play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Svemir u vrijeme neandertalaca i danas

U sklopu manifestacije „Dani špilje Vindije“ u subotu, 15. lipnja, u Donjoj Voći održana je astronomska večer. Okupljeni mještani i zaljubljenici u astronomiju tom su prilikom mogli promatrati zvijezde uz pomoć teleskopa, a na putovanje svemirskim prostranstvima u planetariju na otvorenom, pod zvjezdanim nebom, poveo ih je Vedran Vrhovac, potpredsjednik zagrebačkog astronomskog društva Beskraj i voditelj portala Zvjezdopisi.com.

Vrhovac je kroz zanimljivo predavanje o nebu danas govorio i o nebeskom svodu u vrijeme neandertalaca, a zajedno s gostima je tražio odgovore na pitanja koliko daleko možemo vidjeti u prošlost svemira, koji su najudaljeniji objekti koje možemo vidjeti bez pomoći teleskopa te gdje su granice našeg pogleda u beskonačnost svemira.

Nakon predavanja, Zoran Novak iz astronomskom društva Vega Čakovec okupljenima je dao nekoliko savjeta za promatranje svemirskih objekata, nakon čega se zavirilo kroz okular teleskopa s automatskim navođenjem i promatralo Mjesec i njegove kratere, svemirske skupove i maglice.

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Razno

  9. Dani pere u Madžarevu: Najbolje su pere ispekle Biserka Mikulčić i Draženka Topolovec

  Nakon dvogodišnje pauze uvjetovane pandemijom, u Etno parku Gradišće u Madžarevu u subotu su održani Dani pere. Tradicionalna manifestacija koja je ove godine doživjela svoje deveto izdanje, okuplja zaljubljenike u ovu slasticu koja se nekad spravljala u novomarofskom kraju, a organizator je Etno udruga Greben. Vrijedni članovi Udruge prikazali su kako se pripremala starinska slastica ovoga kraja, a kao i svake godine, birala se najbolja pera koju su prijavljene natjecateljice […]

  today28/09/2022 183

  0%