play_arrow

keyboard_arrow_right

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Svečano obilježena 80. obljetnica progona Židova iz Varaždina

Pod pokroviteljstvom Grada Varaždina i Varaždinske županije na Šetalištu Vatroslava Jagića u Varaždinu danas, 12. srpnja 2021. godine, svečano je obilježena 80. obljetnica progona Židova iz Varaždina.

Točno prije 80 godina u ljeti 1941. godine, u noći sa 12. na 13. srpnja, protjerani su Židovi sa područja Grada Varaždina i odvedeni u koncentracijske logore, u smrt, napomenuo je dr. sc. Vladimir Huzjan, upravitelj Zavoda za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Varaždinu. Kao podsjetnik na taj tragični događaj – progona Židova iz Varaždina 1941. godine postavljena je i spomen-ploča. Zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković,  naglasio je kako je spomen ploča podsjetnik da se nešto slično više nikada ne ponovi. „Prije točno 80 godina pokušala se izbrisati varaždinska židovska zajednica koja je više od 150 godina stvarala ovaj grad kojemu je na čelu 1938. godine bio jedan Židov, dr. Oskar Pulgram, zajednica iz čijeg su poduzetništva niknula brojna današnja poduzeća, a 1949. godine u Varaždinu, nakon zločina II. Svjetskog rata i razdoblja NDH, više nije bilo niti jednog Židova. Pamtiti, podsjećati, s poštovanjem i pijetetom se prisjećati, ali i živjeti današnjicu i graditi bolje sutra jedino je što danas možemo činiti i što Varaždin jest“, zaključio je Zamjenik gradonačelnika.

Predsjednik Židovske općine Zagreb, dr. sc. Ognjen Kraus otkrio je spomen ploču i naglasio kako uvijek s ljubavlju i rado dolazi u Grad Varaždin, grad kulture koji njeguje dijalog, suradnju i toleranciju prema svima pa tako i prema židovskoj zajednici.

Prisutnima se obratila i zamjenica župana Silvija Zagorec. ”Otkrivanje ove ploče mora biti trajni podsjetnik na zlo koje je zahvatilo cijeli svijet, a nije bio pošteđeni ni naš prostor. Ljudi koji su morali napustiti svoje domove, svoje kuće i poslove samo zato što su bili druge nacionalnosti i vjeroispovijesti, prošli su teško razdoblje, a veliki dio njih završio je u koncentracijskim logorima. Ta strašna patnja, to zlo koje se prije osamdeset godina nadvilo nad nas mora biti opomena svima da ideologija vođena zločinačkim, negativnim motivima ostavlja velike strahote. Stoga, neka ova ploča bude znak poštovanja prema onima koji su napustili naš grad daleke 1941. godine , ali i znak istinske želje svih nas da sloboda, tolerancija i jednakost nemaju alternative.” -rekla je zamjenica župana.

Među okupljenima danas su bili prisutni i posljednji preživjeli deklarirani Židovi s područja Grada Varaždina, gospođa Milka Marić Gugić i njen brat Vlatko Moses Marić.

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Regija

  Najljepše okućnice imaju Bosiljka, Marija i Matija! Čestitamo!

  U etno kući KITEC u Domitrovcu podijeljena su priznanja i diplome sudionicima natječaja za izbor najljepšeg balkona ili okućnice u Općini Vidovec. Na natječaj je pristiglo 16 prijava što je, kako ističu iz Općine, najveći broj dosad zaprimljenih prijava. Nakon obavljenog terenskog pregleda prvo mjesto za najljepšu okućnicu osvojila je Bosiljka Poplatnik iz Tužna, drugo mjesto pripalo je Mariji Bergs iz Krkanca, dok je treće mjesto osvojio Matija Pozder iz […]

  today16/07/2021 197