play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

U Varaždinskoj županiji boravile stručnjakinje za rad s darovitom djecom s nizozemskog Sveučilišta Radboud

Rad s darovitom djecom, rana identifikacija darovitih i visokomotiviranih učenika, važnost edukacije odgojno-obrazovnih djelatnika te ocjena dosadašnje i mogućnosti buduće suradnje, bile su teme nedavnog radnog sastanka župana Anđelka Stričaka s predstavnicama Sveučilišta Radboud iz Nizozemske.

Na radnom sastanku bile su Monic Schijvenaars, direktorica Centra za društvene znanosti Sveučilišta Radboud, i prof. dr. Lianne Hoogeveen, direktorica programa RITHA – Radboud International Training on High Ability (međunarodni trening za edukaciju darovitih) na tom nizozemskom sveučilištu, koja je ujedno predsjednica Europskog vijeća za darovite (European Council for High Ability – ECHA).

Sveučilište Radboud je rangirano među prvih 30 sveučilišta u svijetu i već više od 30 godina se bavi edukacijom stručnjaka za rad s darovitim učenicima. Varaždinska županija je od 2020. godine jedini partner Centra za društvene znanosti Sveučilišta Radboud za izvođenje programa edukacije „RITHA Specialist“ i „RITHA Practitioner“ za Republiku Hrvatsku. S druge strane, Centri izvrsnosti Varaždinske županije jedini u Hrvatskoj nose titulu Europskog centra za darovite, što je titula koju dodjeljuje Europsko vijeće za darovite (ECHA). U Regionalnom obrazovnom centru u Prvoj gimnaziji Varaždin prošli vikend je održan seminar u sklopu programa edukacije „RITHA Practitioner Croatia“ u kojem je sudjelovalo 20 odgojno-obrazovnih djelatnika iz cijele Hrvatske, uključujući i šest polaznika koji su uključeni u rad Centara izvrsnosti Varaždinske županije.

Predavanja su održali stručnjaci Sveučilišta Radboud prof. dr. Lianne Hoogeveen i Liesbet Stam-Gommans, a prvi puta i petero ECHA specijalista za rad s darovitima iz Hrvatske koji su završili dodatnu edukaciju za predavače, Julija Kukec, Snježana Pejnović, Ksenija Ranogajec Benaković, Tomislav Goldin i mr. sc. Robert Kelemen.

Od sljedeće godine program edukacije „RITHA Practitioner Hrvatska“ provodit će se kao redoviti program edukacije Javne ustanove Europski Talent Centar Hrvatska – Centri izvrsnosti Varaždinske županije – ustanove za obrazovanje odraslih. Riječ je o jednogodišnjem programu koji obuhvaća 620 sati, od kojih je 200 sati prakse, pri čemu se 80 posto programa odvija on-line, a seminari se u pravilu odvijaju uživo.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Kultura

  Špancirfest dio europskog projekta Green Streets of Europe

  Varaždinski Špancirfest i ove će godine biti dio europskog projekta, ovog puta zahvaljujući projektu Green Streets of Europe koji je Turistička zajednica grada Varaždina, zajedno s još troje partnera iz Danske, Portugala i Češke, uspješno prijavila na natječaj Kreativne Europe. Projekt je to koji se bavi ekološkim izazovima unutar sektora izvedbenih umjetnosti i promiče transformaciju prema održivim praksama. Jedan od programa dobivenog projekta su umjetničke rezidencije koje uključuju suradnju umjetnika, […]

  today06/04/2024 17

  0%