play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Varaždinska županija želi zaštititi tradicionalne uskrsne krijesove – vuzmenke

Obilježavanje najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa popraćeno je različitim tradicijama i običajima, a uz obavezno ukrašavanje i bojanje pisanica u sjeverozapadnoj i središnjoj Hrvatskoj, najpoznatije je obilježje uskrsni krijes odnosno vuzmenka ili vuzemnica koja se u prošlosti palila u svitanje na Uskrs, a ni danas taj običaj nije izumro.

 

Na Veliku subotu navečer, kada padne mrak, obično se okupljaju muškarci oko uskrsne vatre, a obilaze i okolne krijesove, a oni najizdržljiviji bdiju cijelu noć u prijateljskom razgovoru i iščekivanju Uskrsa.

 

Tim povodom je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak pozvao sve udruge i društva koja njeguju tradicijske običaje da nađu način kako bi zaštitili ovaj lijepi običaj.

 

“Apeliram na sve udruge, ali i pojedince da zajedno nađemo način kako bi zaštitili te naše običaje, paljenje vuzmenki, vuzemnica ili kako se već gdje zovu, pogotovo u zapadnom dijelu naše županije te da ih pokušamo zaštititi kao nematerijalno kulturno dobro” – rekao je župan Stričak.

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Obrazovanje

  Otvorena 24. Škola medijske kulture „Dr. Ante Peterlić“

  Škola medijske kulture „Dr. Ante Peterlić“ svečano je otvorena u četvrtak navečer u varaždinskom kinu Gaj. Varaždin je domaćin Škole petu godinu zaredom, a na programu će do 26. kolovoza sudjelovati više od 100 polaznika. Uvodnu riječ su imale voditeljica revijskih i obrazovnih programa Hrvatskog filmskog saveza, Sanja Zanki Pejić te predsjednica Savjeta Škole, Jelena Modrić koje su zahvalile partnerima, suradnicima i polaznicima. „Ove godine imamo neke novitete. Radimo po […]

  today19/08/2022 107

  0%