play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Uz Međunarodni dan primalja: Primaljstvo nije samo zanimanje, to je poziv!

Svibanj je za svaku primalju prožet posebnim duhom primaljstva. Naime, 5. svibnja obilježava se Međunarodni dan primalja, zaštitnica i zagovornica prirodnog porođaja koje pružaju kvalitetnu primaljsku skrb na svim razinama.

Međunarodni je dan primalja tradicionalno obilježen i u Općoj bolnici Varaždin čije je rodilište u petak otvorilo vrata trudnicama i njihovim pratiteljima, kako bi se upoznali s radom rodilišta i primalja, a imali su priliku posjetiti i rađaonu. Naime, ovim danom nastoje se povezati trudnice s primaljama, kako bi dobile što više informacija vezanih uz dolazak njihovog djeteta na svijet.

Veza obitelji i primalja je neraskidiva, ističe Alenka Blaži, magistra primaljstva, glavna sestra Odjela ginekologije, službe za ginekologiju i opstetriciju i predsjednica Hrvatske komore primalja područnog vijeća za Varaždinsku županiju koja je održala kratko predavanje.

– Ove godine Međunarodni dan primalja obilježavamo pod sloganom “Ponovo zajedno od znanosti do stvarnosti”. U Varaždinskoj županiji imamo ukupno 53 primalje u područnom vijeću HKP VŽŽ i od toga njih 27 radi u varaždinskom rodilištu. Sedam je prvostupnica primaljstva i imamo jednu magistru primaljstva, a ostalo su primalje asistentice. Primalje se školuju na tri razine u Republici Hrvatskoj; srednja stručna sprema, četverogodišnje obrazovanje gdje se stječe naziv primalja asistentica, nakon toga je viša škola, odnosno fakultet, preddiplomski studij u Splitu i Rijeci i samo u Rijeci je diplomski studij za primalje – izjavila je Blaži.

Dodala je da Hrvatska komora primalja u registru Hrvatske komore primalja ove godine ima ukupno 2431 članicu.

Blaži je kazala da je u rađaonici radila 16 godina.

– Smatram da je porođaj najmoćniji događaj u životu žene i najčudesniji i mi primalje imamo privilegiju biti na početku toga i mogu reći da primaljstvo nije samo zanimanje, to je poziv – zaključila je Alenka Blaži.

Uz zamjenika ravnatelja OBV dr. med. Marka Hlebara koji je došao pružiti podršku primaljama i čestitati im njihov dan, na predavanu je bila i Željka Gajski, mag.med.techn, glavna sestra Bolnice.

– Svjedoci smo u posljednje vrijeme odlazaka iz ove profesije u neke druge profesije i migracije profesije sestrinstva i primalja u neke druge gradove, ali i inozemstvo. Za sada možemo organizirati službu i ona nam dobro funkcionira, što se tiče pružanja osnovnih uvjeta i kvalitete zdravstvene zaštite u skladu s funkcioniranjem bolnice – izjavila je Gajski.

Lani je u varaždinkom rodilištu bilo ukupno1285 poroda, od toga 15 parova gemina, a ove godine, do današnjeg dana bilo ih je 435, otkrila je Ksenija Horvatić, glavna primalja Odjela za rađaonu i puerperij.

 

– Poseban je užitak raditi na takvom odjelu bolnice. Primalja sam 28 godina i nikada svoj posao ne bih mijenjala jer ga istinski volim, obavljam ga s voljom i najveća mi je sreća kada je žena zadovoljna i s djetetom u naručju napušta našu zgradu pozdravljajući nas uz riječi „Vidimo se ponovo”. Moje je srce tada ispunjeno – kazala je Horvatić.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Općina Cestica prikuplja humanitarnu pomoć za obitelj Borak

  Zbog velike tragedije koja je nedavno zadesila obitelj Borak, Općina Cestica pokrenula je službeni postupak prikupljanja sredstava za unesrećenu obitelj. Sva dokumentacija i suglasnosti koje su potrebne upućene su u banku kako bi se otvorio namjenski račun za skupljanje donacija. Račun će biti otvoren i dostupan za uplate početkom sljedećeg tjedna, a podaci će biti objavljeni uskoro. Iz Općine pozivaju sve one koji žele pomoći svojim donacijama da pričekaju otvaranje […]

  today08/05/2021 86

  0%