play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Varaždin će dobiti više od 1000 novih stabala i bilja

Gradu Varaždinu je na temelju prijave na Javni poziv za neposredno sufinanciranje provedbe mjera prilagodbe klimatskim promjenama u svrhu jačanja otpornosti urbanih sredina kojeg je objavio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobreno 80% sufinanciranje u iznosu 313.244,20 € s PDV-om za veliki projekt ozelenjivanja grada „Varaždin pod krošnjama“, ukupne vrijednosti 391.555,25 €. Projektom „Varaždin pod krošnjama“ prijavljeno je 1024 komada stabala i drvenastog grmlja, odnosno 965 stabala i grmlja za ozelenjivanje grada i 59 stabala i grmlja za Milčetićevu ulicu. Planirana sadnja obuhvaća cijeli prostor grada i pripadajuća prigradska naselja, a vrste za pojedine lokacije birane su prema već postojećim karakteristikama prostora (urbano, poluurbano, poluprirodno, prirodno) i zahtjevima vrste za rast kako bi se maksimalno iskoristio njihov potencijal i funkcija u gradskom i prigradskom okruženju.

Za ozelenjivanje grada Varaždina odabrano je 40 listopadnih i 8 vrsta vazdazelenih stabala, dok je od drvenastog grmlja odabrano 12 listopadnih vrsta i 4 vazdazelene. U Milčetićevoj ulici, s namjerom ozelenjivanja pješačke i parkirališne zone zelenim koridorom, prijavljeno je 59 komada stabala i drvenastog grmlja, 18 komada listopadnih stabala u 2 vrste (jedno veliko i jedno malo) te 41 komad drvenastog listopadnog grmlja.  Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj naglašava kako je „Varaždin pod krošnjama“ važan projekt gradske zelene politike koju prepoznaje i Fond za zaštitu okoliša. „Veseli me što ćemo i ovaj projekt uspjeti provesti s velikim postotkom sufinanciranja jer on je važan dio zelene politike koju provodimo i na koju sam iznimno ponosan. Posadit će se preko tisuću stabala i različitog zelenila u našem gradu, a posebno mi je drago što ćemo vratiti zelenilo u Milčetićevu koju su oskvrnavili u bivšem mandatu. Uvijek se uspoređujemo s Bečom koji je toliko bogat zelenilom, a sada uistinu idemo u tom smjeru. Uz ovaj projekt, jedan smo od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji se toliko trudi provoditi zelenu politiku – postavljamo solarne elektrane na gradske objekte, škole, mijenjat ćemo kompletnu rasvjetu u našem gradu u LED, mjerimo kvalitetnu zraka i razinu buke, imamo nadzorne kamere na nekadašnjim divljim deponijima koje smo očistili, radimo na sve boljem sustavu prikupljanja otpada i želimo provesti potpunu tranziciju na nove modele rada kako bi unaprijedili ekološku kvalitetu grada Varaždina za bolji život naših sugrađana i posjetitelja.“ – rekao je gradonačelnik.

????????????????????????????????????
????????????????????????????????????

 

 

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Za izgradnju novog dječjeg vrtića u Varaždinske Toplice stiže više od 8,6 milijuna kuna

  U Grad Varaždinske Toplice stiže više od 8,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava za prijeko potreban i važan projekt kojim će se najmlađim stanovnicima grada osigurati nadstandard u predškolskom odgoju i obrazovanju. Riječ je o izgradnji novog objekta dječjeg vrtića na području Varaždinskih Toplica, za što je Gradu Ministarstvo znanosti i obrazovanja odobrilo bespovratna sredstva u iznosu od 8,64 milijuna kuna, a iznos ostvarene potpore je stopostotan.  Zadovoljstvo zbog ovih odličnih […]

  today08/12/2022 39

  0%