play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous play_arrow skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
chevron_left
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Svečano obilježena 124. obljetnica rođenja Gustava Krkleca

Jedan izrazito vruć dan koji je najavio početak ljeta, nije bio prepreka mnoštvu stanovnika Maruševca i njihovih gostiju da se okupe i obilježe rođendan dragog sumještana, književnika i pjesnika, Gustava Krkleca.

Uobičajena shema, a sadržaj programa opet poseban, kao i energija kojom je nošen.

Pred spomen –pločom uobičajeno polaganje vijenca Ogranka matice hrvatske Varaždin. Okupljene je u ime organizatora i nositelja ove manifestacije već punih 25 godina, Udruge prijatelja Maruševca, pozdravila njezina predsjednica mr.sc. Blanka Glavica-Ječmenica. S puno poštovanja pozdravila je prečasnog oca biskupa u miru, Josipa Mrzljaka, uvijek rado viđenog počasnog građanina Općine Maruševec, kao i posebnu gošću, novu predsjednicu Društva hrvatskih književnika, dr.sc. Hrvojku Mihanović Salopek. Goste je pozdravio i mr.sc. Ernest Fišer te zahvalio domaćinima, čuvarima spomen-ploče na dugogodišnjoj suradnji.

Pjesnikinja Ljubica Ribić govorila je pjesmu Gustava Krkleca „Kćeri“.

Kud „Klaruš“ izveo je dvije pjesme, Zašumile gore i Maruševec, a potom se svečanost preselila u prostorije Općine Maruševec.

Goste je na početku pozdravio načelnik Općine Maruševec Mario Klapša, naglasivši vrijednost imena  Gustava Krkleca ne samo za Maruševec, nego i daleko širim razmjerima, a isto tako i značaj Udruge na čelu s predsjednicom, koja četvrt stoljeća doprinosi razvoju kulture u ovoj Općini.

U nastavku programa tamburaški sastav KUD-a Klaruš odsvirao je dvije skladbe, Savski valovi i Djeca Pireja, a mladi recitatori Anja Peharda i David Kelemen recitirali su Krklečeva „Četiri grenadira“.

Uslijedio je nastup učenika šestih razreda Osnovne škole Gustava Krkleca Maruševec pod vodstvom prof.Ljerke Brezovec, s dvije scenske igre,“Drveni bicikl“ i „Dobro stablo“. Nastupili su: Tamara Peharda, Antonija Matijašec, Iva Šćuric, Melani Žlibar, Martin Hainž, Patrik Gregar, Leon Tekić, Dorian Zauder, Maja Hanžek, Sara Korpar, Fran Kumrić i Karlo Špoljar.

Premijerno je svoju skladbu inspiriranu Maruševcem, stalnom prisutnošću Gustava Krkleca i dvorskim slikarom Juricom Vargom, uz gitaru otpjevala kantautorica Mirjana Pospiš.

Svi izvođači programa nagrađivani su dugotrajnim pljeskom, što je posebno ohrabrilo i male slikare, učenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole.

Oni su tradicionalno stvarali slike na temu Krklečevih stihova, od čega su po tri rada po razredima nagrađivana.

Za prve razrede bili su to: Gabrijel Šipek, Fran Kokot i Anastazija Kovačević.

U drugim razredima nagrade su primili: Elena Božić, Simona Slivar i Ena Lipovec, u trećima: Lea Kujavec, Nea Pecek i Laura Tekić   te u četvrtima: Ida Fajfarić, Martina Štrok i Leonardo Špoljar.

Prisutnima se obratila nova predsjednica Društva hrvatskih književnika, Hrvojka Mihanović Salopek,  izrazila veliko zadovoljstvo viđenim, načinom na koji se obilježava ime velikog književnika Krkleca. Govorila je o njegovom opsežnom i raznovrsnom književnom radu, njegovom značaju u književnosti. Najavila je nove aktivnosti u djelovanju Ogranka DHK Varaždin te poželjela  puno uspjeha u novim manifestacijama kao i daljnjem razvoju kulturnog života Maruševca.

 

Nove vijesti
 • PLAYLISTA
 • Regija

  Građani Varaždinskih Toplica i ove su se godine okupili na tradicionalnoj molitvi i druženju kod pila sv. Fabijana i Sebastijana

  Brojni građani Varaždinskih Toplica okupili su se u nedjelju kod zavjetnog pila svetog Fabijana i Sebastijana na molitvi i službi riječi koju je predvodio velečasni Stjepan Mostečak, župnik i dekan Varaždinskotopličkog dekanata. Riječ je o tradicionalnom godišnjem okupljanju povodom spomendana sv. Fabijana i Sebastijana, dvojice mučenika iz prvih stoljeća kršćanstva. Molitva i služba riječi završili su pjevanjem božićnih pjesama, nakon čega je uslijedilo prigodno druženje okupljenih građana uz topli čaj, […]

  today23/01/2023 27

  0%