play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Varaždin ima 20 javnih skloništa

Uzimajući u obzir ozbiljnost i razvoj situacije u ratom zahvaćenoj Ukrajini te prijetnje nuklearnim napadom Civilna zaštita Grada Varaždina, pojačat će aktivnosti u vezi upravljanja javnim skloništima i dodatno ažurirati postojeće podatke o javnim skloništima u gradu Varaždinu. U gradu Varaždinu nalazi se ukupno 20 skloništa koja se vode kao javna skloništa, koja su građena u opsegu zaštite kao „Osnovna zaštita“ i otpornosti 100-300 kPa sukladno Pravilniku o tehničkim normativima za skloništa. Ta skloništa su projektirana za prihvat ukupno 3950 osoba.

Osim skloništa koja su okarakterizirana kao javna skloništa, na području Varaždina nalaze se i skloništa u vlasništvu-sklopu trgovačkih društava, kao npr. Elektra, Termoplin, Derma d.d., MIV Varaždin, Vindija, Koka, Zagrebačka banka (Kapucinski trg), Gumiimpex, Wachem, zatim u Domu umirovljenika Varaždin, Opće bolnice Varaždin, IV. OŠ Varaždin i II. OŠ Varaždin (ne završeno), Dj. vrtić Varaždin Gortanova, Geotehnički fakultet, zgrada uz Državni arhiv.

Većina javnih skloništa je u relativno dobrom stanju te se u vrlo kratkom vremenu mogu staviti u funkciju. U pojedinim javnim skloništima građani su uredili svoja spremišta, te neka od javnih skloništa nisu prikladna za smještaj. Potrebno je razlikovati skloništa koja su predviđena za smještaj građana u slučaju nuklearnog napada i skloništa koja su namijenjena stanovništvu u slučaju napada konvencionalnim oružjima.

U cilju smirivanja situacije i sprječavanja bilo kakve panike procjenjuje se da za sada ne postoje razlozi zbog kojih bi se građani Varaždina trebali osjećati ugroženim te ne postoje uvjeti i razlozi za bilo kakve izvanredne aktivnosti. Stožer Civilne zaštite Grada Varaždina i dalje će pratiti razvoj situacije te djelovati u koordinaciji sa napucima Vlade, ministarstva, ravnateljstva CZ-a i drugim odgovornim, nadležnim tijelima.

Vjerujemo da je i na državnoj instanci uslijed nastale situacije prepoznata potreba da se uspostavi dodatna regulativa i protokoli upravljanja skloništima, a koji su nakon 2015. godine donošenjem novog Zakona o sustavu civilne zaštite prestala važiti, a što bi uvelike pomoglo pri upravljanju skloništima.

POPIS – JAVNA SKLONIŠTA NA PODRUČJU GRADA VARAŽDINA
Naziv ADRESA
1. sklonište Varaždin, F. Galinca 1
2. sklonište Varaždin, Zagrebačka 13 (sjever)
3. sklonište Varaždin, Zagrebačka 13 (jug)
4. sklonište Varaždin, Zagrebačka 15 (sjever)
5. sklonište Varaždin, Zagrebačka 15 (jug)
6. sklonište Varaždin, Zagrebačka 73
7. sklonište Varaždin, M. Krleže 1 (sjever)
8. sklonište Varaždin, M. Krleže 1 (jug)
9. sklonište Varaždin, R. Boškovića 14c (sjever)
10. sklonište Varaždin, R. Boškovića 14c (jug)
11. sklonište Varaždin, R. Boškovića 16 (sjever)
12. sklonište Varaždin, R. Boškovića 16 (jug)
13. sklonište Varaždin, Jalkovečka 10
14. sklonište Varaždin, Trakošćanska 14 (sjever)
15. sklonište Varaždin, Trakošćanska 14 (jug)
16. sklonište Varaždin, Braće Radića 6
17. sklonište Varaždin, Braće Radića 31
18. sklonište Varaždin, Milkovićeva 3
19. sklonište Varaždin, Kratka 2
20. sklonište Varaždin, A. Harambašića 32

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Varaždin

  Svečano obilježen Dan oslobođenja grada Varaždina i Dan branitelja Varaždinske županije

  U Varaždinu je bilo izuzetno svečano, a razlog tome je bilo obilježavanje Dana oslobođenja grada Varaždina i Dana branitelja Varaždinske županije. Središnja svečanost održana je na Kapucinskom trgu, uz postrojavanje postrojbi, prigodna obraćanja, te izložbu opreme i naoružanja Hrvatske vojske, policije i vatrogastva. Prije toga je kod Križa zahvalnosti na Trgu Slobode održano polaganje vijenaca, a u spomen poginulim braniteljima vijence su položili te svijeće zapalili predstavnici Udruge roditelja i […]

  today27/09/2021 55

  0%