play_arrow

keyboard_arrow_right

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

U Varaždinskoj županiji boravile stručnjakinje za rad s darovitom djecom s nizozemskog Sveučilišta Radboud

Rad s darovitom djecom, rana identifikacija darovitih i visokomotiviranih učenika, važnost edukacije odgojno-obrazovnih djelatnika te ocjena dosadašnje i mogućnosti buduće suradnje, bile su teme nedavnog radnog sastanka župana Anđelka Stričaka s predstavnicama Sveučilišta Radboud iz Nizozemske.

Na radnom sastanku bile su Monic Schijvenaars, direktorica Centra za društvene znanosti Sveučilišta Radboud, i prof. dr. Lianne Hoogeveen, direktorica programa RITHA – Radboud International Training on High Ability (međunarodni trening za edukaciju darovitih) na tom nizozemskom sveučilištu, koja je ujedno predsjednica Europskog vijeća za darovite (European Council for High Ability – ECHA).

Sveučilište Radboud je rangirano među prvih 30 sveučilišta u svijetu i već više od 30 godina se bavi edukacijom stručnjaka za rad s darovitim učenicima. Varaždinska županija je od 2020. godine jedini partner Centra za društvene znanosti Sveučilišta Radboud za izvođenje programa edukacije „RITHA Specialist“ i „RITHA Practitioner“ za Republiku Hrvatsku. S druge strane, Centri izvrsnosti Varaždinske županije jedini u Hrvatskoj nose titulu Europskog centra za darovite, što je titula koju dodjeljuje Europsko vijeće za darovite (ECHA). U Regionalnom obrazovnom centru u Prvoj gimnaziji Varaždin prošli vikend je održan seminar u sklopu programa edukacije „RITHA Practitioner Croatia“ u kojem je sudjelovalo 20 odgojno-obrazovnih djelatnika iz cijele Hrvatske, uključujući i šest polaznika koji su uključeni u rad Centara izvrsnosti Varaždinske županije.

Predavanja su održali stručnjaci Sveučilišta Radboud prof. dr. Lianne Hoogeveen i Liesbet Stam-Gommans, a prvi puta i petero ECHA specijalista za rad s darovitima iz Hrvatske koji su završili dodatnu edukaciju za predavače, Julija Kukec, Snježana Pejnović, Ksenija Ranogajec Benaković, Tomislav Goldin i mr. sc. Robert Kelemen.

Od sljedeće godine program edukacije „RITHA Practitioner Hrvatska“ provodit će se kao redoviti program edukacije Javne ustanove Europski Talent Centar Hrvatska – Centri izvrsnosti Varaždinske županije – ustanove za obrazovanje odraslih. Riječ je o jednogodišnjem programu koji obuhvaća 620 sati, od kojih je 200 sati prakse, pri čemu se 80 posto programa odvija on-line, a seminari se u pravilu odvijaju uživo.

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Varaždin

  Gradonačelnik Čehok obišao radove na izgradnji učionice na otvorenom

  Gradonačelnik dr.sc. Ivan Čehok s ravnateljem VII. osnovne škole Varaždin Juricom Hunjadijem obišao radove na uređenju nove školske učionice na otvorenom. „Učionica će biti multifunkcionalna gdje će djeca moći odrađivati skoro kompletne sadržaje, odnosno bit će opremljena sa svim učioničkim materijalom, a najveća joj je prednost što je vani, uz zelenilo, na svježem zraku.“ – najavio je ravnatelj škole te spomenuo da kreću i pozivi za prijavu na natječaj za […]

  today14/05/2021 38