play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
playlist_play chevron_left
volume_up
 • cover play_arrow

  Radio Megaton Radio Megaton..

Sastanak s Fondom za zaštitu okoliša – gradonačelnik predao zahtjev za sufinanciranje odlagališta u Brezju

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj i zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković u srijedu su u Gradskoj vijećnici održali radni sastanak s direktorom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sinišom Kukićem.

Nakon radnog dijela sastanka na kojem se razgovaralo o problematici sanacije baliranog otpada, aktualnim projektima koji se provode u Gradu Varaždinu kao i o onim na koje je Grad već aplicirao ili će tek aplicirati u budućem razdoblju, gradonačelnik i direktor Fonda potpisali su tri ugovora u ukupnom iznosu od 1.202.390,50 kn sredstava iz FZOEU. Radi se o ugovorima za projekt Implementacija sustava za praćenje jačine buke i kvalitete zraka u Gradu Varaždinu, projekt Uvođenje pametnog prometnog rješenja za inteligentno upravljanje javnim parkirnim površinama Grada Varaždina te za osiguranje dodatnih sredstava za realizaciju projekta „Izgradnja i opremanje sortirnice Motičnjak“.

Uz sufinanciranje FZOEU, Grad Varaždin kreće i u nabavku četiri energetski učinkovita vozila koja će koristiti komunalno redarstvo Grada Varaždina, a za što je ugovor već potpisan u veljači ove godine. Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sudjeluje u 40% opravdanih troškova kupoprodajne cijene vozila. Ukupna vrijednost nabave je 800 tisuća kuna za sva četiri automobila.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Siniša Kukić istaknuo je kako Fond održava kvalitetnu suradnju s gotovo svim jedinicama lokalne samouprave, a naročito s Gradom Varaždinom. „Danas smo na poziv gradonačelnika Bosilja održali iznimno uspješan sastanak u vezi svih kompatibilnih tema Fonda i Grada Varaždina. Prošli smo kroz svu problematiku suradnje, a neizostavna i najvažnija točka je zbrinjavanje otpada s lokacije Brezje. Gradonačelnik i njegov tim su sve izuzetno dobro realizirali i doveli na najveći nivo dosad. Mi iz Fonda i Ministarstva gospodarstva smo zaista zainteresirani završiti problem baliranog otpada koji je problem, ne samo za Varaždin, nego i za cijelu Hrvatsku. Na radnom sastanku prošli smo kroz sve projekte Fonda koje će participirati građani Varaždina, imamo ih ove godine 23 i dajemo najveći iznos u povijesti Fonda od 877 milijuna kuna – nadam se da će dobar dio toga ostati u Varaždinu. U tri potpisana ugovora Fond sufinancira projekte u Varaždinu u iznosu preko milijun i 200 tisuća kuna i vjerujem da ćemo zajedničke projekte realizirati i dalje jer varaždinska gradska uprava radi na način koji zadovoljava naše kriterije.“ – rekao je Siniša Kukić.

Gradonačelnik je zahvalio direktoru Fonda i njegovim suradnicima koji su nazočili današnjem sastanku: „Ovo je nastavak dobre suradnje koju smo uspostavili s Fondom. Imali smo izrazito konstruktivan sastanak, uz tri projekta za koja smo danas potpisali ugovore, imamo i ugovor za nabavku električnih vozila za naše komunalne redare. Naša agenda je da želimo postati zeleni grad, a da bismo to postali moramo kvalitetno surađivati s Fondom za zaštitu okoliša. Idućih mjeseci imat ćemo još potpisivanja raznih ugovora s Fondom. Na sastanku smo saznali da ćemo vrlo vjerojatno dobiti i ugovore za sanaciju divljih odlagališta u Varaždinu. Gradska vijećnica sljedeće godine slavi 500 godina, za nju smo također aplicirali i očekujemo sufinanciranje od Fonda u iznosu od 2 milijuna kuna. Do kraja godine imat ćemo još na desetke prijava koje Grad Varaždin priprema i spremni smo, a sada smo dobili konkretne informacije kada će se raspisivati pojedini natječaji, što nam je izuzetno dragocjena informacija.“ – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Gradonačelnik je direktoru Fonda ovom prilikom predao i Zahtjev za sufinanciranje sanacije odlagališta u Brezju. „To je jedan od krucijalnih projekata za koji očekujemo da bi nam Fond mogao dati načelnu suglasnost da bismo mogli provesti javnu nabavu, a  prije potpisivanja ugovora morat ćemo dobiti suglasnost i od Upravnog vijeća Fonda i od Vlade Republike Hrvatske, jer radi se o vrlo velikom iznosu. S obzirom na to da sad imamo i elaborat i projekt i pravomoćnu građevinsku dozvolu za sanaciju lokacije Brezje, vjerujem da ćemo sve to uspjeti pripremiti ove godine.“ – zaključio je gradonačelnik.

 

Nastavno na potpisane ugovore, najavio je da će se u Varaždinu postaviti dvije nove stanice za mjerenje kvalitete zraka, jedna stanica za mjerenje buke te display koji će se nalaziti u blizini centra grada na kojem će građani moći pratiti podatke o kvaliteti zraka i buci.

 

Uz gradonačelnika i zamjenika, na sastanku u Gradskoj vijećnici prisustvovali su Vesna Haluga, privremena pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika i Gradskog vijeća Grada Varaždina, Andreja Bobek, zamjenica privremene pročelnice Upravnog odjela za društvene djelatnosti, Goranka Grgić, privremena pročelnica Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti, Vlado Podbrežnički, privremeni pročelnik Upravnog odjela za gradnju i komunalno gospodarstvo, Željko Bedeković, predsjednik Uprave Razvojne agencije Sjever – DAN, Bruno Ister, direktor TD Varkom d.d. Varaždin, Ivan Šimić, ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjever, Jelena Sekelj, direktorica TD Parkovi d.o.o. Varaždin, Zoran Svetec, direktor TD Čistoća d.o.o. Varaždin, Željka Lukačević Dominko, voditeljica Odsjeka za ITU mehanizam i Mirka Jozić, konzultantica gradonačelnika.

 

Iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, uz direktora Sinišu Kukića, sastanku su nazočili Aleksandra Čilić, načelnica Sektora zaštite okoliša, Zvonimir Majić, načelnik Sektora za gospodarenje posebnim kategorijama otpada, Helena Iveković, načelnica Sektora za pravne poslove, Aleksandar Halavanja, voditelj Službe za sustavno gospodarenje energijom, Sektor za energetsku učinkovitost, Hrvojka Petrović Grahli, voditeljica Ureda direktora i Ojdana Rajić Azinović, Služba za odnose s javnošću.

 

Nove vijesti

 • PLAYLISTA
 • Regija

  Otpravnik poslova u Veleposlanstvu SAD-a u Hrvatskoj Mark Fleming u posjetu Varaždinskoj županiji

  Otpravnik poslova u Veleposlanstvu SAD-a u Hrvatskoj Mark Fleming boravio je danas u Varaždinskoj županiji. Prijem u Županijskoj palači za njega kao najviše rangiranog diplomatu američkog veleposlanstva, kao i za njegove suradnice Claire Bea, te Ericu King upriličio je župan Varaždinske županije Anđelko Stričak sa svojim suradnicima; pročelnicom Upravnog odjela za poslove Skupštine i župana Varaždinske županije Renatom Skoko i direktorom Turističke zajednice Varaždinske županije Goranom Mališem. Župan Varaždinske županije […]

  today15/11/2023 13

  0%