play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

U Varaždinu održana primopredaja prvog javnog voćnjaka uređenog po principu permakulture

U Varaždinu je u ponedjeljak obavljena primopredaja prvog javnog voćnjaka uređenog po principima permakulture. Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj i direktor gradske komunalne tvrtke Varkom dr. sc. Željko Bunić predali su voćnjak na upravljanje predsjednici, odnosno Udruzi „Zasadi drvo, ne budi panj“.

Gradonačelnik Grada Varaždina dr.sc. Neven Bosilj zahvalio je Varkomu što je pokrenuo uređenje takvog jedinstvenog voćnjaka u Hrvatskoj, a Udruzi „Zasadi drvo, ne budi panj“ poželio je sreću i uspjeh u vođenju projekta i održavanju nasada te je izjavio: Nama je izuzetno važno što smo dobili ovakav javni prostor od 6400 kvadratnih metara zemljišta na kojem je zasađeno 289 jabuka i krušaka te nešto bobičastog voća. Sve će to biti na usluzi našim građanima. S druge strane, to je važno za našu djecu koja su sve više u ovom digitalnom dobu uz računala i nemaju prilike boraviti u prirodi. Ovdje će imati priliku doći i naučiti o organskom uzgoju voća, o etičkom bavljenju poljoprivredom i vjerujem da će to biti izuzetno korisno.” – rekao je gradonačelnik i najavio da će za dvije godine biti prvih plodova koji će završiti na stolovima osnovnoškolaca i potrebitih građana a Grad Varaždin će prema potrebi sufinancirati rad udruge.

Direktor Varkoma Željko Bunić podsjetio je zašto su prije četiri mjeseca odlučili pokrenuti takav projekt: „Varkom je napravio taj voćnjak jer ima svoju misiju da osim svog glavnog posla pomaže zajednici i mi to činimo! Odabrali smo udrugu za koju se nadamo da će dijeliti naš entuzijazam, poštovanje prema prirodi.”

Predsjednica Udruge „Zasadi drvo, ne budi panj!“ Mateja-Angelina Kramar opisala je oduševljenje s kojom je udruga preuzela brigu o održavanju i uređenju voćnjaka, prvog javnog voćnjaka u Hrvatskoj realiziranog po načelima permakulture te je dodala „vjerujem da će ovo biti prostor gdje će dolaziti građani, educirati se i primijeniti naučeno na oglednom primjerku. Organizirat ćemo otvorene radionice za djecu, moći će se ubirati plodovi i stjecati znanje. Princip permakulture je nastavak ekološkog i organskog načina uzgajanja voća i povrća, sve u skladu s prirodom i čovjekom te bez ugrožavanja budućih generacija.” – rekla je predsjednica udruge i najavila okupljanje zainteresiranih ljudi kako bi se doznalo više o njihovim potrebama i željama.

Saša Zavrtnik i Jelena Loborec s Geotehničkog fakulteta u Varaždinu najavili su postavljanje dviju košnica s pčelama uz sam voćnjak u okviru projekta „Pčele spasi da se život na zemlji ne ugasi“ a varaždinski umjetnik Nikola Vudrag uskoro će u sredinu voćnjaka postaviti skulpturu, stilizirano drvo od metala.

Voćnjak je smješten na kraju Hallerove aleje, neposredno uz parkiralište varaždinskog groblja.

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Regija

  Gradonačelnica Ratković: „Radimo na području čitavog Grada, ne samo u centru!“

  Da je Grad Varaždinske Toplice jedno veliko gradilište dokazuju i brojni projekti koji su trenutno u nekoj od faza realizacija ili se planiraju u narednom razdoblju provesti o čemu se razgovaralo na sjednici Gradskog vijeća održanoj u srijedu.   Kako je pojasnila gradonačelnica Dragica Ratković, u planu je mnogo, a u proteklih šest mjeseci završeno je čak sedam projekata.   -U ovom smo razdoblju završili izgradnju i otvorili našu prvu […]

  today31/03/2022 44

  0%