play_arrow

keyboard_arrow_right

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Varaždinska županija domaćin sjednice Odbora za obranu Hrvatskog sabora

Uloga obrambene industrije u funkciji razvoja domaće proizvodnje u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, bila je tema sjednice Odbora za obranu Hrvatskoga sabora koja je održana u Županijskoj palači u Varaždinu. Članove Odbora na čelu s predsjednikom Frankom Vidovićem ugostila je Varaždinska županija na čelu sa županom Anđelkom Stričakom. „Sjever je industrijski najrazvijeniji dio Hrvatske, a naša proizvodnja je žilava, o čemu dovoljno govori podatak da je snaga gospodarstva Varaždinske županije gotovo ista kao i u 2019., godini prije početka pandemije. Na razini smo od 90 posto, a pojedine djelatnosti su čak i premašile 2019. godinu. Posebno je važna obrambena industrija, što je danas bila glavna tema sjednice, a članovi Odbora za obranu su imali priliku obići tvrtku Varteks i na licu mjesta vidjeti što oni proizvode za Ministarstvo obrane i s kojim se problemima susreću. Smatram da je dobro da dužnosnici idu na teren jer se samo tako mogu upoznati s problematikom pojedinog kraja i sa samom industrijskom proizvodnjom” – rekao je župan Stričak, koji je kao bivši saborski zastupnik bio potpredsjednik Odbora za obranu, a podsjetio je da upravo zalaganjem tog Odbora, MORH-a i Vlade u Varaždin prije nekoliko godina vraćena Hrvatska vojska, točnije bojna Pume.

Hrvatski vojnik u potpunosti je opremljen odjećom, obućom, balističkom zaštitom i osobnim naoružanjem koji su proizvedeni u Republici Hrvatskoj, napomenuo je Ivica Grebenar, ravnatelj Uprave za materijalne resurse Ministarstva obrane. „Bili bismo najsretniji kad bi kompletno naoružanje i vojna oprema bili domaćih proizvođača, jer je to jamac održivosti obrambenog sustava u vremenima kad je najneophodnije, kada dođe do poremećaja opskrbe i svega ostaloga. Upravo zato Ministarstvo obrane pokušava pomoći i pomaže domaćoj obrambenoj industriji kroz nekoliko segmenata. Promoviramo ih kad god je to moguće, kupujemo njihove proizvode, naravno u skladu s pravilima javne nabave, a provodimo i certificiranje domaćih tvrtki po NATO standardu, čime im se omogućava da su sudjeluju na međunarodnim natječajima i prodaju svoje proizvode s oznakom kvalitete u svim ostalim državama NATO-a” – naveo je Grebenar.

„Oružane snage Republike Hrvatske kao jamac sigurnosti, suvereniteta i neovisnosti Republike Hrvatske svakako se u što većoj mjeri moraju temeljiti na domaćoj proizvodnji. Danas smo se s proizvodnjom imali priliku upoznati prvo u Varteksu i sagledati dio problema. S obzirom na cijenu rada i proizvodnje, rukovodstvo se požalilo da imaju velikih problema na međunarodnim tržištima, a tu je MORH koji može otvarati vrata i pomagati. Ne znam koliko im ide na ruku podizanje minimalne plaće. Dobro je da je do toga došlo, ali bile bi nužne i kompenzacijske mjere u tekstilnoj i drugim granama industrije” – rekao je predsjednik Saborskog odbora za obranu Franko Vidović.

Članove Odbora su u tvrtki Varteks predsjednik Uprave Tomislav Babić i direktorica tvrtke Varteks Pro Natalija Vnučec upoznali s proizvodnjom odjeće za posebne namjene, pa tako i za potrebe Ministarstva obrane. Nakon održane sjednice, na kojoj je pozdrave uputio i zamjenik gradonačelnika Varaždina Miroslav Marković, članovi Odbora posjetili su tvrtku Šestan Busch u Prelogu.

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Varaždin

  Zamjenik Marković s predstavnicima Rea Sjever u posjeti organizaciji Stadtlabor Graz

  Zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković u četvrtak je s predstavnicima Regionalne energetske agencije Sjever u sklopu provođenja projekta „Uspostavljanje suradnje zelenih zajednica sa živućim laboratorijima uz pomoć proširene stvarnosti – Green AURA“, posjetio organizaciju StadtLabor Graz koja se bavi kooperativnim urbanim razvojem. Sudionici su obišli greenLab na mjestu stare čeličane gdje je pokrenuta izgradnja novog gradskog kvarta kao primjer urbane regeneracije starog tvorničkog kompleksa. „Vizija Grada Varaždina, pa i naš slogan […]

  today26/05/2022 7