play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Utrka Grada anđela – Trčali za osobe s intelektualnim oštećenjima

Ulicama i trgovima uže gradske jezgre Varaždina ove je subote trčalo gotovo 800 malih i velikih trkača na 5. humanitarnoj utrci grada anđela. Trkači nisu sudjelovali samo zbog rekreacije, nego i zbog plemenitog cilja, a ove godine utrka je bila posvećena varaždinskoj udruzi za osobe s intelektualnim oštećenjem “Sunce”.

Idejni začetnik ove utrke plemenitog cilja bio je sadašnji ministar gospodarstva i održivog razvoja, Damir Habijan.
Od početka, kada smo krenuli, rekli smo da bi voljeli da postane tradicionalna utrka. Krenuli smo skromno i s nekom rezervom. Nikada ne znate kako će teći prva utrka. Ovo je peta, mali jubilej. Nikada više prijavljenih, mislim da ćemo doći do broja 800, jedan respektabilni broj. Prošle godine oko 700. Iz godine u godinu rastemo, s novim sadržajima – rekao je Habijan te zahvalio svim sponzorima, Varaždinkama i Varaždincima i svima koju su sudjelovali u utrci. Dodao je kako su na utrci sudjelovali i državljani Italije, Slovenije i Bosne i Hercegovine, čime je utrka poprimila i međunarodni karakter.

Budući da se radi o humanitarnoj utrci, krajnji plasman nije bio u prvom planu, no troje najboljih iz apsolutne muške i ženske kategorije dobili su simbolične nagrade. Tako je u kategoriji muškaraca prvo mjesto osvojio Zoran Križanić iz AK Varaždin. U istoimeni klub otišla je i druga nagrada koju je osvojio Matej Nötig, dok je treće mjesto pripalo Ivanu Golubu iz TK Marathon 95 Varaždin.

U ženskoj kategoriji pobjedu je odnijela Simona Jambrošić iz AK Sloboda, drugo mjesto pripalo je Niki Svetec iz AK FIT, dok je treće mjesto osvojila Diana Lesar.

Dodajmo kako je u sklopu utrke održana i javnozdravstvena akcija “Znaš li svoj broj?” koju je organiziralo Hrvatsko društvo za aterosklerozu HLZ-a i platforma kolesterol.hr u suradnji s Hrvatskom ligom za hipertenziju, Kliničkim bolničkim centrom Zagreb te ostalim uvaženim Partnerima akcije.

Gradonačelnik Varaždina, Neven Bosilj, izrazio je zadovoljstvo spajanjem utrke i javno-zdravstvene akcije, kao i činjenicom da je ovogodišnja utrka imala rekordan broj sudionika. Za akciju “Znaš li svoj broj?” naglasio je kako je vrlo važna.
Kolesterol, trigliceridi su tihi ubojice i građani toga trebaju postati svjesni, ali i redovito kontrolirati – naglasio je Bosilj.

Ivan Pećin, jedan od organizatora javno zdravstvene akcije “Znaš li svoj broj?”, kazao je kako je to jedno od najvažnijih pitanja u javnom zdravstvu ove, ali i u godinama koje slijede.
Većina ljudi u Hrvatskoj ne zna svoje brojeve. Ne znaju koliki im je tlak, šećer, a poglavito kolesterol – kazao je Pećin koji je pohvalio činjenicu što je Varaždin drugi grad u Hrvatskoj koji je prihvatio ovu akciju.

Bojan Jelaković, predsjednik Hrvatske lige za hipertenziju dodao je kako je važnost ovakve akcije osvijestiti javnost o važnosti očuvanja vlastitog zdravlja. Naglasio je kako je sport važan za očuvanje zdravlja i da mu je drago što je javno-zdravstvena akcija u Varaždinu bila vezana uz sportski događaj.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Velika nagrada za Centar Tomislav Špoljar

    Još krajem studenog je u Osijeku održana finalna dodjela nagrada projekta Europski tjedan sporta. #BeCROactive nagrada, koju Ministarstvo turizma i sporta uz sufinanciranje Europske unije dodjeljuje u sklopu Europskog tjedna sporta. U kategorijama Lokalni heroj, Obrazovanje, Radno mjesto i Međugeneracijska uključenost nagrade dobivaju oni koji doprinose promociji sporta i tjelesne aktivnosti. U konkurenciji svih škola iz Hrvatske Centar za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar proglašen pobjednikom u kategoriji Obrazovanje. […]

  today11/12/2023 60

  0%