play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Varaždinska županija domaćin sjednice Odbora za obranu Hrvatskog sabora

Uloga obrambene industrije u funkciji razvoja domaće proizvodnje u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, bila je tema sjednice Odbora za obranu Hrvatskoga sabora koja je održana u Županijskoj palači u Varaždinu. Članove Odbora na čelu s predsjednikom Frankom Vidovićem ugostila je Varaždinska županija na čelu sa županom Anđelkom Stričakom. „Sjever je industrijski najrazvijeniji dio Hrvatske, a naša proizvodnja je žilava, o čemu dovoljno govori podatak da je snaga gospodarstva Varaždinske županije gotovo ista kao i u 2019., godini prije početka pandemije. Na razini smo od 90 posto, a pojedine djelatnosti su čak i premašile 2019. godinu. Posebno je važna obrambena industrija, što je danas bila glavna tema sjednice, a članovi Odbora za obranu su imali priliku obići tvrtku Varteks i na licu mjesta vidjeti što oni proizvode za Ministarstvo obrane i s kojim se problemima susreću. Smatram da je dobro da dužnosnici idu na teren jer se samo tako mogu upoznati s problematikom pojedinog kraja i sa samom industrijskom proizvodnjom” – rekao je župan Stričak, koji je kao bivši saborski zastupnik bio potpredsjednik Odbora za obranu, a podsjetio je da upravo zalaganjem tog Odbora, MORH-a i Vlade u Varaždin prije nekoliko godina vraćena Hrvatska vojska, točnije bojna Pume.

Hrvatski vojnik u potpunosti je opremljen odjećom, obućom, balističkom zaštitom i osobnim naoružanjem koji su proizvedeni u Republici Hrvatskoj, napomenuo je Ivica Grebenar, ravnatelj Uprave za materijalne resurse Ministarstva obrane. „Bili bismo najsretniji kad bi kompletno naoružanje i vojna oprema bili domaćih proizvođača, jer je to jamac održivosti obrambenog sustava u vremenima kad je najneophodnije, kada dođe do poremećaja opskrbe i svega ostaloga. Upravo zato Ministarstvo obrane pokušava pomoći i pomaže domaćoj obrambenoj industriji kroz nekoliko segmenata. Promoviramo ih kad god je to moguće, kupujemo njihove proizvode, naravno u skladu s pravilima javne nabave, a provodimo i certificiranje domaćih tvrtki po NATO standardu, čime im se omogućava da su sudjeluju na međunarodnim natječajima i prodaju svoje proizvode s oznakom kvalitete u svim ostalim državama NATO-a” – naveo je Grebenar.

„Oružane snage Republike Hrvatske kao jamac sigurnosti, suvereniteta i neovisnosti Republike Hrvatske svakako se u što većoj mjeri moraju temeljiti na domaćoj proizvodnji. Danas smo se s proizvodnjom imali priliku upoznati prvo u Varteksu i sagledati dio problema. S obzirom na cijenu rada i proizvodnje, rukovodstvo se požalilo da imaju velikih problema na međunarodnim tržištima, a tu je MORH koji može otvarati vrata i pomagati. Ne znam koliko im ide na ruku podizanje minimalne plaće. Dobro je da je do toga došlo, ali bile bi nužne i kompenzacijske mjere u tekstilnoj i drugim granama industrije” – rekao je predsjednik Saborskog odbora za obranu Franko Vidović.

Članove Odbora su u tvrtki Varteks predsjednik Uprave Tomislav Babić i direktorica tvrtke Varteks Pro Natalija Vnučec upoznali s proizvodnjom odjeće za posebne namjene, pa tako i za potrebe Ministarstva obrane. Nakon održane sjednice, na kojoj je pozdrave uputio i zamjenik gradonačelnika Varaždina Miroslav Marković, članovi Odbora posjetili su tvrtku Šestan Busch u Prelogu.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  Preminuo je Marijan Kostanjevac

  Jučer je preminuo Marijan Kostanjevac, dugogodišnji načelnik Općine Vinica. Marijan Kostanjevac, rođen je u Marčanu 18. studenog 1961. godine, od majke Jane i oca Stjepana. Sa suprugom Božicom imao je dvije kćeri, Sanju i Nikolinu, dva unuka, Luku i Jakova te unuku Janu. Osnovnu i srednju školu završio je u Marčanu, a odmah nakon završetka srednje škole i stečenog zvanja poljoprivrednog tehničara, počeo je raditi u PPI „Varaždinka“, gdje je […]

  today24/03/2021 107

  0%