. „To je važno jer nismo uređivali samo grad, […]

  today27/04/2021 123

  0%